Kina: Et-barnspolitiken under kritik

5 August 2007 *
PEKING (XINHUA)Kinesiske myndigheder har nu fået instruktioner om at formulere sig mindre truende i propagandaen for “et-barnspolitikken”. Politiken har ikke været populær: opløb og gadekampe har udviklet sig mod tvangsaborter og straffeafgifter.


Enebarnet eller den “lille kejser” som kineserne omtaler enebørnene (et alarmerende flertal er drenge pga tvangsabortering af pigefostrer) på vej i fars karet mod en uvis fremtid
I stedet for plakater med den kyniske tekst “En baby til betyder en grav til” findes der nu 190 “bløde” slagord som skal opfordre og ikke true. – Etbarns-politiken – som blev indført i 1979 – har ikke bare ført til at Kinas Folketal nu er begyndt at stagnere, men samtidig at kønsfordelingen er blevet skæv. Pigefostre er i milliontal blevet aborteret for at familien kunne få en dreng og dermed en “mandlig efterkommer”. Det har ført til en skæv kønsfordeling med et “underskud” af kvinder.
Derfor har kinesiske mænd nu stadig større problemer med at finde en kæreste/kone. Den nye stil i et-barns-kampagnen er af typen “Moder Jord er for træt til at kunne forsørge flere børn”.
Den udemokratiske etbarnspolitik blev gennemtvunget af den USA-støttede social-fascistiske Deng Xiaoping-gruppe, i slutningen af 1970`erne.
Politiken har været hårdt kritiseret ikke bare i Kina, men også internationalt ; blandt andet derfor att den ført til at millioner af pigefostrer bliver tvangsaborteret, så at sige smidt i skraldespanden inden fødslen. Etbarnspolitiken indebærer at det kun er tilladt at få et “legalt” barn. Familier på landet, som udgør det store flertal i Kina, kan få tilladelse til at få to børn hvis det første barn er en pige. Politiken har med brutal effektivitet holdt folketallet nede i Folkerepublikken.
Selvom Kina idag er verdens folkerigeste land med godt 1300 millioner indbyggere er landet sammen med Indien det land der har den skæveste kønsfordeling pga aborteringen af pige-fostre.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s