Brutal nedslagtning af protesterende bønder i Indien

20.marts 2007
Mange dræbte af politivold i Vestbengalen

Efter omfattende proteser fra tusinder af bønder i Nandigram i indiske Vestbengalen er delstatsregeringen ny tvunget til at trække sine planer om at etablere en kapitalistisk økonomisk frizone i et frugtbart landbrugsområde.

I forbindelse med gennemførelsen planerne er protesterende bønder blevet dræbt af udsendt politi. Den reformistiske regeringen i Vestbengalen ledt af “CPI(m), Indiens Kommunistiske Parti (marxisterne)“, hævder på sin side at tusinder af medlemmer af CPI(m) er blevet drevet væk fra området og at nogle medlemmer er blevet dræbt.

Politiets skud mot demonstrerande bönder har ökat spänningarna inom den indiska delstatsregeringen. Intellektuella har protesterat mot beskjutningen och i uttalanden säger de att de är vana att högerstyrda delstatsregeringar i Indien attackerar bönder, men inte att en vänsterregering gör det.

Landbruksland

Oroligheterna i Nandigram har pågått sedan 7 januar i år, då det läckte ut uppgifter om att ett stort bördigt jordbruksområde skulle tas i anspråk för byggandet av ett varv och en petrokemisk industri. Även om kompensation skulle ges till bönderna så är tillgången till jord en livförsäkring i Indien, som fortfarande till största delen är ett jordbruksland.

Oroligheterna i Nandigram tvingade den centrala regeringen i New Dehli att också skrinlägga planerna på ett stort antal frizoner i andra delar av Indien, eftersom även dessa skulle ta bördig jordbruksmark i anspråk.

Den brittiska nyhetsbyrån BBC skriver att den västbengaliska regeringen hamnat i total motsättning till sin egen väljarbas av fattigbönder i det berörda området:
”Det är första gången den kommunistiska delstatsregeringen har beordrat en sådan stark polisinsats mot fattiga bönder – själva basen i dess politiska stöd i delstaten, alltså samma människor som dragit nytta av regeringens jordreformer och maktdecentralisering.”

”På ett sätt kan händelserna i Nandigram utgöra ett dödligt knivhugg i ryggen för marxisterna”, säger analytikern Ranabir Sammadar till BBC.

Toppstyrning
Han menar att ”den ansvarige ministern Buddahadev Bhattacharyas toppstyrning är grunden till den nuvarande krisen efter dödsfallen i Nandigram. Normalt sett utnyttjar marxisterna sitt partimaskineri och utbildade kadrer till att förklara sitt regeringsprogram…
men i detta fall var beslutsgången helt toppstyrd. Tjänstemän drog upp planer och byborna fick bara en vacker dag veta att deras marker kommer att tas ifrån dem”.

Delstatsregeringen hade planerat att använda gamla brittiska exproprieringslagar för ändamålet. Det är lagar som den marxist-leninistiska vänstern i Indien, som står i oppositionen till Västbengalens delstatsregering, kräver skall avskaffas.

De styrande i Indien säger sig vilja upprepa Kinas inrättande av ekonomiska frizoner. Indien planerar hela 300 ekonomiska frizoner varav 60-70 är på förberedelsenivån. Allt överlåtet till den privata sektorn att styra. Kina har å sin sida har begränsat sig till sex stora frizoner, som en del i en medveten statlig politik. Därför kan man inte jämföra Kina med Indien, menar den indiska vänstertidskriften ”Liberation”.

Kina hade först byggt upp en stor statlig industribas som gjorde landet mindre beroende av omvärlden, vilket i förlängningen gjorde att Kina hade och har en bättre förhandlingssituation gentemot investerare än vad dagens Indien har, hävdar Liberation. I Indien skall staten endast vara en hjälpgumma år de kapitalister som vill sätta upp ekonomiska frizoner. Därmed saknas den sammanhållna planering som fanns och finns för Kinas del. Av den orsaken kan man inte mekaniskt likställa Kinas och Indiens ekonomiska frizoner hävdar indiska Liberation.

Maoister gynnas?
Västerländska media har inte skrivit så mycket i saken men det märks en oro i tidningar som exempelvis Washington Post för att händelseutvecklingen i Västbengalen skall gynna Indiens växande maoiströrelse, som står i motsättning till både den indiska centralmakten och det reformistiskt orienterade CPI(m).

ERIK ANDERSON
Proletaren.se nr. 12, 2007

West Bengal Left Front’s pro-investor land grab results in deadly clashes

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s