Thailand: Katastrofe-advarsel hemmeligholdt

30. december 2004
BANGKOK (POLITIKEN/The Nation) ) Selvom thailandske meteorologer på forhånd kendte til flodbølgekatastrofen, turde de ikke advare offentligheden af hensyn til landets indflydelsesrige kapitalistiske turistindustri.
Kort efter jordskælvet på bunden af det Indiske Ocean sad nogle af Thailands mest fremtrædende metereologiske eksperter i krisemøde.

De havde fået information om jordskælvet, og kunne have udsendt en advarsel allerede en time før de første flodbølger ramte kysten.

Men oplysningerne om jordskælvet blev hemmeligholdt, “af hensyn til turist erhvervet”, skiver den thailanske avis The Nation.

Avisen har talt med kilder, der var til stede ved det hastemøde, der blev holdt kort efter, at jordskælvet blev registreret.

“Den afgørende faktor i den beslutning var, at turistsæsonen var i fuld gang. Hvis vi havde udstedt en advarsel, og der ikke var sket noget, hvad skulle følgerne så blive” , spørger en regeringskilde, som var tilstede på mødet.

“En meget vigtig faktor i diskussionen var, at det er højsæson for turismen, og at hotellerne næsten er 100 procent fyldt op. Hvis vi havde udstedt en advarsel, der havde ført til evakuering, hvad ville der så ske? Turisterhvervet ville øjeblikkeligt blive mærket. Vores ministerium ville ikke kunne håndtere sådan en situation, og vi ville gå under, hvis flodbølgen ikke kom”, siger kilden til avisen.

Myndighederne ignorerede med andre ord bevidst risikoen for en dødbringende »tsunami« – det japanske udtryk for flodbølger, der opstår efter et undervandsjordskælv – af hensyn til turistindustrien.

Afhængig af masseturisme

Ifølge de seneste opgørelse er mindst 87.000 mennesker omkommet, og først og fremmest Sri Lanka, Indien og den indonesiske Aceh-provins er ramt.

Ifølge de thailandske indenrigsministerium, kan op imod 7.000 thailændere have mistet livet, samt mindst 700 udlændinge.

Thailand regeres af partiet Thai Rak Thai, som milliardæren Thaksin Shinawatra har kontrollen over.

Et af Thailands hovederhverv er turismen, og landet er idag dybt afhængig af masseturismen, som kontrolleres af landets erhvervsliv i samarbejde mod europæiske og japanske rejsebureauer.

Læs mere i dagbladet Politiken

Læs mere i The Nation (engelsk)

 

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s