Afghanistan: Bombeattentat med over 50 døde

6 Nov.2007 – * * * En bombe eksploderede i dag i Baghlan-provinsen i nord-Afghanistan. Det oplyses at mere end 50 mennesker skal være døde. Det er det værste attentat i Afghanistans historie. Blandt de døde under dagens attentat genfindes fem medlemmar av det afghanske parlament. Bombemanden slog til da en folkemasse var samlet for at tage imod en delegation fra parlamentet ved en sukkerfabrik. Mistankerne rettede sig først mod taliban-oprørerne, men bedømmere søger de skyldiga i en anden retning. Attentatet skiller sig fra talibanernes sædvanlige angreb: målets civile karakter, antallet dødsoffrer og stedet. Mindst 50 civile døde Parlamentarikerne befandt sig i Baghlan for at samle fakta om den lokale økonomi. Folkemasser boende i trakten og skolebørn var samlet rundt om delegationen da angrebet blev udført. Provinsguvernør Muhammed Alam Ishaaqzai talte om mindst 50 civile dræbte. Mange børn mistede livet, sagde han. ” -Jeg så lig som lå på gaden og en del mennesker som stjal våben fra døde soldater. Børn skreg på hjælp. Det er som et mareridt, sagde Muhammed Rahim som bor i nærheten. To av Rahims kusiner blev dræbt. De var begge piger i skolalderen. Nord-Afghanistan har varit relativt befriet fra den vold som ryster andre dele av landet efter at talibanerna genoptog sitt oprør mot regeringen i Kabul och de over 50.000 udenlandska soldaterna i landet.I Afghanistan finns to udenlandske militære styrker. Dels en USA-ledt som jager “talibaner og al-Kaida”, dels den Nato-ledte Isafstyrken med 35.000 soldater fra 37 lande hvoraf ca 500 dansker, et mindre antal norske og omkring 300 svenske indgår i Isaf. Den svenske militærbataljon befinder sig for hovedparten i Mazar-i-Sharif, cirka 200 km nordvest for Baghlan. — — — — —

Listen over bombeattenater i Afghanistan i tiden efter USA´s angreb på landet i 2001 er lang og antallet af bombeattentater er steget kraftigt i år, efter at de tidligere har været relativt sjældne. Tirsdagens attentat i Baghlan var i særklasse det værste i landet siden taliban-regimets fald efter i efteråret 2001. Her er nogle af de mest blodige attentater : •29 september 2007: Minst 31 døda vid bombe mot buss med soldater på vej genom Kabul. •10 september 2007: 29 døda, varav halvdelen civile, da en bombemand slår till mod en poltikonvoj i byen Gereshk.Attentatmanden mister selv livet. •17 juni 2007: Omkring 30 dræbte i bombesprængning av en politibus i Kabul.
•3 augusti 2006: 21 døde efter bombeattentat mod militært køretøj i Nato-konvoj i Kandahar-provinsen. Attentatmanden mister selv livet.
•17 januari 2006: Mindst 20 døde efter bombeattentat i Spin Boldak ved grænsen til Pakistan. Attentatmanden mister selv livet. •13 juni 2005: 20 døde,hvoraf en politichef, efter et bombe-attentat udført af mand i politiunuform ved en moské i Kandaharprovinsen.Attentatmanden mister livet.•5 september 2002: 26 døde og 150 skadede af bilbombe i Kabul.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s