IRANsk protestdemo mod Blair : Stenkastning og fyrværkerier mod UK- ambassade

Stenkastning mot brittiska ambasssaden
1. april 2007 *

Den britiske ambassade i Irans hovedstad blev idag udsat for stenkast af omkring 200 studenter fra universitetet i Teheran. Der blev også kastet fyrværkerier af mod den britiske ambassade. Det skete under en protest-demonstration mod Storbritannien militære krænkelse af Iransk farvand. Demonstanterne stillede krav om at de 15 brittiske marinesoldater som med største sandsynlighed har deltaget i krigsforbrydelser mod Iraks folk – skal anklages og stilles for retten.

Ifølge brittiske BBC skød politiet med peberspray mod folkemassen for at hindre nogen i at komme for nær ambassaden.

På tionde dagen efter det påstådda intrånget på iranskt vatten är ingen lösning i sikte.

Förvärras
Brittiska tidningen Sunday Telegraph hävdar att regeringen planerar att skicka en hög officer till Iran för att söka kompromisser, men påståendet har inte bekräftats.

Dagens verklighet pekar snarare på att krisen förvärras, eftersom nya iranska anklagelser riktades mot Storbritannien. Brittiska soldater påstods ha skjutit mot det brittiska konsulatet i Basra i Irak.

Irans president höll också ett tal där han på nytt avkrävde Storbritannien en ursäkt för det påstådda intrånget.

En iransk man skriker glåpord till polisen som hindrar demonstranterna från att ta sig in på den brittiska ambassaden. Foto: Vahid Salemi/ScanpixBritter söker kompromiss med IranStorbritannien söker en kompromiss om de 15 fångna militärerna men möts av våldsamma protester i Teheran. Bakom kulisserna pågår en politisk maktkamp i Iran – och gisslankrisen kan gynna landets radikala falanger.
Tidningen The Sunday Telegraph skriver att Storbritannien planerar att sända en hög officer till Teheran med ett förslag till kompromiss: Britterna lovar att aldrig medvetet gå in på Irans territorialvatten utan tillstånd.

Hoppet är att det budskapet ska vara nog för att iranierna ska släppa de 15 utan att London ber om ursäkt eller medger att britterna i detta fall befunnit sig på iranskt vatten när de greps av iransk militär.

Försvarsminister Des Browne säger att Storbritannien har “direkt bilateral kommunikation” med Iran i frågan.

– Det är inte min intention att gå igenom detaljerna steg för steg, det vore inte lämpligt att göra det, men vi har direkt bilateral kommunikation med iranierna, sade Browne i London.

Våldsam demonstration

På söndagen demonstrerade ett par hundra studenter från den radikala och regimtrogna Basij-milisen utanför Storbritanniens ambassad i Teheran. De krävde att de fångade militärerna ska ställas inför rätta och kastade sedan stenar och smällare mot ambassaden. Polisen ingrep och motade bort demonstranterna.

Medan Storbritannien tycks pröva en försiktigare taktik går USA – som hittills legat lågt i krisen – på offensiven. President George W Bush sade i helgen att Irans gripande av de 15 britterna var “oförlåtligt” och krävde att “gisslan” ska friges.

Bushs språkbruk leder tankarna till revolutionen i Iran 1979, då USA:s ambassad i Teheran ockuperades och personalen hölls som gisslan i över ett år. Enligt brittisk press befarar Tony Blair att även denna kris kan bli långvarig, och uppmanar de fångna soldaternas familjer att inte vänta sig ett snart återseende.

Historien gör sig påmind på fler sätt. I Iran har ingen glömt hur britterna hänsynslöst styrde och ställde i landet under 1800-talet och 1900-talets första halva, och misstro mot Storbritannien lever kvar.

Maktkamp i Teheran

Den radikale presidenten Mahmoud Ahmadinejad höll i helgen ett eldfängt tal och krävde återigen en ursäkt från London. Utåt visar den iranska statsledningen inga tecken på att backa – men bakom kulisserna pågår interna maktkamper.

Under sitt dryga år vid makten har Ahmadinejad kritiserats hårt av såväl reformister som konservativa, främst för sin misslyckade ekonomiska politik. Han står dock nära Revolutionsgardet, en militär elitstyrka och politisk maktfaktor som tros ha de fångna britterna i sitt förvar.

Misstanken finns att gisslankrisen var planerad i förväg, eller åtminstone nu i efterhand utnyttjas av Ahmadinejad och hans likasinnade för att piska fram nationell enighet. Den stora frågan är var Irans högste ledare – ayatolla Ali Khamenei – anser om krisen. Ännu har han inte avslöjat var han står.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s