KULTURPRIS-vinder Sven Wernström: “Socialdemokratiet er fortabt”

SVERIGE: LO´s KULTURPRIS 2004 *

Siden 1962 har LO, hinsidan, uddelt Kulturprisen til de forfattere,musikere skuespillere og andre kulturfolk som i sine gerninger understøtter fagbevægelsens grundlæggende værdier. I år var der dog noget nyt, idet Kulturprisen tildeltes efter nominering blandt LO-medlemmerne fra hele landet.


DEn faglige Lands-Organisation LO tildelte i dagene optil midsommer (Sct. Hans) årets Kulturpris til forfatteren Sven Wernstrøm. (billedet)

Foruden Wernström blev blandt andre Musikgruppen Latin Kings og fotografen Maria Söderberg tildelt Kulturprisen 2004. Efter modtagelsen af Kulturprisen udtalte Wernström til avisen Proletaren:
“-Jeg er aldrig blevet regnet som proletar-forfatter i denne sammenhæng. Men nu har den socialistiske børne- og ungdomskultur uventet fået status som arbejderlitteratur, og det føles fint. – Det er naturligvis sjovt. Men jeg er ved enden af min bane og jeg glæder mig ligeså meget over at også Lena Kallenberg fik LO´s kulturpris. Hun har fremtiden foran sig som arbejderforfatter, hvilket hun ikke mindst viser med bogen: “Apelsinflickan”. For mit eget vedkommende er jeg holdt op med at skrive bøger og nu for tiden bliver det bare en del gæstekronikker og anmeldelser…”

Sven Wernström svarede på spørgsmålet om hvorfor det ikke bliver flere bøger forklarer han med en stor skuffelse over det parti han har tilhørt :

“- Socialdemokratiet er fortabt. Det er landsforræderi af partiet at presse os ind i EU og nedrive vort enestående svenske velfærdssystem. Muligvis kan man håbe at LO politiseres og presser på istedet for bare at hænge efter partiet. Men det har vi desværre ikke set så meget af endnu.- Når det handler om verden iøvrigt, er vi nok enige om at USA´s politik er en katastrofe. Her kan vi ikke håbe på nogen forbedring, uden bare konstatere at det kapitalistiske system driver sig selv i graven.”

“Kulturprisen er en god anledning at stifte bekendtskab med forfatterskabet. For såvel børn som unge og voksne med barnligheden i behold findes muligheden at gå på opdagelse i en anden verden, især når regn, skyer og kolde vinde lægger en dæmper på de udendørs sommerferie-aktiviteter. Sven Wernström er en af Sveriges flittigste børne- og ungdomsforfattere, og er rigt oversat til dansk, hvis ikke man fortrækker original-sproget. Her er et udvalg :

“Mordet på lillescenen” (Mordet på lillan”)

“Vejen til Costa Rica” (“Vägen till Costa Rica”)

“Ole og fabrikken” (“Olle och fabriken”)

“Politiet slår til” (“Polisen slår til”)

“Oprøret” (“Upproret”)

“Elvis Klubben”

“Alle tiders Historie”

“Skjulte på øen” (“De hemligas ö”)

“Kammerat Jesus” (“Kamrat Jesus”)

“Mørkets mænd” (“Hemligheten)

“Slå dig løs – hvis du kan!” (“Mannen i det låsta rummet”)

“Manden i toget” (“Mannen på tåget”)

“Guldet i de fattiges by” (“Skatten i de fattigas by”)

“Rød vinter” (“Mannen på gallret”)

“Rejse på en ukendt planet” (“Resa på en okänd planet)

“Peter Fidus”(-)

“Generalen kommer”(-)

“Hårde bananer” (“Tuffingarna”)

“Vi er også historie!” (“Vad är historia?”)

I serien om Trællene fortælles de undertryktes historie. Wernstrøm anskueliggør undertrykkelsen og klassekampens forskellige former ligefra middelalderens slaver og bønder til proletariatet under kapitalismen :

Trællene” (“Trälarna”)

“Trællenes sønner” (“Trälarnas söner”)

“Trællenes døtre” (“Trälarnas döttrar”)

“Trællenes kamp” (“Trälarnas kamp)

“Trællenes oprør” (“Trälarnas uppror”)

“Trællenes våben” (“Trälarnas vapen”)

“Trællenes frygt” (“Trälarnas fruktan”)

“Trællenes fremtid” (“Trälarnas framtid”)

I “Om at skrive – som håndværk” fortæller Sven Wernström om sine egne arbejdsmetoder og giver tips og råd til kommende proletariske forfatterspirer og andre som har lyst til at skrive” (Original-titel:“Skrivandets hantverk”). I “Fjendens sprog”, en fin lille introduktion til hvordan sproget misbruges af de herskende kapitalistiske udbytterklasser, som en middel til at trænge ind i folks tanker og påvirke bevidstgørelsen. Pjecen er illustret ved hjælp af Claus Deleuran´s altid pædagogiske tegninger

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s