Statslig undersøgning :Racister i politiet i Sverige

Utredare: Racister accepteres som politifolk
9. Januar 2007
Mennesker som er “ulempelige” som politibetjente gennemfører uddannelsen på den svenske politiskole. Også personer med et åbenlyst racistisk menneskesyn bliver optaget på den politiskolen i Sverige.

Utredare: Racister accepteres som politifolk
Det fremgår i en udredning af politiuddannelsen som Agneta Stark, rektor for “högskolan i Dalarna, tagit fram. Utredningen blev bestilt af den tidligere regering men blev nedlagt av den nye, kort inden den skulle presenteras.
Stark anser att fejlen bl.a. beror på att olika aktörer sköter antagning, utbildning och anställning. Polisförbundets ordförande är positiv till att ändra hela rekryteringsprocessen.
Brister i attityden
Eftersom utredningen lades ner har Agneta Stark sammanfattat några viktiga slutsatser i ett brev till de lärosäten som har en polisutbildning, skriver tidningen.
Anton Ridderstrand, utredningens sekreterare, siger til Västerbotten-Kuriren at ulempeligheten hos vissa antagna rör sig främst om brister i attityden.
-Det gäller bemötande och människosyn. Man kan fråga sig hur de tar sig igenom antagningsproven, siger han.
Bertil Hammarberg, forestander for politiuddannelsen i Umeå, känner inte igen sig i kritiken, säger han till Västerbottens-Kuriren.
750 studenter har hittills tagit polisexamen i Umeå. Hittills har ingen student slutat på grund av de är olämpliga i yrket, enligt Hammarberg.
Svårt att avgöra
Bertil Hammarberg tycker att det är svårt att avgöra om en student har en opassande människosyn.
-Det är lika svårt att avgöra det på en utbildning som i privatlivet. Det är ingenting som vi testar här, säger han.
Kenneth Fahlesson, som är ordförande för polisförbundet i Västerbotten, är däremot inte förvånad över utredarnas slutsats. Han vet att det förekommit att polisstudenter ägnat sig åt kriminell verksamhet.
-Det här är allvarligt. Poliser ska stå för en demokratisk syn och värna lagar. De måste ha en rimlig människosyn, säger Kenneth Fahlesson, som tror att en förklaring är att Rikspolisstyrelsen och universiteten delar ansvaret för polisutbildningen. Ansvarsfördelningen är därför otydlig, menar han.
Samma regelverk som högskolan
Agneta Stark anser att det vore enkelt att infoga polisutbildningen i högskolans regelverk. Något motstånd mot detta har hon inte märkt av. Tvärtom får idén stort stöd från polisutbildningarna. Även studenterna själva, Rikspolisstyrelsen, Polisförbundet samt de polismyndigheter som utredaren haft kontakt med er positiva.
Dessutom skulle det spara pengar åt statskassan, tror Agneta Stark, som framhåller att dagens polisutbildning har en betydligt högre ersättning per student än likartade utbildningar inom den ordinarie högskolan.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s