Direkte samtaler mellem DFR KOREA og USA

Tohåndsamtaler mellem de Forenede Stater og den

Demokratiske Folke-Republik DFR Korea er indledt i New York

6.mar 2007 

Mere end 50 år efter Korea-krigen har DFR Korea og USA nu indledt historiske forhandlinger i New York.
med formålet at nedlægge det koreanske atomvåbenprogram.

Ifølget en overenskomst den 13 februar skal koreanerne lukke atomanlægget Yongbyon i løbet af 60 dage og tillade atominspektører fra FN at undersøge anlægget. Til gengæld får koreanerne 50.000 tons fyringsolie.

Analytikere anser at samtalerne er et gennembrud efter 50 års fjendtskab. USA indledte en aggressionskrig mod koreanske styrker i 1950. Krigen varede tre år og kostede flere millioner koranere livet inden der blev oindgået en våbenhvile i 1953 . Men USA har nægtet at indgå en fredsaftale med DFR Korea. Krigen er derfor formelt ikke afsluttet.

I en leder i hojreliberake JP ,7.mars Nordkoreansk afdrag
NORDKOREAS BETINGELSE om direkte forhandlinger med USA som en forudsætning for at opgive atomprogrammet bliver nu opfyldt. De begyndte i går i Washington, og de må betegnes som et gennembrud i den langvarige konfrontation.

Det er kun tre uger siden, at Nordkorea lovede at standse sit atomprogram, der kulminerede med atomprøvesprængningen i oktober sidste år.
Den var ikke uventet, og den har utvivlsomt været stærkt medvirkende til, at den amerikanske regering har ændret sin strategi og besluttet at finde en løsning i Nordkorea-spørgsmålet, så den kan koncentrere sig fuldt ud om Iran.

Den er baggrunden for, at USA efter hidtil kategorisk at have afvist at belønne Nordkorea for at indgå en aftale, vendte på en tallerken og pludselig er villig til både at standse den økonomiske blokade og at yde Nordkorea endda omfattende hjælp.

At den økonomiske hjælp er både velkommen og hårdt tiltrængt i Nordkorea er en kendsgerning. Men endnu mere betydningsfuldt har det været for styret i Pyongyang at få den anerkendelse, der ligger i de direkte forhandlinger med USA.

Det har allerede en gang tidligere været ved at lykkes. I Bill Clintons præsidenttid underskrev USA og Nordkorea i 1994 en aftale, som minder stærkt om den aftale, der nu er ved at blive realiseret. En løsning var i støbeskeen, da George Bush blev præsident.

Men han og hans regering lagde ikke skjul på deres foragt for Clintons bløde holdning til Nordkorea og sendte med stemplingen af Nordkorea som en del af ondskabens akse i 2002 Clintons forarbejde direkte i papirkurven.

Nu begynder det bogstaveligt talt forfra. Hvis det går som forventet, vil Nordkorea efter 50 års fjendskab med USA ikke blot blive slettet fra listen over slyngelstater, men få normale diplomatiske forbindelser med USA.

Om det denne gang er USA, der med sin ændrede holdning søger at vinde tid, ligesom Nordkorea har gjort det i årtier, står tilbage at få afklaret. Men mere sandsynligt er det, at Bush-regeringen har erkendt, at den ingen vegne kommer med blokader, restriktioner og trusler.

Nordkorea skal om mindre end to måneder med lukningen af atomværket i Yongbyong betale første afdrag for aftalen med USA. Falder det til tiden, er det et løfterigt udsagn om, at den koreanske halvø 54 år efter Koreakrigen er på vej mod normale tilstande.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s