Efter dommen i Vaxholm-konflikten er det “Frit frem” for underbetaling af lettiske byggearbejdere

27.dec. 2007 –

Frit frem efter Vaxholmsdommen, det er overskriften i flere kapitalistiske erhvervsmedier i dagene efter dom i den såkaldte EF-domstol som et lettisk bygge-firma der havde fået ordrer på skolebyggeri i Vaxholm , havde rejst.

 Efter Vaxholmsdommen er der frit spil for lettiske selskaber i Sverige. Lønnen til lettiske byggeriarbejdere kan nu ligge under middellønnen på det kapitalistiske arbejdsmarked i Sverige, måske endnu lavere, anser EU-jurister.

Men svensk LO er afvisende for nye fysiske blokader.

EU:s domstol i Luxemburg slog i sidste uge fast at byggeriarbejderforbundet Byggnads gik for langt da man blokerede den lettiske virksomhed Lavals skolebyggeri i Vaxholm 2004. Domen var et reelt bakslag for de svenska facken och för den svenska regeringen som stöttat Byggnads agerande.

Flera EU-jurister som TT talat med efter Luxemburgdomen bedømmer att der nu er frit spil for de lettiske selskaber i Sverige. Lønnen till de lettiska jobbarna behöver inte ligga högre än den svenska minimilönen. Kanske betyder det till och med att lettiska företag nu kan utstationera lettiska arbetare på jobb i Sverige och nöja sig med löner på lettisk miniminivå, om företaget bara har ett lettiskt kollektivavtal där hemma.

Ny karta

“Det tror jag är riktigt uppfattat”, säger Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet, som menar att de svenska facken inte längre kan gå i konflikt mot bolag från andra EU-länder som har avtal på hemmaplan.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har redan kallat till överläggningar för att diskutera lagändringar med fack och arbetsgivare. Littorin konstaterade då att domen innebär en viss inskränkning i fackens konflikträtt. Och tills vidare gäller därmed en ny karta på den svenska arbetsmarknaden.

“Det blir en marig mellanperiod för facken”, konstaterar Bernitz.

Jörgen Hettne, forskare i EG-rätt på Sieps, Svenska institutet för europapolitiska studier, gör en liknande tolkning. Efter beskedet i EU:s domstol får de svenska facken svårt att försvara sina avtal.

“Domstolen har underkänt den svenska lagstiftningen och därför är det Vilda Västern nu. Så för tillfället är det fritt fram. Bollen ligger nu hos facken”, säger Hettne.

Förenklat avtal

Ett av problemen som domstolen pekar på är att ett utländskt företag som tillfälligt vill arbeta i Sverige inte i förväg kan veta vilka löner man behöver betala. I de flesta EU-länder finns lagstadgade minimilöner som gör det lättare för de utländska företag att bedöma kostnaderna. Eftersom det saknas i Sverige är Byggnads för tillfället försvarslöst, anser Hettne.

“Ja, nu måste Byggnads ta fram ett förenklat avtal, ett instrument som kan användas mot de utländska företagen. Och där måste man också etablera någon form av minimilön”, säger Hettne.

LO:s avtalssekreterare Erland Olauson medger att domen ställt till stora problem för facken. Och han bedömer att det krångliga byggnadsavtalet inte längre går att använda mot utländska företag.

“Det får man nog säga. Men om Byggnads struntar i att lägga fram hela byggavtalet och nöjer sig med att bara kräva ett löneavtal som inte avviker från vad svenska företag betalar och där lönen är tydligt angiven i avtalet, då är det fortfarande tillåtet att ta strid”, tror Olauson.

 

Stockholm TT

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s