Kapitalismens Japan: Aktiesvindel for milliarder

Retssagen mod cheferne i det kapitalistiske Livedoor-selskab nærmer sig />Den omstridte Livedoor-chef Takafumi Horie blev mandag anklaget formelt for overtrædelse af aktieselskabsloven, rapporterar japanska medier. Den kapitalistiske aktiebørs i Japan måtte tidligare i år lukke for at forhindre systemet skulle krascha da krisen var et faktum og alle ville sælge sine Livedooraktier. Horie har benægtet ulovlig virksomhed.
Horie blev arresteret den 23 januari, bare nogle måneder efter det at han med støtte af det mægtige regeringsparti LDP ställde upp i parlamentsval som en förnyare av Japans finansvärld. Han misslyckades med att bli vald och sitter nu i stället fängslad.

Den avspänt klädde Hories ungdomligt drastiska affärsmetoder fick mer erfarna japanska industri- och börsmän att höja på ögonbrynen.

Metoderna visade sig väl vanskliga. Han misstänks nu för att ha försökt blåsa upp aktiekurser genom spridande av falsk information, för att ha gjort nyemissioner för att “förvärva” företag som redan var under hans kontroll och sedan sälja dem med förtjänst för att öka Livedoors bokförda inkomster.

Den japanske direktør Hideaki Noguchi har angiveligt begået selvmord, efter onsdagens børskaos i Tokyo, hvor børsen måtte holde lukket i 20 minutter, fordi it-systemet var ved at nærme sig en overbelastning.

Den 38-årige Hideaki Noguchi blev onsdag fundet i en hotelseng, hvor han angiveligt havde skåret sine pulsåre over.

Han var en af de nærmeste rådgivere til Takafumi Horie, der er topdirektør i internet-selskabet Livedoor, der var hovedårsagen til nedlukningen på Tokyos børs i går.

De japanske myndigheder ransagede både Livedoor og Takafumi Hories privatehjem mandag på grund af en mistanke om lovbrud i forbindelse med nogle aktiehandler.

Det var denne svindelsag, der førte til en voldsom stigning i antallet af transaktioner på Tokyo-børsen, hvilket pressede systemet så meget, at der var risiko for, at det hele ville ramle.

Topchefen for det skandaleramte japanske internetselskab Livedoor er blevet arresteret efter anklager om, at han har brudt børsreglerne.

Den 33-årige japanske erhvervskomet Takafumi Horie, der er stifter af internetselskabet Livedoor, er blevet arresteret i Japan.

BBC oplyser, at tre andre chefer for firmaet også er blevet arresteret efter anklager om, at selskabet har brudt børsreglerne og vildledt markedet.

Myndighederne startede undersøgelserne af Livedoor i sidste uge, og markedet reagerede voldsomt på nyheden, der sendte kurserne ned.

Hvis Livedoor bliver fundet skyldig, vil det sandsynligvis blive afnoteret fra Tokyo Stock Exchange, der er verdens næststørste børs.

Livedoor har allerede fået kappet 65 pct. af markedsværdien til nu at ligge på 4 mia. dollar. Rygterne i markedet går på, at Livedoor er på vej mod en konkurs eller bliver splittet op og solgt.

De japanske myndigheder har mistanke om, at Livedoor har spredt falsk information til markedet om et datterselskab.

Angiveligt skulle Livedoor – for at øge markedsværdien i sit datterselskab – have annonceret i oktober, at selskabet ville købe et forlag. Senere viste det sig, at forlaget allerede var ejet af et andet af Livedoors’ datterselskaber.

Takafumi Horie har indtil videre afvist alle anklager.

Børsen i Tokyo måtte lukke ned, da det rygtedes, at myndighederne nu går tæt på den 33-årige Takafumi Horie, der er blevet milliardær og kendt for at udfordre japanske traditioner med sit internetfirma.

Der blev omgående sat ansigt på, da Japans børs onsdag måtte lukke forretningen før tid, fordi man ikke kunne klare at behandle alle salgsnotaerne.

Tokyo-børsen parkerer det skandaleramte japanske internetfirma Livedoor på en særlig overvågningsplads.

Tokyo Stock Exchange, verdens næststørste børs, siger nu, at den vil overvåge det skandaleramte internetfirma Livedoor fra i dag, hvilket er en advarsel til investorerne om, at en afnotering kan komme på tale.

Trods overvågningen vil handlen med aktierne i selskabet dog fortsætte. I sidste uge startede børsmyndighederne en undersøgelse mod selskabet, der mistænkes for at have vildledt markedet med falsk information.

Angiveligt har Livedoor oplyst markedet om et opkøb af et japansk forlag. Det viste sig dog senere, at handlen med forlaget skete mellem to af Livedoors datterselskaber.

Mandag blev internetselskabets topchef, den 33-årige erhvervskomet Takafumi Horie, samt tre andre ledende medarbejdere, arresteret.

Livedoor har siden undersøgelsen blev offentlig fået barberet 65 pct. af sin markedsværdi til 4 mia. dollar.

Anklagerne i sidste uge var samtidig startskuddet til et massivt udsalg på Tokyobørsen, der måtte lukke handlen tidligere end normalt, da det maksimale antal transaktioner var ved at blive overskredet.

Ledelsen i Livedoor har indtil videre afvist alle anklager. Daiwa Institute of Research skriver i en rapport, at spekulationerne i markedet går på, at Livedoor er på vej mod konkurs, opsplitning eller simpelthen at blive solgt.

Manden er i Japan lige så kendt, som eksempelvis Klaus Riskær Pedersens engang var det i Danmark.

Og nu bør vi andre nok også lære hans navn at kende, for meget tyder på, at den 33-årige Takafumi Horie er ved at blive en rigtig varm kartoffel i japansk erhvervsliv.

Én ting er, at aktionærflugten måske skyldtes, at utroligt mange havde fået nys om, at de japanske børsmyndigheder dagen efter ville indlede en undersøgelse af forholdene i Takafumis forretning.

Noget helt andet er, at han på hjemmebanen har en meget stor fanskare, der på forhånd ser al balladen som en politisk vendetta mod en ung mand. En mand, der i både ord og handling har udfordret japansk erhvervslivs meget konservative og sammentømrede establishment.

Takafumi Horie har en stilfærdig baggrund. Hen er fra Fukuoka-området, hvor hans far var bogholder. Selv kom han på Tokyos universitet, hvor han læste litteratur og religion.

Men så blev han som mange andre unge optaget af internettet, og i 1996 stiftede han sammen med venner og medstuderende internetfirmaet Living On The Edge – opkaldt efter det amerikanske rockband Aerosmiths hit.

Takafumi Horie afslørede hurtigt et naturtalent for det nye medie, og hans firma, der i dag hedder Livedoor, nåede i 2004 en bogført omsætning på over tre mia. kr. og et smukt overskud – i sig selv nok til at give opmærksomhed.

På indkøb

Men så chokerede han etablissementet ved, som noget helt uhørt i japansk erhvervsliv, i hemmelighed at sikre sig kontrol med den store Tokyo-radiostation Nippon Broadcasting System, som havde en omsætning på over seks mia. kr.

Reaktionen fra magteliten var så kraftig, at Takafumi bøjede sig og gik med til at sælge aktieposten til Fuji TV med en smuk fortjeneste og en aftale om, at de til gengæld skulle købe 15 pct. af hans eget selskab.

Men kaninen var sluppet ud: Offentligt havde han fået sagt mange sandheder, og hans fans havde erklæret sig enige i, at det var lidt sært, at alle cheferne i de japanske TV-selskaber var gamle mænd.

Ind i politik

Noget tilsvarende var sket året før, da Takafumi havde læst, at det populære baseballhold Kintetsu Buffaloes var i økonomiske vanskeligheder.

Han tilbød at købe, men blev afvist, fordi gamle traditionsrige firmaer ikke skulle overgå til nyrige som ham.

Takafumis reaktion på de to slag var ikke kun et skridt tilbage, men også to frem: Han besluttede at stille op til Japans parlamentsvalg som uafhængig kandidat i Hiroshimas sjette distrikt. Og han scorede faktisk 84.433 stemmer mod regeringspartiet LDPs vindende kandidat, der fik 110.979.

Endnu en front mellem ham og etablissementet var åbnet.

Takafumi Horie, populært kaldet »Horiemon« efter hans egen galophest med netop det navn, fik det første bevis for, at han nu ikke bare blev regnet for en IT-nørd for et lille år siden, da han blev inviteret til at tale i udenrigskorrespondenternes klub.

Han tiltrak det største fremmøde siden dengang i firserne, da argentineren Diego Maradona kom forbi med status som verdens bedste fodboldspiller.

Takafumi har også flere gange været gæst på f.eks. CNN som et symbol på et nyt og mere dynamisk Japan, og erhvervsmagasinet Forbes, der indgående følger alverdens milliardærer, har ham nu blandt Japans 40 rigeste med en formue på over tre mia. kr.

Uanset hvor megen substans der viser sig at være i de undersøgelser, som børsmyndighederne nu fører mod Takafumi og Livedoor, så er det nok så sikkert som solen i Japans flag, at her er en mand, vi kommer til at høre meget mere om.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s