Estland: Røde Hær-statuen i hovedstaden Talinn fjernet i militærlignende operation.

7. April 2007 *
TALLINN Efter ordre fra Estlands EU- og Nato-støttede regering blev Monumentet for den ukendte Røde Hær-soldat “Aljosja” i nat fjernet.
“Aljosja”-mindesmærket, som er mere end to meter højt, blev rejst i 1947 i Talinns centrum til minde om de tusinder af Røde Hær soldater der ofrede deres liv for at befri Estland fra det nazi-fascistiske tyranni.

Netop i 50 året har den russo-fobiske regering i Estland valgt at flytte statuen med vold.

Både stolt og ydmyg stod “Aljosja” – symbolet for Estlands befrielse – og vogtede ved gravpladsen og mindelunden for de tusinder af Røde Hær-soldater der ofrede livet i befrielseskrigen mod den nazi-fascistiske besættelse af Estland i næsten 60 år – indtil Estlands EU-og Nato-støttede regering besluttede af grave de jordiske rester af Røde Hær-soldaterne op og flytte “Aljosja” til en “mindre iøjnefaldende” plads i byens udkant.
I ly af natten fjernede store politistyrker statuen

Voldsom uro om estisk statue

En er blevet dræbt, 44 er blevet såret, 300 er arresteret, og nu blander Rusland sig i balladen om en statue, som er blevet fjernet i Estlands hovedstad, Tallinn.

Urolighederne, der er nogle af de værste uroligheder i den baltiske stats historie, skyldes at den to meter høje statue af en ukendt soldat fra Den Røde Hær, er blevet forvist fra sin hædersplads midt i Tallin.
En fornærmelse mod russerne
Det opfatter Estlands antifascistiske opinion, blandt andre EStlands store russiske mindretal som en fornærmelse, og samme toner lyder fra selve Rusland:
Den russiske udenrigsminister siger, handlingen vil få alvorlige konsekvenser for forholdet mellem de to tidligere sovjetrepublikker.

En død og 60 skadede i Tallinnoptøjer

Nattens uroligheter i Estlands hovedstad Tallinn krævede et dødsoffer og omkring 60 mennesker er sårede. Baggrunden var myndigheternas beslutning om at flytte et monument over de modstandskæmpere og soldater fra den Røde Hær som offrede livet i den antifascistiske befrielseskrig under Anden Verdenskrig.
Den estniske Statsminister Andrus Ansip fordømmer opløbet som en “kriminel handling” som inte har med mindet af de som faldne at gøre.
Omkring tusind mennesker var samlet for at protestere da situationen udartede i optøjer som medførte ødelæggelser af i dele af Tallinns indre by. Monumentet står nu på hemmelig plads.

Kampe i natten
Statuen blev fjernet i de tidlige morgentimer. I nattetimerne forinden var omkring 1000 mennesker var på gaden, hvor de forsøgte at bryde gennem politiets kæde omkring monumentet.

“- Skam over Estland,” råbte demonstranterne.
samtidig med at “de tændte bål i gaderne, brændte kiosker af, smadrede ruder og stjal varer i de omkringliggende butikker” som visse internationale medier beskrev begivenhederne.
Politiet svarede igen med tåregas og vandkanoner. En blev dræbt under urolighederne.

Kaos i Tallinn da befrielesmonument blev flyttet

27 april 2007 –
Den omstridte bronze-statue af en Røde Hær soldat i hovedstaden Tallinn er flyttet, efter en nat af protester og gadekampe. En person er død, omkring 60 skadets og 300 anholdte i protestoptøjerne, lyder det fra en regeringstalsmand.

Esterne mod flytningen af bronzesoldat
Ca 1.000 personer havde samlet for at protestere mod flytningen. Protesten udartede i protestoptøjer som spredte sig til hele byen og fortsatte til de tidlige morgentimer.

Estlands højreliberale EU- og Nato-støttede regering tåler åbenbart ikke at statuen minder om den Røde Hærs og de antifascistiske modstandskæmperes sejr over Nazityskland og deres estniske “samarbejdsfolk” (Estniske stikkere og håndlangere for Nazityskland) men ser den som et symbol for hvad der kaldes “den sovjetiske besættelse”. Estlands russisk-talende befolkning var imod flytningen.
Flere end 100 gripna
Ifølge Estlands indenriksminister blev flere end 100 personer som forsvarade det antifascistiske monument anholdte, informere det russiske nyhetsbureau Itar-Tass. Politiet skal have åbnet tåregaspistoler mod de antifascistiske demonstranter.
Tusinder, de fleste unge, bevægede sig efter at politistyrkerne havde jaget dem væk fra “Aljosja”, med tåregassen i øjnene, ind mod centrum hvor forretningsruder og bilruder blev knust och rev ned kontaktledningar till sporvognene.
Plundrade och brænde
De plundrade også forretninger, tænde ild på flera ejendomme og kastade sten mot politstationer, rapporterar nyhetsbyrån RIA Novosti.
Många var berusade och myndigheterna har nu beslutat att all försäljning av alkohol kommer att vara förbjuden från och med klockan 14 i dag till och med den 2 maj.
Estlands president Toomas Hendrik Ilves fördömde nattens oroligheter i Tallinn i ett tv-tal på fredagen.
“Det var rån, våld och stöld”
“Vad vi såg i natt i centrala Tallinn var rån, vold og stöld. Det var brott som utfördes och de som var inblandade är brottslingar. Händelserna hade inget att göra med att bevara monument över deltagarna i andra världskriget. De nattliga brottslingarna förenades inte av nationalitet, utan av viljan att göra upplopp, krossa och plundra” sade Ilves.

Mindesmærke fra sovjettiden
Bronzestatuen af den ukendte soldat blev rejst i 1947, hvor Estland var en del af Sovjetunionen.
Den estiske regeringsleder fastholder at monumentets skæbne er og bliver et internt Estisk anliggende.
Estland var en del af Sovjetunionen fra 1940 til 1991.
Fra 1941 til 1944 var landet besat af Nazityskland.
Bronzestatuen er rejst i 1947 til minde om soldater, der døde i kampen mod nazismen under Anden Verdenskrig.
De etniske russere – en tredjedel af befolkningen i Estland – betragter monumentet som et minde om kampen mod fascismen.
Den russiske regering har samme holdning til statuen.
De estniske revanchister og national-chauvinister uden kendskab eller vilje til at forstå betydningen af den antifascistiske befrielse af Estland såvel som Rusland i 1944 har valgt at opfatte mindesmærket som en smertelig påmindelse om tiden, hvor Estland var en del af Sovjetunionen.
De vil ligesom de estniske myndigheder helst have statuen fjernet, fordi den minder de reaktionære klasser og dagens revanchister i Estland om deres nazi-kollaboration i 1930´erne såvel som under Anden Verdenskrig.

Flytning af monument oprører russer
18 april 2007
Estlands regering har beslutttet at flytte befrielsesmonumentet Aljosja i Tallinn. Beslutningen fordømmes af Rusland.
Den kontroversielle beslutning blev taget i februari af parlamentet, hvilket fik Rusland til at tale om at indføre sanktioner mod Estland.
Monumentet og Røde Hær-soldaterne som uppges vara begravda intill detta ska flyttas fra den indre by til en krigskirkegård i Tallinn.
Omfattande protester forventes fra den russisksprogede minoritet i Estland.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s