Fransk kollektiv-trafikstrejke: Trafikkaos og 300 km lange bilkøer

14 november 2007 

Jernbanearbejderstrejken lammer Frankrig

   Der udbrød trafikkaos i Frankrig i dag da jernbane-arbejderne nedlagde arbejdet for at sætte en stopper for en reform som indebærer en forhøjelse af pensionsalderen. Dermed følger den franske regering den politik som allerede er ført ud i livet i de nordiske EU-“dukse”-stater som Danmark og Sverige. 80 procent af metro-togene og 85 procent af busserne stod stille. Alene i hovedstads-regionen var der sammenlagt 200 kilometer bilkøer.
Efter en lignende strejke i sidste måned trådte det nye strejkevarsel i kraft siden præsident Nicolas Sarkozy ikke viste nogen vilje at forandre noget i den reform som han gav løfter om under præsidentvalgkampen.sg

Strejken udvides

Mere end 300 km. bilkøer blev resultatet på vejene ind mod Paris om morgenen. Det er dobbelt så meget som normalt. -Under dagen vil også de statligt ansatte el- og gasarbejdere tilslutte sig strejken og studenter planlægger åbent at blokere banegårde rundt om Paris, rapporterer Christina Johannesson fra SVT-Nyheter. I dag planlægges også en stor demonstration gennem Paris gader.

Pension fra 50 år * *

Strejken retter sig mod forandringar i det speciella pensionssystem som 1,6 miljoner ansatte i den offentlige sektor har opnået. Mange faggrupper har ret til pension efter at de er fyldt 50 eller 55 år . Det er fremforalt de, hvis rettigheder nu er truede, som demonstrerer. Men der er i Frankrig ingen tvivl om at de aktuelt kæmpende grupper følges og mødes med sympati og solidaritet bredt i den franske arbejderklasse og blandt studenterne. Sarkozy-regeringen har gjort det klart at den ikke vil trække sine planer om at ændre på de offenmtligt ansattes pensionsrettigheder.-Jeg tænker gennemføre disse reformer for enhver pris. Inget kan rokke ved mit mål, sagde Nicolas Sarkozy i EU-parlamentet i tirsdags.
Måske var den franske præsident lidt overmodig da han stod blandt meningsfæller og støtter i EU. I de borgelige medier i Frankrig og andre EU-lande beskriver man strejken som et “irritationsmoment”. En overskrift lyder “Strejken vækker irritation hos mange”. At der findes irritation mod strejken og de rettigheder som de strejkende forsvarer er sikkert sandt, men hvor mange det er er usikkert. Uden tvivl findes de fleste “irriterede” i den franske middel- og overklasse som håber at politikken i Frankrig udvikler sig frem mod en “Thatcher-situation” hvor arbejderklassens og de brede lags løn – og arbejdsvilkår kan rulles tilbage fordi som Sarkozy siger deres rettigheder er “aldeles for dyre for samfundet”.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s