Nobels Fredspris til krigsanstifteren Al Gore

13 Okt. 2007 * Dagen efter at Al Gore blev tildelt den private Nobels Fredspris af den norske priskomite i Oslo hyldes han i – ikke bare amerikanske medier, men også i flere skandinaviske. Der findes dog undtagelser: Den kapitalistiske erhvervsavis The Wall Street Journal – som idag kontrolleres af den højreliberale mediebaron Mr.Murdoch – skrev om prisen uden at nævne Mr.Gore ved navn. Avisen nævnte istedet en række navne som de mente fortjente prisen bedre. Det er hoved sagligt blandt de social-liberale forsvarere af kapitalismen i USA såvel som i de nordiske lande at Al Gore og Bill Clinton opfattes som et af de få lyspunkter i det mørke billede af USA som en egoistisk stormagt der med krig, terror og tortur forsøger at kontrollere verden – som stadig flere har fået øjnene op for. – – – – – — – –
Visse højreliberale og – radikale aviser påstår at pristildelingen af Al Gore er ensidigt rettet mod de Forenede Stater. En analyse som visse venstre-liberale kommentarer også deler. I disse kommentarer ses priset som et “europæisk pegefinger mod George W Bush”, og de højre-liberale vulgær-kapitalistiske republikanere i det Hvide Hus. Og det er måske netop meningen med prisen i år. I hvert fald ser det europæiske bourgeoisie hellere en mere venstre-liberal-orienteret politiker i det Hvide Hus i Washington. Det betyder ikke at Gore er en progressiv kraft for fred og en retfærdig verdensorden, slet ikke anti-kapitalist. –

DET RÆKKER MED AT spørge : Er Al- Gore imod kapitalismen i USA ? Nej vel; Gore ser at der findes en mulighed for at bruge mijø-problemerne til at fremme USA´s kapitalistiske interesser i verden. Den strategi kan ganske vist komme imodsætning til visse kapitalistiske olie- og benzin-selskaber og andre særintereseer: f.eks bil- fly- og lastbilsindustrien. Men Gore er ingen trussel mod disse kapitalisters “legitime” interesser. Hyldesten til Gore får – i visse medier – en nærmest religiøs klang: Her kommer kapitalismens messias , frelseren som skal redde den amerikanske kapitalisme og dens europæiske allierede .

ANGIVELIGT fik Mr. Gore prisen for hans “miljø-engagement”. Uden tvivl har Gore et stort engagement i miljøet. Det er der mange der har. Men er det nok med engagement. ? Gore stiller ikke spørgsmålet om modsætningen mellem kapitalistisk profitjagt i økonomi og natur (markedsøkonomi) og hensynet til mennesker og moder jord, – altså menneskets og naturens sundhed,opretholdelse og reproduktion. Mr. Gore accepterer det brutale folkemorderiske og naturnedbrydende statsstøttede kapitalistiske profitsystem ligesom han accepterede at præsidentvalget i år 2000 blev afgjort til Georg Bush fordel uden stemmeoptælling. – – – –
Præsident Bush har et stort engagement i “bekæmpe terrorisme” og i særdeleshed i at “befri Irak fra terror og tyranni”. – Men der er vel ikke mange selvtænkende mennesker der mener at Bush´s engagement har ført til mindre “terror og tyranni” i verden. – Men hvad har miljø-engagement med fred at gøre ?
DET ER ET faktum at den private nobel-komité i mange år er gået langt udover de pris-kriterier som angives i våbenfabrikanten Alfred Nobels testamente. Alfred Nobel skrev i sit testamente, at fredsprisen skulle gives til :

“en person, der har udrettet det største eller det bedste arbejde for broderskab mellem nationerne, for afskaffelse eller reduktion af stående hære, og for afholdelse eller fremme af fredskongresser.” 

Nobel-komiteen er en privat forening som naturligvis kan uddele prisen til hvem de vil. Og vi andre behøver ikke spilde mere tid på det; end hvis komitéen til fremme af kanariefuglenes fremtid uddeler en pris til Fogh,Gore eller Bush. Men hvad har miljøet med freden at gøre ? – MAN SKAL VÆRE MEGET bogstavtro for at hævde at der er vandtætte skoder mellem politik, økonomi, medier,miljø, natur-rigdomme , krig og fred. Men at give “fredsprisen” till en krigsanstifter er at skænde hensigten med Alfred Nobels testamente. SELVOM Al Gore idag optræder og rejser verden rundt som velrenommeret klimaprædikant, så er hans politiske CV fyldt med krigsforbrydelser som han ikke angrer og endda forsvarer idag. Al Gore var vicepræsident under Bill Clinton 1993-2001. I disse år gennemførte USA ikke bare den folkeretstridige krig mod Jugoslavien – støtte af den radikal-socialdemokratiske Nyrup-regering i Danmark. Krigen mod Jugoslavien var et brud på Folkeretten som den fremstår i FN´s Charter. Det var også uden mandat fra Sikkerhedsrådet da Clinton/Gore bombede Serbien og Kosovo, baseret på en helt utilstrækkelig forståelse af Jugoslavien og en propaganda om folkemord, der har forårsaget dagens miserable situation kaldet Kosovo , USA intervenerede også militært på Haiti og i Somalia, bombede i Irak, Afghanistan og Sudan og oprettholdt en folkemorderisk økonomisk blokade mod Irak med mindst 500.000 døde børn som følge. Al Gore har blod på sine hænder. Al Gores begyndte hans krigeriske “karrierre” allerede inden han blev valgt til vicepræsident. Faktisk var Gore en af bare ti “Demokratiske” senatorer som i 1990 stemte for den første Irak-krig. Ifølge fredsforskaren Jan Øberg havde Clinton og Gore faktisk en historisk chance at få en virkelig nedrustning i verden gennemført, eftersom de var ledere af den eneste tilbagestående supermagt efter den kolde krigs afslutning. Men istedet for att slå in på nedrustningens vej, så indledte Clinton og Gore en kraftig udbygning af USA’s militære tilstedeværelse i verden, især i Centraleuropa og i de tidligere sovjetrepubliker, en politik som opretholdt, ja faktisk skærpede den atomvåbentrussel som er og forbliver den største trussel mod miljøet såvel som mod menneskeheden. Derfor er tildelingen af fredsprisen til Al Gore en skandale ! Det skal straks siges at Nobel-fredskommitéen tidigere har gjort skandaløse prisuddelinger. Således fik krigsforbryderen Henry Kissinger fredsprisen i 1973, godt nok måtte han dele den med Nordvietnams chefsforhandler Le Duc Tho, som nægtede at tage imod prisen på grund af det skandaløse selskab. 1978 var turen kommet til den zionistiske apartheidstat Israels leder Menachem Begin. Han var tidligere en af lederne for den zionistiske terrororganisation Stern-ligaen.
Krigerstaten Israel blev også belønnet i 1994 gennem Shimon Peres og Yitshak Rabin, da med formanden for den palæstinensiske befrielsesorganisation PLO , Yassir Arafat som alibi. – Al Gore er ikke den første krigsanstifter som har fået fredspriset. Men når man nu giver prisen til endnu en krigsanstifter , indebærer det yderligere en devaluering af prisens troværdighed. Al Gore peger på et problem. Men motsætter sig ethvert skridt mod en virkelig løsning av det: Gore rejser overhovedet ikke spørgsmålet om modsætningen mellem kapitalistisk profitjagt i økonomi og natur (markedsøkonomi) og hensynet til mennesker og moder jord, – altså menneskets og naturens sundhed,opretholdelse og reproduktion. For Mr. Gore er den kapitalistiske rovdrift på natur og mennesker en naturlov og den højeste samfundsform. Derfor accepterer han det brutale folkemorderiske og naturnedbrydende statsstøttede kapitalistiske profitsystem.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s