Tjekkiet: Protester mod USA:s missil-skjold-planer

18 november 2007 – 00:06 

USAs planer om at bygge et amerikansk-kontrolleret såkaldt  “missil-skjold” i Europa møder modstand. Ikke bare fra Rusland.

Washingtons planer indebærer at der skal bygges anlæg i Polen og Tjekkiet i en særlig militærbase nær den russiske grænse.

Amerikansk oprustning af Polen og Tjekkiet i form af en raketaffyringsbase i Polen og en militær radarstation i Tjekkiet


NEJ til USA´s militære radar-system i Tjekkiet  

Et par tusind demonstranter i Tjekkiets hovedstad Prag krævede i går en folkeafstemning om denne militære opbygning.

Bevægelsen “ingen baser” , som organiserede demonstrationen , opfordrede også til en boycot af US-amerikanske varer og virksomheder Ifølge USA´s fortalere for militærbaserne i Polen og Tjekkiet skal antimissil-anlægget beskytte mod angreb fra Iran.

Ruslands Præsident Vladimir Putin hævder dog at det er Rusland som er den formodede trussel – at basen er rettet mod Rusland og at USA dermed åbner for et nyt militært oprustnings-kapløb. 

Den russiske præsident, Vladimir Putin, er dog villig til at samarbejde med USA om missilskjoldet, hvis der er gennemsigtighed om processen.

“- Vi har ingen indvendinger, hvis der er tale om et transparent samarbejde”,  sagde Putin efter et møde med Bush under G8-topmødet og foreslog at bygge et anlæg i Azerbadzan som et led deri .Tidligere har USA netop tilbudt gennemsigtighed.

Problemet for USA og Ruslands “gennemsigtige” militære samarbejde er at det er polakkerne og tjekkerne – som kræver folkeaftemning –  der bestemmer.

Kilder:/ritzau/

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s