Ruslands Jeltsin tilbød Finland at købe Karelen – Каrelija – en landsdel i Rusland

15. August 2007 – Finland sagde nej til at købe Karelen

Den tidligere SUKP-leder og Ruslands præsident Boris Jeltsin forsøgte i  1991 at sælge den russiske del af Karelija -Карелия  – til den finske stat. Karelija  eller Karelen er en nordeuropeisk region som ligger i både Rusland og Finland idag. Men den finske president Mauno Koivisto mente att prisen var for høj og sagde nej tak , sommeren 1992, skriver avisen Kainuun Sanomat.
En hemlig ekspertgruppe havde efter ordre fra  Koivisto udforsket hvad det skulle koste at gøre Karelen til en del af den finske republik. Gruppen regnede sig frem til at bare opbygningen af samfundsstrukturen i området ved den sydøstlige finske grænse skulle koste hvad der svarer til godt 88 milliarder kr. På lang sigt ville opbygningarbejdet have kostet hvad der svarer til 487 milliarder kr. Beregningerne blev gjort samtidigt som Finland og Rusland forhandlede om en ny aftale. Koivisto følte at priset var for høj; och det fremgår af præsidentens erindinger at han under et topmøde i juli 1992 meddelte præsident Jeltsin at Finland ikke havde råd til at købe Karelen. ¤/SUKP Sovjetunionens Kommunistiske Parti var Sovjets regeringsparti  fra 1956 frem til opløsningen af Sovjet i 1991.
SUKP blev mest kendt/berygtet for  den første Generelsekretær (formand): Nikita Chrusjtjov som var ansvarlig for kontrarevolution, sovjetisk invasion  i Ungarn og åben splittelse af den kommunistiske verdensbevægelse hvilket førte til væbnede sammenstød mellem den sovjetiske hær og styrker fra Folkets Befrielseshær ved deb kinesisk-sovjetiske grænse.
Den kontrarevolutionære Khrusjtjov blev afsat i 1964 og efterfulgt af Leonid Breźhnev som var ansvarlig for invasioen i Tjekkoslovakiet 1968 og invasionen og besættelsen af Afghanistan i 1979.   INDEN Chrusjtjov og Breźhnev hed  Sovjets  ledende  parti : Al- Unionens Kommunistiske Parti (bolsjevikerne): AKP (b). Hrustchov og Brezhnev-gruppen tog “bolsjeviker” ud af navnet – fjernede Stalingrad fra verdenskortet og påbegyndte for alvor de liberale-kapitalistiske reformer der førte til Sovjetunionens opløsning i 1991 hvor den tidligere SUKP- leder Boris Jeltsin stillede sig i spidsen for den liberale chock-terapi.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s