Øget diskriminering af muslimer i EU

18 December 2006

Stigende diskriminering af muslimer i EU

  Regeringerne i EU-landene må tage diskrimineringen af  folk med muslimsk oprindelse med større alvor, ifølge Europæiske Bureau  mod rasicme og fremmedhad , EUMC.

I en ny rapport konstaterar EUMC att en grundläggande främlingsfientlighet mot muslimer har ökat och förenats med den misstänksamhet som följt i terrorismens spår, skriver TT.
Särskilt unga muslimer är frustrerade över de barriärer som bromsar eller hindrar deras möjligheter att fritt få utveckla sig, söka ett arbete de är kvalificerade för eller bosätta sig där de vill, rapporterar EUMC.
Känslor av hopplöshet och uteslutning är vanliga.
15 miljoner muslimer i EU
EUMC har i rapporten undersökt hur regeringar och myndigheter tacklar problemet. Dessutom har man gjort djupintervjuer med ett antal muslimer bosatta inom EU. Sammanlagt tros 15 miljoner muslimer leva inom EU, vilket gör gruppen till den näst största religiösa gruppen i EU:s 25 medlemsländer.
I intervjuerna med muslimer framgår dock att frustrationen från främst unga muslimer även riktar sig mot religiösa ledare eller andra traditioner som gör de muslimska grupperna i samhället mer slutna än vad som är nödvändigt. Imamerna vägledning fungerar inte när unga muslimer i ett sekulariserat samhälle börjar fråga om relationer, sex, alkohol och droger.
Middag hos ickemuslimer tillåts inte
-Imamerna vägrar att ens godta att man som muslim tackar ja till middag eller party hos ickemuslimer. De begriper inte att om man lyder deras råd så blir man ensam och man kommer aldrig att bli integrerad, säger en ung muslim i Nederländerna.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s