Palæstina: Amnesty fordømmer Apartheidstaten Israel´s “sikkerhed-mur”

4 Juni 2007 – * * *

Apartheid-muren som Israel bygger ned gennem Palæstina bør rives ned, siger Amnesty

“Sikkerheds-barrierren” som Israel bygger på Vestbanken volder død og lidelser blandt palæstinenserne og bør rives ned. Det hævder Amnesty i en ny rapport som præsenteres i dag.

“Apartheid”-muren i Kalkiliya, Palæstina; Fotokilde: AFP Photo/Jaafar Ashtiyeh

Den Internationale domstol i Haag har tidligere slået fast att muren er ulovlig, eftersom den går over besat palæstinensisk jord. Det fremgår af Amnesty-raporten at den bygges for at komme over palæstinensisk land.
Israels vice-statsminster Shimon Peres afviste mandag Amnestys rapport og sagde at de palæstinensiske bombemænd bærer skylden for at muren skal bygges.
-Palæstinenserne er ansvarlige for sin skæbne, sagde Peres og tillade at bombeattentat næsten er ophørt siden muren blev opført.
Amnesty hævder at hvis målet var at stoppe bombeattentater var det nok at bygge den langs den grønne linje som udgjorde Israels grænse mod Vestbanken frem til invasionen under seksdageskrigen 1967.
e

. . . at leve er at gøre modstand

Muren er ifølge Amnesti årsag til en voksende uvilje blandt palæstinenserne mod Israel. Tidligare har Israel forklaret at muren kan rives ned efter en fremtidig fredsopgørelse.

fg
Den allerede 700 km lange muren, som israelske myndigheter planlægger at bygge dobbelt så lang, slynger sig gennem palæstinensisk dyrket mark og små landsbyer. Idag er 80 prosent av muren bygget på palestinsk jord. Færdigbygget vil muren omfatte en tiendedel av Vestbredden, hvor flere end 60 000 palæstinere er bosatte. Den internasjonale domstolen i Haag stadfæstet i 2004 at muren er ulovlig. I tråd med internasjonal lov, beder Amnesty derfor Israel om snarest at rive muren ned og give kompensasjon til de som har lidtd tab som følge av mur-byggeriet.

– Alle disse tiltakene utsetter vanlige mennesker for en rekke unødige lidelser. Israel bryter menneskerettighetene hver eneste dag,

sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

– Palæstinere som bor på Vestbredden møder vejspærringer over alt. Fødende kvinner, syge barn, ulykkesofre og andre som er på vej til sygehus må tage lange omveje. Dette er forsinkelser som kan koste, og koster, liv, siger Egenæs.

t
Zionistisk vagttårn ved checkpoint Kalandia. (Foto:Electronic Intifada )

 

Palæstinenserne accepterer ikke Aparheid-muren:Her demonstrerer kvinder overfor israelske soldater der forsvarer mur-byggeriet i Budrus.

* * * * * * * * * * * *
Amnesty Internationals 45-sider lange rapport Enduring Occupation – Palestian under siege in the West Bank gir et billede . . . .. /

,s

* * * * * * * * * * * *
Mer info om Israels Apartheidmur

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s