Adwan fra Hamas-regeringen i Oslo: Norge kan blive brobygger mellem Europa og Palæstina


Apartheid-staten Israel forskanser sig

Palæstina-komiteen i Norge udtaler:

15. mai kommer talsmannen for Hamas-blokken i det palestinske parlamentet til Norge på invitasjon fra Palestinakomiteen i Oslo, Salah Mohammed el-Bardawil. Han kommer i følge med Mohammed el-Rantisi, bror til avdøde Sheikh Abdel-aziz al-Rantisi Mohammed el-Rantisi er læge i Gaza. Disse kommer til Norge i i forbindelse med en europeisk turne som også blant annet vil innebefatte Frankrike, Østerrike, Tyskland Sverige og Italia. 15. mai er datoen for opprettelsen av staten Israel, det palæstinske al-nakba, katastrofen.
http://www.palestinakomiteen.no/content/view/317/151/

UDENRIGSMINISTERIET

– Vi vet det vil ta litt tid for Hamas å endre karakter, men så langt har ikke organisasjonen levd opp til de forventninger som er skapt, sier underdirektør Kåre Eltervåg i Utenriksdepartementet etter et møte med den palestinske flyktningministeren lørdag.

Eltervåg, som leder midtøstenseksjonen i UD, hadde lørdag et møte med den palestinske flyktningministeren Atef Ibrahim Adwan.
– Bruken av terror kan ikke under noen omstendigheter aksepteres, sa Eltervåg, som påpekte at Norge ikke aksepterer den palestinske regjeringens uttalelser etter angrepet i Tel Aviv 17. april.
Eltervåg understreket at Norge respekterer utfallet av det demokratiske palestinske valget. Samtidig la han vekt på at de valgte palestinske myndigheter må rette seg etter de krav som Midt-Østen-kvartetten, (USA, EU, FN og Russland) har fremsatt om at regjeringen skal fordømme voldshandlinger, anerkjenne staten Israel, og akseptere tidligere inngåtte avtaler.
– Norge gjør det klart at hvis vi skal fortsette utviklingssamarbeidet med den nye palestinske regjeringen, må disse tre forutsetningene være til stede, sa Eltervåg. Dette er også de kravene det internasjonale samfunnet har lagt til grunn for samarbeid og økonomisk hjelp.
Under møtet med flyktningminister Atef Ibrahim Adwan sa Eltervåg at Norge også forventer at Israel aksepterer inngått avtaler, viktige FN-resolusjoner og krav fra det internasjonale samfunn.
Af de politiske partier i Stortinget var det ifølge Aftenposten kun SV som havde en
positivt til at mødes med ministeren fra

Omtvistat Hamas-besök inlett i Oslo
15.maj 2006 –

Atef Adwan, den Hamasstyrda palestinska regeringens flyktingminister, mødtes mandag – 15.maj med Stortings-medlemmer og repræsentanter for LO i Oslo, men ingen representant för regeringen.
Han sade efter mødet med LO-ledaren att han håber att Norge kan bli en brobyggare mellan den palestinska myndigheten och Europa.

Adwan har kunnat resa till Europa sedan Sverige beviljat honom et såkaldt Schengen-visum. Hans besøg er omstridt eftersom Hamas er terrorstämplat och i dag hölls en demonstration mot Hamas utanför norska UD i centrala Oslo.

Norges Udenrigsminister Jonas Støre ser nyt håb
Midlertidig løsning skal være funnet for å overføre penger til palestinske tjenestemenn.

Aftenpostens korrespondent/ http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/midtosten/article1312832.ece

PER A. CHRISTIANSEN fra Jerusalem fortæller at mens Udenrigsminister Jonas Gahr Støre besøgte Ramallah, demonstrerede palæstinensiske kvinder for kravet om at få løsladt deres familie og slægtninger som holdes fængslet i Israel.

Etter at de har måttet klare seg to måneder uten inntekt, ser det nå ut til at 140 000 ansatte i den palestinske selvstyreadmini-strasjonen kan få utbetalt sin lønn igjen.
Hvis dette er riktig, representerer det et “positivt utviklingstrekk”, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til Aftenposten.
Kvartetten.
Det var på et møte i New York tirsdag at stormakts-kvartetten bak den siste fredsplanen for Midtøsten kom frem til en
Kvartetten.
Det var på et møte i New York tirsdag at stormakts-kvartetten bak den siste fredsplanen for Midtøsten kom frem til en mulig løsning på problemet med å overføre penger til palestinerne på Vestbredden og Gazastripen.
Kvartetten, som består av USA, Russland, FN og EU, ble enig om en “midlertidig internasjonal mekanisme” for å overføre penger uten å gå veien om den palestinske regjeringen, som ledes av islamistbevegelsen Hamas.
Lønninger.
Detaljene er ennå uklare. Men i sin samtale med Jordans statsminister Maarouf al-Bakhit i går bragte Støre i erfaring at denne mekanismen også kan omfatte utbetaling av lønninger. Jordans utenriksminister Abdul Ilah al-Khatib deltok på møtet i New York sammen med sine kolleger fra Egypt og Saudi-Arabia.
De manglende lønnsutbetalingene rammet det palestinske samfunnet meget hardt, spesielt i Ramallah og Gaza by, som har spesielt mange statsansatte innbyggere. Direkte er minst 140 000 mennesker blitt rammet. Men palestinerne har store familier, og man regner med at over en million mennesker er direkte avhengig av utbetalingene fra det offentlige til blant annet lærere, helsearbeidere, politi og sikkerhetsstyrker.
Hektisk.
Besøket hos statsminister Bakhit i Amman markerte siste stopp på en hektisk rundreise der utenriksminister Støre i løpet av to døgn hadde utførlige samtaler med politiske ledere i Israel, de palestinske områdene og Jordan.
Støre sier at han er “fornøyd med at vi så dem vi ønsket å møte” under denne reisen. Samtidig uttrykker han tilfredshet med at Norge blir tatt godt imot i området, og han understreker betydningen av at kontaktene opprettholdes, ikke bare med israelere og palestinere, men også med Egypt og Jordan.
Muren.
Utenriksminister Støre startet gårsdagen i palestinernes uoffisielle hovedstad Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Før han forlot de palestinske områdene, besøkte han en seksjon av den barrièren som Israel bygger til dels langt inne på palestinsk territorium.
I sine samtaler med israelske statsråder har Støre gjentatt at denne barrièren etter Norges oppfatning er i strid med folkeretten.
– Det er uakseptabelt å bygge en mur inne på fremmed land, sier han til Aftenposten og tilføyer at dette byggverket i virkeligheten deler Vestbredden i to.

Men den norske udenrigsminister

I Danmark forsøger de store borgerlige medier som f.eks DR at formindske betydningen af det gennembrud i den blokade som USA/EU og Israel har vedtaget.
Hamas har brudt gennem muren:”
DR Flere Hamas-ledere til Norge
16. maj 2006
Norge har givet indrejse-visum til to ledende medlemmer af den islamiske bevægelse Hamas, trods advarsler om, at det vil give Hamas en legal status.
De to skal besøge en pro-palæstinensisk norsk organisation.
Den ene af de to Hamas-folk har fået et Schengen-visum, der giver ret til at rejse i 15 europæiske lande, og som de to blev nægtet af Frankrig.
En anden Hamas-leder afsluttede i går et tredages besøg i Norge, men ingen politikere ville dog mødes med ham.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s