Guatemala: Nej til kapitalistisk koruption, narkokriminalitet og diskrimination

5. November 2007
Søndagens præsidentvalg i Guatemala blev et nederlag for de reaktionære kræfter som har styret landet siden det USA-støttede voldelige kup i 1954.
Den venstre-liberale præsident-kandidat, Alvaro Colomr der gik til valg på at bekæmpe fattigdom og korruption vandt klart over den højreliberale modkandidat den pensionerede general Otto Pérez Molina der krævede nødlove og indsættelse af hæren mod kriminalitet og vold.
Mange guatemalanere har muligvis været nervøse for, at general Perez Molina ville genindføre de metoder som blev hverdag under det USA-støttede militærregime som styrede landet efter det USA-støttede militærkup i 1954.

Det kapitalistiske Guatemala har været plaget af de kapitalistiske narkokartellers vold og terror, mens “wannabee´s” gadebander hærger siden borgerkrigen sluttede i 1996. Guatemala har – selv efter amerikanske forhold – en meget blodig mordstatistik – en af verdens højeste – samtidig som landet er et af de mest ulige klassesamfund på den vestlige halvkugle. Næsten to tredjedele af befolkningen er indiansk, men er trods flertallet udsat for vidtgående social, kulturel og økonomisk diskrimination.

Coloms parti, UNE, er et erklæret borgerligt- reformistisk parti , men refererer i sit ideologiske grundlag også til den anti-kolonialistiske demokratiske revolution i Guatemala i 1944. Den demokratiske proces i landet blev stoppet af det USA-organiserede militærkup i 1954, som blandt andre Che Guevara oplevede på nært hold
Coloms valgsejr er første gang siden det blodige kup for 53 år siden, at den politiske magt glider ud af hænderne på den militære og økonomiske overrklasse.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s