Danmark blandt EU’s værste forurenere viser ny rapport

Danmark er ikke det grønne foregangsland angående luftforurening, som mange går og tror. Regeringen fremhæver ofte, at forureningen med svovldioxid og bly fra benzinen er faldet kraftigt siden 1980’erne. Men samtidig ligger udledningen af kvælstofoxider og ammoniak så højt, at Danmark på de områder er nummer 2 i EU i luftforurening. Det viser en opgørelse i det svenske tidsskrift Acid News, hvis tal bygger på EU’s statistiske kontor, Eurostat.

Skader helbredet

Kvælstofoxider kommer især fra trafik og kraftværker – her ligger vi højt, kun overgået af Luxembourg, fordi vi ikke har vandkraft eller atomkraft. Ammoniak kommer fra vores usædvanlig store produktion af svin og andre husdyr, og her er det kun Irland, der forurener mere. Begge stoffer skader sundheden, kvælstofoxider nedsætter for eksempel lungefunktionen og lungernes modstandskraft mod infektioner. Det rammer især landets hundredtusinder astmatikere og bronkitispatienter.

Belaster også naturen

Kvælstofoxider medvirker til syreregn og ligesom ammoniak til overgødskning af den sårbare danske natur, så for eksempel enge og moser gror til i krat og nælder. Oxiderne er også mistænkt for at øge giftigheden af partikler og andre typer forurening.  Læs hele rapporten her.

Læs også om : Fogh og Thornings Danmark: EUs største klimasvin

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s