Finanskrisen: Nationalbanker pumper 40 milliarder dollar ud på det kapitalistiske finansmarkjed

12.December 2007 

I et forsøg på at hjælpe de kapitalistiske storbanker ud af deres finansielle problemer greb en række kapitalistiske stater idag ind i fællesaktion hvor Nationalbankerne blev beordret til at trykke 40 tusind millioner dollar ekstra til finansmarkedet.  

Det sker for at give det kriseramte kapitalistiske finansmarked “kunstig åndedræt”.556 —-

USA og Euro-stater i fælles aktion for at redde det kapitalistiske finansmarked.

De kapitalistiske Nationalbanker i USA;Schwiez; Storbritannien; men også ECB; EU -centralbanken deltog i dette stats-indgreb for at hjælpe det kapitalistiske finansmarked ved at pumpe mangemilliard-beløb ud.Det er de store kapitalistiske banker der har fået billige lån. Det fik kurserne på de kapitalistiske aktiespekulationsbørser verden over at stige . . . . et par timer hvorefter de faldt tilbage igen . . måske fordi spekulanterne tænkte det som den amerikanske finans-analytiker Davis Wyss fra Standard&Poors sagde højt; at de kapitalistiske stater ikke kan kontrollere eller vide hvad de kapitalistiske banker bruger mangemilliard-beløbene til. De kan vælge at dække deres egne to-ciffrede milliardunderskud efter deres “investeringer” i de stigende boligmarkedspriser. Det er første gang siden 11 september 2001 at flere af de kapitalistiske staters national-banker er gået sammen i en fælles aktion for at hjælpe de kriseramte finanskapitalister. Baggrunden er den finanskapitalistiske bolig-kreditkrise. Bag initiativet står Federal Reserve USAs Nationalbank, EU´s centralbank, samt nationalbankerna i England, Canada o Schweiz. Med start nu på mandag 16.dec) inledes en serie auktioner, fire stykker til at begynde med, hvor de kapitalistiske banker tillades låne penge af statsbankerne til ændrede vilkår. I grund og bund handler det om at hjælpe bankerne ud af de
likviditets-problemer som bankerne er havnet i efter deres omfattende spekultation på finansieringen på boligmarkedet. Flere banker tillades at låne penge af Nationalbankerne med hvad Cecilia Skingsley, analyschef på Swedbank kalder “et større antal instrument som underliggende sikkerhed”. Hun peger på at dette nu løser en knude som under efteråret har “plaget finansmarkederne”.- En vigtig forholdsregel er at man nu tillader anonym budgivning i auktionerna. Institutioner som har behøvet låne penge har tidligere ikke villet gøre det fordi de ikke ville risikere dårligt rygte , fortsætter Skingsley. Den statskapitalistiske “Sveriges Riksbank” deltager dog ikke i denne internationale statsaktion og i et pressemeddelelse forklarer man at det blandt de svenske banker ikke findes noget behov for at låne penge på kort sikt. Svenske Swedbank som bl.a har store interesser i boligmarkedet i de baltiske lande skriver i ett pressmeddelande at banken nu forventer en kraftig forbedret “risiko-appetit”. Med andre : Bankerne får flere penge til at holde den kapitalistiske spekulation oppe. Auktionerne løber frem til den 28 januari og kan, om nødvendigt, kompletteras af flere.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s