Kina: Et-barnspolitiken under kritik

5 August 2007 *
PEKING (XINHUA)Kinesiske myndigheter har nu fået instruktioner om at formulere sig mindre truende i et-barnspropagandaen. Politiken har ikke været populær: opløb og gadekampe har udviklet sig mod tvangsaborter og straffeafgifter.


Enebarnet eller den “lille kejser” som kineserne omtaler enebørnene (et alarmerende flertal er drenge pga tvangsabortering af pigefostrer) på vej i fars karet mod en uvis fremtid
I stedet for plakater med den kyniske tekst “En baby til betyder en grav til” findes der nu 190 “bløde” slagord som skal opfordre og ikke true. – Etbarns-politiken – som blev indført i 1979 – har ikke bare ført til at Kinas Folketal nu er begyndt at stagnere, men samtidig at kønsfordelingen er blevet skæv. Pigefostre er i milliontal blevet aborteret for at familien kunne få en dreng og dermed en “mandlig efterkommer”.
Derfor har kinesiske mænd nu stadig større problemer med at finde en kæreste/kone. Den nye stil i et-barns-kampagnen er af typen “Moder Jord er for træt til at kunne forsørge flere børn”.
Den udemokratiske etbarnspolitik blev gennemtvunget af det provestlige Deng Xiaoping-regime i slutningen af 1970`erne.
Politiken har været hårdt kritiseret ikke bare i Kina, men også internationalt ; blandt andet derfor att den ført til at millioner af pigefostrer bliver tvangsaborteret, så at sige smidt i skraldespanden inden fødslen. Etbarnspolitiken indebærer at det kun er tilladt at få et “legalt” barn. Familier på landet, som udgør det store flertal i Kina, kan få tilladelse til at få to børn hvis det første barn er en pige. Politiken har med brutal effektivitet holdt folketallet nede i Folkerepublikken.
Selvom Kina idag er verdens folkerigeste land med godt 1300 millioner indbyggere er landet sammen med Indien det land der har den skæveste kønsfordeling pga aborteringen af pige-fostre.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s