Svenske direktørers løn mod skyerne:34 arbejderlønninger til direktørerne

29 november 2007 –

Direktørslønen i det kapitalistiske erhvervsliv mod nye højder.  

Ifølge LO-tidningen  bliver lønforskellene mellem direktører og arbejdere stadig større i Sverige. I fjor gik der 34 industriarbejderes løn på en direktør-løn. Bladet har sammenlignet middellønnen for industriarbejdere med topdirektørerne gager, i landets 100 største virksomheder. De direktører som har siddet på deres poster hele perioden 2003-2006 har fået et “lønløft” på 57 procent, syv gange mere end industriarbejdernes godt otte procent i samme periode.

Gennemsnitlig direktørløn på 8,3 millioner                

I gennemsnit tjente en administrende direktør på de 100 største virksomheder 8,3 miljoner S.kr i fjor. De høje lønninger i toppen af listen presser gennemsnittet op, men halvdelen af de 100 direktører tjente mere end 5,9 miljoner kronor om året. Samtidigt konstateres at direktørerne betaler meget skat. I top ligger H&M`s Stefan Perssons med 621 millioner i fjor takket være sin milliardformue.

En formueskat som Riksdagen nu har fjernet. Total-inkomstligaens toppnavn Lundbergs topchef Fredrik Lundberg betalte 163,8 millioner i skat.

Kapitalist-sammenslutningen “Svenskt Näringsliv” mener at løn-statistikens sammenligning med industriarbejderløninger er “vildledende og populistisk.”

-Vi skal huske at ADs løn oftest består af en fast og en bevægelig del. Går det godt for virksomheden, går det godt for AD og også for de ansatte, siger Jan-Peter Duker på Svenskt Näringsliv til det svenske nyhedsbureau TT.

Duker henviser også til en undersøgelse som viser at gennemsnitslønnen for Sveriges samtlige admintrerende direktører er 36.000 kr. Duker siger dog intet om hvornår den undersøgelse blev lavet. Den kapitalistiske arbejdskøbersammenslutning “Svenskt Näringsliv” har 55.000 medlemsvirksomheder.

Direktør-ligaens Top Ti i Løn 

 

Direktør KONCERN Total inkomst 2006, millioner S. kr
Fredrik Lundberg Lundbergs 413,2
Dan Sten Olsson Stena 126,9
Sören Mellstig Gambro 72,6
Mats Qviberg Öresund 44,7
Carl-Henrik Svanberg Ericsson 36,7
Kjell Åkesson Lindab 36,4
Johan Löf Raysearch 34,4
Thomas Erséus Kungsleden 31,1
Arne Carlsson Ratos 30,4
Torsten Jansson New Wave Group 28,1

Kilde: LO-tidningen

Lönerna för direktörerna i de 100 största företagen fortsätter att utvecklas mycket snabbare än för de anställda. Lige siden “LO-Tidningen” begyndte at sammanställa løn- och inkomstutvecklingen för storföretagens direktörer vid millenie-skiftet har tendensen varit densamma – överhetens löner och inkomster ökar avsevärt snabbare än andras. Mellan 2002 och 2004 steg den gennemsnitlige løn for topdirektørerne (CEO=administrerende direktører) i de 100 største virksomheder i Sverige med 1,5 miljoner kr, en stigning med 33 procent.  

Sverige 2009: største indkomsforskelle i 60 år

  Kapitalistisk terminologi:I de kapitalistiske virksomheder har den øverste chef titlen som Administrerende Direktør AD (VD i Sverige) og i USA det militært klingende Chief Executive Officer (CEO). 

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s