90 året for Finlands Selvstændighed:Krav om LENIN-Statue i Helsinki

6.Dec. 2007 –

Leninstatue i Finlands hovedstad

Nu føres kravet om en statue af Sovjetunionens første leder Lenin i Finlands hovedstad Helsinki igen frem, i forbindelsen med 90 årsdagen for selvstændigheden. Måske bliver det virkelighed denne gang. En gruppe velkendte finske kulturfolk har underskrevet et opråb for at rejse en statue af Lenin i Helsinki Leninpark. Underskriverne overlod sit krav til borgmesteren i hovedstaden; Jussi Pajunen i sidste uge. Allerede år 2000 fandtes der en plan for en Leninstatue. Men projektet blev stoppet af lokal opinion. Også i foråret fandtes der planer om en statue. Men projektet blev ikke realiseret , måske på grund af sammenstøddene i Tallinn i forbindelse med den estniske regerings provokative flytning af befrielsesmonumentet fra byens centrum. Nu er det en Leninbuste i rød granit, fra Leningrad (Sankt Petersburg), som det aktuelle opråbet handler om. “– Lenin havde en andel i at Finland blev selvstændigt” , siger en af initiativtagerne, Päivi Hartzell. Historikeren Jari Sedergren siger til Helsingin Sanomat at finner har tolereret forskellige typer af monumenter uden nogen større passion. Det findes både monument som hylder de hvide og de røde – de kæmpende sider i den finske borgerkrig som fulgte efter selvstændigheden – rundt omkring i hovedstaden. Disse plejer ikke at blive vandaliseret, foræller Lena Malmberg for avisen Flamman.


FAKTA om SOUMI * Finland

Officiellt namn: *Suomen Tasavalta *(Republiken Finland) Selvstændighed: 1918 * Areal: 338.145 km2 *Hovedstad: Helsinki 559 300 indbyggere *Folketal: 5,3 mio.*Statsstyre: Republik, enhetsstat*Statschef: præsident Tarja Halonen*Regeringschef: statsminister Matti Vanhanen
KORT HISTORIE 

• 1809 bliver Finland erobret af Kejserriget Ruslands militære styrker. det sker under Czar Aleksander den I.

Inden 1809 havde Finland været en del af det aggressive feudale militærregime; Kongeriget Sverige, .

Resultatet af Czarens erobring bliver et storfyrstedømme med meget vidtgående autonomi indenfor det russiske imperium. Samtidigt gror de nationalistiske følelser med fremmende af det finske sprog som vigtigste kendetegn.

• 1899: Stadig flere russisficeringstendenser kulminerer i det så kaldte februar-manifest.

• 1904: Studenten Eugen Schaumann skyder den forhadte Czar-russiske generalguvernør Nikolaj Bobrikov i Helsinki, tager stt eget liv og bliver helt.

• 1905: Revolution i hele Rusland. czarens vestligt støttede militær slår skånselsløst oprøret ned. Novembermanifestet gengiver Finland mange rettigheder men indrømmelserne hjælper ikke Czarregimet mod de stadig stærkere nationale befrielsesbestræbelser.

• 1906: Parlamentet i landdagen ændres fra stander-rigsdag til en moderne enkamme-rigsdag med almindelig stemmeret, også for kvinder. Dog er flere hundrede tusinde standsløse og  modtagere af fattighjælp – både mænd og kvinder frataget denne ret.  

• 1917: Efter februarrevolution som fører til Czarens fald vedtager landdagen i juli en lov som styrker selvstyret.

Den 6.december underskriver det revolutionære Ruslands nye kommunistiske folkekommisærer Lenin og Stalin dekretet om  national frihed for Ruslands folk.

 

 Samme dag
vedtager den finske landdag et forslag om selvstændighed.

Nytåret 1918 anerkender det revolutionære bolsjevikiske Rusland Finlands suverænitet fulgt af blandt andre Danmark, Norge og Sverige den 4 januari 1918.

Beslutningen om Soumis – Finlands – selvstændighed blev taget den 6.december 1917 og var et resultat af Oktoberrevolutionen. Alle folks ret til uafhængighed var et grundlæggende krav for det nye revolutionære proletariske regimes bolsjeviker – de russiske kommunister som kom til magten i Rusland i oktober samme år. Dekretet om frihed og uafhængighed for alle det gamle Czar-Ruslands folk blev underskrevet af Lenin og Stalin i sin egenskab af Folkekommisær for nationale spørgsmål. Finlands frihed som fejres i disse dage var en direkte følge af bolsjevikernes magtovertagelse gennem den socialistiske Oktoberrevolution. Et faktum som flere “erfarne og professionelle” journalister fortrænger i disse dage. 

* * * * * * – – –

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s