USA:Chrysler fyrer 10 000 arbejdere

1 Nov. 2007
Krisen for den kapitalistiske bilindustri i de Forenede Stater fortsætter.
Massefyringer og nedlægninger af fabrikker har ramt bilarbejderne på GM og FORD og Chrysler, mens udelandske bilproducenter som den japanske kapitalistiske bilkoncern Toyota øger deres markedsandele, bla. fordi Toyota forhindrer arbejderne i at organisere sig.
Det er muligt takket være de anti-faglige love der blev indført i 1980´erne under Thatcher-Reagan-årernes “liberale revolution”.

Idag kom det frem at den amerikansk bil-koncernen Chrysler planlægger yderligere massefyringer. Igennem de næste 14 måneder frem til nytårsaften 2008 ; skal 10.000 timelønnede arbejdere på Chryslers fabrikker i USA “skæres væk” som det udtrykkes i kapitalistiske slagter-jargong.

Det svarer til flere end en femtedel af selskabets fagligt organiserede arbejds-styrke.
Arbejderne på GM,Fords og Chryslers fabrikker i de Forendes Stater er organiseret i UWA : United Auto Workers.
sdf

De nye ejere af Chrysler-koncernen – kapitalfonden Cerberus Capital Management viser med de drastiske skridt at kravet om afkast til kapitalfondens aktionær så hurtigt som muligt for har første proritet..
Cerberus overtog Chrysler i augusti da den tyske industri-konceren Daimler solgte til “højestbydende”.
Nu efter et måneder starter de nye ejere et nedskæringsprogram som hurtigst muligt skal give de nye ejere overskud. Fem bil-monterings-fabrikker skal nedlægges i Nordamerika og produktionen af modellen Dodge Magnum stoppes,det samme gælder den åbne version af PT Cruiser, Chrysler Pacifica og Chrysler Crossfire. Den sidstnævnte model er for hovedparten bygget af Mercedes-komponenter.

Udover fyringer af time-ansatte vil Chrysler også mindske antallet funktionærer – såkaldte “saleried position” – med tusind personer.
Det nye nedskæringer-program kommer efter at 13.000 ansatte blev fjernet fra produktionen og sendt på “udslusningskurser”, som koncernen fremlagde i februar,inden salget til kapitalfonden.

De nye ejere af Chrysler Cerberus Capital Management er et finanskapitalistisk spekulationsselskab – ofte benævnt “Private equity og Venture”-kapitalister. Kriteriet for disse kapitalfonde er maksimal profit på kortest muligt tid uden hensyn til ansatte. De har den samme funktion over de produktionsvirksomheder de køber op, som de store industrikoncerner har i forhold til deres “underleverandører”. (“outsourcing”)
Underleverandørerne får kontrakter af de store industrikoncerner som hele tiden strammer kravene til leverance-tider og prisen med truslen om at de mister kontrakten hvis de ikke lever op til de stadig hårdere vilkår. Kapitalfonden bruger sin kapitalistiske ejendomsret til at fremtvinge så hårde nedskæringer , outsourcing og rationaliseringer i de virksomheder de får kontrollen over. Når “arbejdet er gjort på rekordtid” – med hele lokalsamfund i krise – er det ikke usædvanligt at konvernen sælges igen.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s