Amerika: Cia-dokumenter offentlige

22 juni 2007 * 700 sider hemmelige CIA-papirer er blevet offentlige > > > >   EFTERRETNINGSTJENESTEN Cia har ophævet hemmeligstemplingen på dokumenter som beskriver organisationens ulovlige spionaktiviteter i USA fra 1950´erne frem til 70´erne.
De 693 sider giver et “glimt af en anderledes tid och en meget anderledes organisation”, kommenterer CIA-chefen Michael Hayden diplomatisk i en udtalelse. For indeholdet af indeholdet af disse knap 700 sider afslører at Cia ikke lod sig vejlede af diplomatiske eller demokratiske overvejelser.

SOM DEN LIBERALE avis Dagens Nyheters kommentator Lennart Pehrson skriver fra New York så er det højst sandsynligt at “Censur kan skjule flere skeletter i CIA´s garderobe” :

Efter at USA´s efterretningstjeneste Cia nu bekender gamle synder er det ikke bare nye detaljer som kommer frem om mislykkede mordforsøg mod Cubas præsident Fidel Castro og andre skandaler.

Der trækkes også paralleller til George W Bush´s USA.  

“- Vi ved ikke alt om hvad der foregår idag. Men det ser ud som om der allerede findes tilstrækkelige med beviser til at konkludere at situationen ikke er meget anderledes

, siger forskeren David Barrett vid Villanova-universitetet til New York Times. 

DET ER FORSTÅS ikke det billede som CIA vil give gennem at slippe gamle skeletter ud af skabet. Den nuværende CIA-chef Michael Hayden siger at de tidligere hemmeligtstemplede dokumenter som internt har haft betegnelsen “familiejuvelerne” tilbyder et glimt af en “meget anderledes periode” og at at de udgør en påmindelse om “en del sager som CIA aldrig skulle have gjort”. Underforstået: USA har i dag et “bedre, hæderligere og mere demokratisk CIA som respektere de love som er “demokratisk” vedtaget i de Forenede Stater “.

MEN DET BLIVER i denne sammanhæng uundgåeligt at kritiske iagtagere benytter lejligheden til at sætte lys på nye aktuelle overgreb. Metoder som blev brugt i den såkaldte “kolde krig” sammenlignes med hvad der sker i dagens proklamerede “krig mod terrorismen”.

CIA forsynede USA´s regering og alle verdens medier med »sikre beviser« på både Iraks masseødelæggelsesvåben og Saddam Hussien-regimets forbindelser til Al- Kaida.
DE DOKUMENTER SOM CIA nu overlader til offentlig beskuelse kom til som et svar på udredninger i kølvandet på Watergate, den skandale som blev præsident Richard Nixons fald. Under den den officielle optrevling af Watergate blev Cia-manden Howard Hunt forbundet med det indbrud som angiveligt satte “bolden i spil”. Det viser sig nu i dokumenterne at Hunt inden indbruddet søgte efter en person som var ekspert på at dirke låse op.Meget av materialet – som spænder over en periode på omkring 25 år fra 1950´erne – til 70érne – har været kendt i store træk siden tidligere gennem kongres-rapporter og afsløringer i media. Men her findes i hvert fald endelige bekræftelser og en masse saftige detaljer. Planen om at myrde Fidel Castro efter den anti-imperialistiske folkerevolution i 1959 på Cuba ligner en billig kriminalroman. Et møde blev arrangeret med den kapitalistiske gangster-mafiosa Johnny Roselli på Hotel Plaza i New York. Det førte CIA til to andre kapitalistiske gangstere: mafiabosserne Sam Giancana och Santo Trafficante som begge fandtes på FBI`s liste over de mest eftersøgte forbrydere. DE BLEV UDSTYRET med seks “meget dødelige” giftpiller, men efter flere mislykkede mordforsøg stoppede mordforsøgene med piller og efter den militære fiasko med den USA-støttede operation: den såkaldte Grisebugts-invasionen i april 1961.

Dokumenterne klargør at det var rutine for CIA at befinde sig på den forkerte side af loven. Trots forbud mod spionage i selve de Forenede Stater var USA´s hemmelige spion- og terrororganisation systematisk involveret i hemmelige telefonaflytninger af amerikanske statsborgere. Journalister blev overvåget, blandt andet klumme-skribenten Jack Anderson som afslørede en række skandaler i begyndelsen af 1970´erne. PROTESTGRUPPER SOM demonstrerede mod VietNam-krigen blev infiltreret. Enkelte individer blev uvidende og mod deres vilje udsat for LSD-eksperimenter.

Og Fidel Castro var ikke den eneste udenlandske leder som CIA forsøgte at sætte “ud af spillet” så at sige. Listen kan gøres lang. Men det er alligevel uklart hvor meget som virkeligt er ude i lyset. Dele af materialet er stadig belagt med censur. CIA´s egen historie gør det svært at jage alle mistanker om at efterrretningstjenesten endnu ruger på sine værste hemmeligheder helt væk: at den aktuelle offentliggørelse kun afslører nogle enkelte saftige sager som en afledende manøvre . . . slår Lennart Persson fast.

MEN HAR USA/Cia ikke forbedret sig i de sidste tredive år vil mange borgerlige og socialdemokratiske forsvarere af det “amerikanske system” sikkert spørge .

Statsvidenskabforskeren David Barrett fra Villanova-universitetet svarer med disse ord: ” situationen ike er meget anderledes idag. 

Vi ved at . .. . .. USA/Cia sendte John Negroponte til Irak i 2004 for at opbygge dødspatruljer som skulle sættes ind mod den irakiske modstandsbevægelse som havde vokset sig stærk efter USA/Cia`s krig mod Iraks folk året inden .

En folkemorderisk strategi som fik navnet den »salvadoranske løsning« eller Endlösung på det irakiske »problem«. I APRIL 2004 blev John Dimitri Negroponte udnævnt til USA’s ambassadør i Irak.
I 1980´erne opererede CIA-agenten Negroponte fra den centralamerikanske stat Honduras – hvor han var Præsident Reagans ambassadør 1982-85 – Fra en militærbase opbyggede Negroponte/ CIA de frygtede dødspatruljer som så at sige »uden for lovens rammer« indførte dødsstraf for enhver åben modstand mod de vitale amerikanske interesser i især El Salvador hvor en folkelig modstandsbevægelse truede »vitale amerikanske interesser«. DØDSPATRULJER i CENTRALAMERIKA og i IRAK.

NEGROPONTE VAR i 1980´erne organisatoren for opbygningen af de frygtede “death squads” – dødspatruljer i Centralamerika – som skulle skræmme og eliminere al åben modstand til “amerikanske demokratiske interesser”.

Denne erfaring bragte han med til Irak og gik i gang med opbygningen af dødspatruljer til udryddelse af sunnier. Patruljerne blev dels opbygget ud fra shiitiske bander, dels ud fra sikkerhedsstyrker i de irakiske ministerier. Mens sunnier og shiiter indtil da havde levet side om side og var gifte ind i hinandens familier uden større religiøse modsætninger, forsøgte Negroponte at opdyrke den religiøse vold mellem sunnier og shiiter.
Nogle “sunni”-grupper der fik deres ledere dræbt af Negropontes dødspatruljer svarede igen med drab på “shiitiske” ledere, og en religiøs voldsspiral som Irak ikke tidligere havde kendt til var sat i gang. Ambassdør Negroponte`s “salvadoranske løsning” blev udvidet og optrappet frem til idag hvor den meningsløse vold og terror – som intet har med modstand mod besættelsesmagten – er eskaleret.

Om den “salvadoranske løsning i Irak: > > > > > “The Salvador Option”:The Pentagon may put Special-Forces-led assassination or kidnapping teams in Iraq

DEN USA – GODKENDTE kollaborations-regering i Irak indførte også dødsstraf.
En straf der i realiteten kan og bliver brugt ikke bare mod vane-forbrydere, men også bliver brugt til at tage livet af irakiske modstandskæmpere.

EU kom med en “skarp fordømmelse” af genindførelsen af dødsstraf”. Hvorefter der ikke skete mere fra EU´s side. Mange EU-lande deltager i det som kaldes USA´s “koalition af villige” i besættelsen og krigen mod Iraks folk. Der findes hemmelige CIA-fængseler i Europa og andre dele af verden, hvor mistænkte individer holdes i fangeskab uden andre anklager end »terrorist«.
Angiveligt er disse hemmelige fængsler et led i den af Washington proklamerede »krig mod terrorismen«, men fangerne behandles ikke som “krigsfanger” som de skal ifølge de Geneve-konventioner USA bekender sig til, men som »illegale kæmpere« (illegal combattants). Præsident Bush beordrede efterretningstjenesten NSA – National security agency – til at spionere mod hans egne landsmænd gennem at aflytte deres telefoner og læse deres e-post uden om retssystemet.

En af de bedst kendte konspirationsteorier er dem om USA/cia´s forsøg på at myrde Cuba´s leder Fidel Castro.Det bliver nu bekræftet at USA´s regering og Cia aktivt planlagde at få Castro “ryddet af vejen” :

Her er et sammendrag af indholdet i Cia-materialet
USA:

Fidel Castro skulle myrdes af den kapitalistiske maffia. Den cubanske presidenten Fidel Castro skulle “ryddes af vejen” af den brutale kapitalistiske mafia i USA – allerede i begundelsen af 1960´erne. CIA tilbød mafiamedlemmer 150.000 dollar for mordet. Det er noget af den information som kan læses i de hundrevis af hemmelige dokumenter som USA´s statslige spion-organisationenen nu har ladet offentligheden læse. Dokumenter som bl.a indeholder detaljer om nogle af CIA:s værste ulovlige operationer.
I dokumenterne beskrives 25 år af mordforsøg på mennesker i andre lande, indenlands spionage og kidnappninger. Ifølge den nuværende CIA-chef indeholder dokumenterne “påmindelser om en del sager som CIA ikke burde have gjort”. CIA afslører sin hetsjakt mod fredsbevægelser og mordplaner på Castro.
CIA betalte lejemordere for at forgifte Fidel Castro, infiltrerade den amerikanska venstrefløj og fredsgrupper samt forfølge kommunister. Allt enligt ett av CIA nyligen offentliggjort dokument. En handling som enligt nordamerikansk media är ett taktiskt sätt att mørklægge spionorganisationens krigsfängelser och förföljelse av muslimer. Det skriver Aftonbladet.
Materialet¨som offentliggörs av CIA-chefen Michael Hayden har tidigare varit topphemligt. Det skriver Göteborgsposten. Dokumentet beskriver några av organisationens aktioner under en 25-årsperiod. Det som avslöjas är bland annat att spionorganisationen lejde ökända maffiamän som skulle lägga giftpiller i president Fidel Castros mat. Dessa försök pågick under flera månader under året 1960. 1962 lade CIA enligt dokumentet ner mordplanerna på presidenten. Dock har det kommit rapporter om fortsatta mordförsök enligt GP.
Infiltrerade fredsrörelser
En stor del av uppgifterna som framgick handlar om USA: s jakt på kommunister och infiltrering av vänstern och fredsrörelser. Exempelvis försökte CIA 1967 på order av USA:s dåvarande president Lyndon B Johnson att illegalt ta fram bevis mot att inhemska fredsrörelser tog emot pengar från kommunistiska regimer.
Under syv års tid pågik CIA: s försök att genom utklädning infiltrera fredsrörelser i både Europa och USA. Det framkommer även att amerikaner ovetandes skall ha utsatts för tester av droger som LSD.
Många uppgifter mörkas fortfarande
Dock anses de nysläppta uppgifterna vara otillräckliga. Materialet är enligt kritiker starkt censurerat och CIA fortsätter att mörka många uppgifter och företeelser.
Ifølge New York Times er mange af den opfatning at årsagen til at spionorganisationen gjorde disse gamle, hemmeligt stemplede dokumenter, tilgöngelige for offentligheden er rent taktiska. Under senare år har CIA fått allt skarpare kritik för upprätthållandet av hemliga fängelser och den hårda förföljelsen av muslimer verden över. Med de nysläppta uppgifterna kanske CIA får möjlighet att skjuta uppmärksamheten från pågående företeelser till historiska.

Anna Ekström

Bogen “Killing Hope; Military and CIA Interventions Since World War II” skrevet af WILLIAM BLUM som udkom 1995 er ifølge den amerikanske forfatter Noam Chomsky:“Den suverænt bedste bog om emnet”. > > >
FØRSTE UDGAVE AF denne “suverænt bedste bog” om Cia kom i 1986 “The CIA – A Forgotten History (London)”. Udgaven fra 1995 er en grundigt omarbejdet og udvidet version af den første udgave. “KILLING HOPE “ udkom i 1998 på svensk : CIA och USA:s verkliga utrikespoltik. i Göteborg; på Forlaget Epsilon Press. 540 sider oversat af Johnny Lindholm, FORFATTEREN William Blum har tidligere arbejdet på det amerikanske udenrigsministerium og har i mere end 30 år forsket omkring Cia og amerikansk udenrigspolitik 

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s