Olie-prisen på vej mod 100 dollar pr.tønde

1.Nov.2007

RÅOLJE-PRISERNE nåede et nyt rekordniveau i den asiatiske oliehandel på over 96 dollar pr tønde under torsdagens handel.Det skete efter den amerikanske Nationalbanks :FED´s rentesænkning og ciffrer som viser at olielagrerne i de Forenede Stater synker.    

Nymex-olie : den som handles på råstof-børsen i New York blev under morgenen solgt til 95,64 dollar pr.tønde, mens Brent-olien – Nordsøolie steg til 91,54 dollar.Råolieprisen er dermed steget med 60% siden januar måned i år.Officielt ses pris-stigningen som en følge af de stigende spændinger mellem Tyrkiets Nato-militærstøttede regering og kurdiske oprør-styrker. Nato-landet Tyrkiets Hær truer med at invadere Irak for at “gøre op med den terror-stemplede kurdiske befrielsesbevægelse PKK`s ” guerilla-styrker, som i den sidste tids væbnede sammenstød har sat 42 tyrkiske soldater ud af spillet samt USA´s stadig mere hysteriske trusler mod regimet i Teheran, som i går kom til udtryk da Bush-regimet i Washington meddelte at USA ensidigt indfører blokade mod den iranske stats væbnede styrker i Revolutions Garden.USA skærper sanktioner mod Iran

Men det er ikke kun de faldende olielagre i USA,krig i Irak og konflikter mellem kurdere og tyrkisk militær som ligger bag oliprisens himmelflugt.KENDSGERNINGEN ER AT olieprisen så sent som for tre år siden ; i år 2004 – lå under 40 Dollars. Prisen er altså mere end fordobbet i dollars, men i kroner er prisstigningen mindre. For den amerikanske dollar er faldet i værdi. Man får ikke så meget for en dollar som tidligere. Og det er en af årsagerne til at olieproducenterne kræver flere dollar for hver tønde olie de sælger. 

Derfor stiger olie-prisen når USA´s Nationalbank ,FED sænker den kapitalistiske statsrente,– diskontoen – for det betyder at den internationale kapital får mindre udbytte af deres amerikanske investeringer. DE sælger dollar med yderligere dollar-fald til følge.
En anden årsag til olieprisopgangen er den kapitalistiske spekulation i olieprisen. Store kapitalistiske selskaber køber olie – ikke fordi de behøver olien – men for at sælge den senere til en garanteret højere pris. Desuden har den kapitalistiskle olieindustri i årtier forsømt investeringer og ladet olie-raffinaderierne forfalde, med det resultat at nu – hvor den kapitalistiske efterspørgsel har været stigende gennem flere år er produktions-kapaciteten på verdens raffinaderier for “lille” – med yderligere prisstigninger som følge. Så sent som i 2004 var råolieprisen under 40 dollar.Indkøbere i den kapitalistiske oliebranchen indrømmer at den billige USA-dollar og en ustabil oljetilførsel også ligger bag prisopgangen.

– Det ser ud som om spørgsmålet ikke længere er om oljeprisen vil stige til 100 dollar pr.tønde men hvornår,     

sagde finanskoncernen Barclays Capitals analytiker Kevin Norrish.Handelen med olie; ligesom en række andre råvarer på kloden sker i amerikanske dollar, hvilket i realiteten har gjort dollaren til verdensvaluta. Derfor behøver alverdens lande en tilstækkelig stor US-Dollar-reserve for at kunne handle. Om betydningen af Dollaren som verdensvaluta for USA´s økonomi : skrev den økonomiske kommentator Sonja Ebron:

“En OPEC overgang fra dollaren til Euro vil medføre en hurtig og ødelæggende dollar-nedgang og et Wall Street-krak der vil få 1929 til at ligne en 50 dollars casino væddemål.”     

Det var Clinton-administrationen klar over; så da Bush kom til roret handlede USA direkte for at sikre petrodollaren som betalingsmiddel. Relaterede artikler:

Mediekoncern nægter at optage Bush-kritisk annonce  

Hvad sagde Irans Præsident Ahmadinejad om staten Israels fremtid ?  

Irak var på vej væk fra dollaren i oliehandelen  


Dollar og Euro(€) som masse-ødelæggelses-våben

UDTALELSE OM de FORENEDE STATERS ØKONOMISKE PROBLEMER : fra Peter G Peterson, Formand for Council on Foreign Relations, the Institute of International Economics, og the Blackstone Group, i September/Oktober nummeret af Foreign Affairs magazine:

De Forenede Stater låner nu omkring 540 millarder dollars om året fra resten af verden for at betale for det samlede underskud til at finansiere amerikanernes forbrug af varer og service og USA´s udenlandske overførseler (investeringer i udlandet, o.anm.).
This unprecedented current-account deficit is paid through direct lending and the net sales of US assets to foreign business or persons: everything from stocks and bonds to corporations and real estate. De Forenede Stater importerer dagligt i omegnen af $4 milliarder udenlandsk kapital, hvoraf halvdelen går til at dække det løbende statsfinansielle underskud, mens den anden halvdel bruges til at finansiere investeringer i udlandet. At 5.4% of GDP [gross domestic product] i førstye kvartyal 2004, the deficit is substantially higher than its previous record (3.5% of GDP) i 1987, when the dollar fell by a third and the stock market took its “Black Monday” plunge.    

  FAKTA: 1 american barrel (tønde) = 158,984 ~ 159 liter, hvilket betyder at når prisen er 90 Dollar/tønde bliver prisen for en liter råolie 3 kr 14 øre.(Kurs: N.kr. 27.okt.)
Prisen var i 1980 omkring 10 Dollar: Det betyder ikke at der reelt er sket en ni-dobling siden. Fratrukket inflation og dollar-kurs korigering er olieprisen idag faktisk ikke meget højere idag, oplyser økonomiske analytikere..
Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s