Danmark: “Skjult” olje for 250 milliarder kr i Nordsøen

19 Juni 2007 –
KØBENHAVN Olie for milliarder til “Maersk og Co” i den “danske” del af Nordsøen Ifølge den kapitalistiske erhvervsavis Børsen ligger der “skjult” olie for milliarder af kroner i den “danske” del af Nordsøen meddeler .

DET ER Mærsk-eksperten, Lars Bjørnvik, som i AktieUgebrevet – et nyhedsbrev for kapitalistiske aktiespekulanter , peger på muligheden for at øge den såkaldte indvindingsprocent til 40 fra de nuværende 25 procent.

NATURRIGDOMMENE i denne del af “Vesterhavet” har Danmarks borgerlige og socialdemokratiske regeringer givet A.P. Møller-Mærsk og andre private olieselskaber retten til at udvinde og sælge. Ifølge en ny rapport vil olieselskaberne som opererer i Nordsøen i de nærmeste år hente olie op til en værdi der overgår de hidtige prognoser med omkring 250 milliarder kroner. Danmark kunne – hvis rapporten stemmer – være helt selvforsynende med olie frem til 2036, hvilket er 20 år længere end hvad Energistyrelsen tidligere har anset. AktieUgebrevet ser frem imod at de “nye” olierigdomme “vil kunne bidrage til indtjeningen hos A.P. Møller-Mærsk. Men det kræver, at der investeres i en 300 kilometer lang rørledning, og at mange parter bliver enige. “Metoden til at gøre dette kunne være injektion af CO2, der er en omkostningsfuld metode, som dog er blevet mere og mere sandsynlig med de nuværende høje oliepriser, hedder det. Derfor spekuleres der i at Dansk Olie og Naturgas DONG og Elsam – oprettet af den danske stat – skal hjælpe olieselskaberne med at blive “interesserede” i at udvinde olien. AktieUgebrevet henviser til, at Elsam har igangsat projekter, der skal undersøge mulighederne for at bruge denne metode, og påpeger, at der med skabelsen af DONG Energy nu er sammenfaldende interesser med de kulfyrede kraftværker, som er storproducenter af CO-2 og olieeftersøgning- og produktion i Nordsøen. Men der er fortsat mange usikkerhedsfaktorer. “Hvem, der skal foretage den, og hvordan en sådan gigantinvestering skal foretages, fortoner sig i det uvisse. Samtidig er der mange parter, der skal blive enige, før kabalen kan gå op,” skriver ugebrevet og tilføjer, at DONG Energys topchef, Anders Eldrup, måske kunne være nøglen. Ugebrevet stiller desuden sig selv spørgsmålet, om A.P. Møller-Mærsk vil være med, og noterer sig, at de nok vil være forsigtige efter de seneste olieinvesteringer.

“Fortsætter de høje oliepriser på et højt niveau og kabalen går op, og et projekt bliver realiseret, vil det også betyde øgede indtægter for A.P. Møller-Mærsk, og dermed givet dryppe på aktionærerne,” 

skriver AktieUgebrevet.Kilder: Nyhedsbureauet Direkt citeret i Dagbladet Børsen

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s