Sverige:nazistisk mordforsøg på banevagt

19.November 2007 Nazister nära att döda
spärrvakt i Hallonbergen
– Rasistiska förtecken inte påvisbara, säger åklagaren

STOCKHOLM (Svenska Dagbladet) En 41-årig metro-sporvagt med invandrerbakgrund rånades och misshandlades så brutalt af to 17-årige kronragede nazister ved Metro-stationen Hallonbergen i Stockholmsbydelen Solna klokken 01.20 natten mod torsdag i sidste uge at det ikke var muligt at identifiera hans ansigt. Sedan förövarna gripits av en hundpatrull och arresterats med nedblodade kängor och kläder fortsatte åtminstone en av dem att ropa nazistiska slagord.
– De skrek ”Sieg Heil” och ”negerjävel” till en mörkhyad, civilanställd arrestvakt, säger polisens presstalesman Tor Petrell enligt SvD.

Ifølge stationschefen på den stockholmske Vestegns politiområde Kjell Hellström, som citeras av tidningen Everyday, ”vräkte de ur sig nazistiska tillmälen hela tiden”.
– Jag är nazist och det är jag stolt över, ska en av skinnskallarna ha sagt.
Våldet mot spärrvaktens ansikte var enligt Göran Nilsson, vakthavande på polisens länskommunikationscentral, som citeras i DN, så grovt att polismännen inte kunde identifiera honom med hans eget ID-kort.

Stampade på huvudet
– Gärningsmännen stampade på mannens huvud när han låg på marken, säger han.
Enligt DN har vittnen sett hur ynglingarna slog och sparkade mannen till marken, varefter de ska ha ”tagit sats och hoppat på hans huvud”. 41-åringen, som är av ungersk härkomst, har opererats för omfattande frakturer i ansiktet och ögonskador. En läkare på Karolinska sjukhuset säger till Offensiv att han har svåra skall- och ansiktsskador. En hjärnblödning har gått tillbaka och en ögonoperation uppges ha gått bra. Men tillståndet är fortfarande akut, och mannen som hela tiden har hållits nedsövd och vårdas på intensiven skulle opereras igen på onsdagen.
– Båda skinnskallarna har häktats för ”grovt rån”. Den ene av dem har också gjort uttalanden som betecknas som rasistiska och misstänks därför även för ”hets mot folkgrupp”, säger polisens utredare Anna-Karin Hasselroth till Offensiv.
Varför misstänks inte mordförsök?
– Ja, vi vet inte om avsikten var att döda.
Dådet har, som några medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna snabbt upptäckte i samband med fredagens och lördagens försäljning av Offensiv i Solna centrum, väckt starka reaktioner. Några har också visat sin solidaritet genom att ge blommor till den misshandlades arbetskamrater i Hallonbergens tunnelbanespärr.
De spärrvakter vi talat med är upprörda.
– Det är för j-gt, vi vill ju inte vara rädda när vi går hem från jobbet, säger en spärrvakt med invandrarbakgrund som inte vill lämna ut sitt namn av oro för sina barn.

”Offret var inte färgad”
Han reagerar också över uppgifter i dagens DN, där t ex chefsåklagare Bo Josephson säger att brottets eventuella rasistiska förtecken inte är påvisbara, då offret var ungrare och därmed inte färgad. Med den logiken skulle väl inte heller rasism mot t ex judar kunna vara påvisbart. Enligt chefsåklagaren förnekar skinnskallarna dessutom nu nazistiska sympatier, i bjärt kontrast mot tidigare uppgifter från polisen. Enligt advokat Kenneth Lewis, tidigare känd antirasist, som nu företräder en av skinnskallarna, skulle hans klient ha varit så berusad av starköl och har så suddiga minnen att han inte visste att spärrvakten var invandrare…
Så vi frågar offrets arbetskamrat i Hallonbergen om han tror att överfallet var rasistiskt?
– O ja, de skulle aldrig ha hoppat på hans huvud så där om han varit svensk. Men jag är rädd att de får ett måttligt straff, medan vår arbetskamrat kan bli handikappad för livet, säger spärrvakten som uppger att han själv har blivit hotad av rasistiska svenskar ”två-tre gånger”.
– Men inte av skinnskallarna, utan av ”vanliga svenskar”.
– Ändå är det positivt att några kommer hit med blommor och visar att de bryr sig.
Enligt Christer Johansson, ordförande för Seko klubb 20 i Västra skogen, har flera spärrvakter rånats tidigare, bland annat i Hjulsta och Tensta. Och för ett par år sedan knivskars en spärrvakt i Vårby, ”söder om stan”.

Inget ”vanligt rån”
– Men så här grovt har ingen blivit angripen tidigare. Hade det varit ”vanliga” ungdomar som rånat hade det inte hänt, de är bara ute efter pengarna, medan de här nazisterna har tagit till betydligt mera våld.
För att offret var invandrare, tror fackklubbens ordförande.
– Efter händelsen har många resenärer beklagat vad som hänt. Värre är att det också har förekommit fall där folk t o m sagt att ”det var bra” och ”kanske behövdes”.
Annars är Christer Johansson så här långt nöjd med reaktionen från företaget, Connex tunnelbanan, som bland sina anställda har minst 90 nationaliteter som ofta möter rasistiska tillmälen. Connex har t ex låtit vaktpersonal stänga utsatta stationer, medan personal har erbjudits transport hem osv.
– Vi har tittat inåt, och det har varit en snabb och bra respons från företaget i akutläget, sedan får vi se hur det blir med de långsiktiga åtgärderna.
– På längre sikt gäller att ju mindre biljettpengar som det finns i systemet vid spärrarna, ju bättre är det.

Arne Johansson

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s