Norge: Europas rigeste land målt i BNP+ Købekraft

Ser man bort fra banksnylterstaten Luxemburg er Norge Europas rigeste land:

Læs mere her:Nordmænd næst rigeste

Kun luxembourgenere er rigere eller rettere har et større BNP.

FAKTA om NORGE
GDP løb i 2007 op i 2,288.693 000 000 eller 2 billioner 288 milliarder og 693 millioner kroner svarende til 391,498 milliarder dollar ifølge statistik fra IMF 2007 eller 490.609 kr pr indbygger med en beskæftigelsesandel på 53,3 % af folket.

Nu er et lands såkaldte bruttonationalprodukt ikke noget der naturligt bliver ligeligt fordelt – efter arbejdsindsats – mellem et lands indbyggere . Især ikke i de kapitalistiske klassesamfund som dominerer jordkloden idag.

Selvom Norge er Europas rigeste land – bortset fra den kapitalistiske banksnylterstat Luxembourg – kommer det ikke som nogen overraskning at Norge er et dyrt land at leve i for arbejderklassen og andre fattige. En international undersøgelse af løn, priser, skatter og afgifter samt antal arbejdede timer viser at en “normal” indkøbsvogn af varer og service koster aller mest i Oslo. Faktisk er Oslo verdens dyreste by at leve i, hvis vi ser bort fra boligudgifterne, mens bruttolønningerne – hvilket langtfra er det samme som reallønnen – er højest i København.

New York- verdens dyreste by at bo og leve i

Størst købekraft har arbejderklassen og andre der lever af at sælge deres arbejdskraft imidlertid i schweisiske Zürich. Det viser den seneste rapport fra den schweiziske storbank UBS om indkomster og priser jorden rundt.

Selv under kapitalismen betragtes det som en menneskeret at have tag over hovedet , at have et hjem og medregnes boligudgifterne med som en del af leveomkostningerne bliver Norges hovedstad mindre dyr end den amerikanske metropol New York som dermed i realiteten er verdens dyreste by at bo og leve i.

Det høje priser kompenseres af høje lønninger, skulle man tro. Men sådan er det ikke i virkeligheden, ifølge den schweiziske storbank UBS´s årlige undersøgelse Prices and Earnings.

Lønningerne er ganske vist fede i Oslo selvom der udbetales endnu højere bruttolønninger i København og Zürich. Men nettolønnen i Oslo er dog betydeligt mindre og i mange andre storbyer er købekraften større.
Det skal siges at opgørelsen over de gennemsnitlige timelønninger ikke kan bruges til at sammenligne de kapitalistiske arbejdskøberes udgifterne til køb af arbejdskraft i landene. I en række stater, f.eks Sverige og Tyskland betaler de kapitalistiske arbejdskøbere en særlig social og sygeforsikringafgift, som en fast procentdel af lønudgiften. I Sverige betaler de kapitalistiske arbejdskøbere ifølge loven godt 31 % af lønsummen ind til fælleskapitalisten, staten som afgift. Derudover indbetaler arbejdskøberne en procentdel ifølge de kollektive overenskomster. I for eksempel de Forenede Stater (USA) tilkæmpede arbejderne organiseret i United Auto Workers – UAW at de kapitalistiske arbejdskøbere ifølge de kollektive overenskomster var forpligtet til at udbetale ligeså store beløb til arbejdernes sygesikrings- og pensionsopsparing som i løn. Disse overenskomstsikrede rettigheder er, især efter udbruddet af den kapitalistiske krise i 2008 og krisen for bilindustrien ,Generel Motors og Chryslers konkurs, blevet undergravet af de socialdemokratiske fagpampere i UAW understøttet af Obama-regimet som gennem overtagelsen af General Motors i 2009 i realiteten stillede krav om at “skære ned” udhule de kollektive overenskomster. I Danmark er arbejdskøberen ikke forpligtet, ifølge loven, til at betale noget ekstra til de ansatte udover hvad der er aftalt i overenskomsten.
De kapitalistiske arbejdskøberes udgifter til køb af arbejdskraft er derfor mindre i Danmark end det kan se ud på den enkelte ansattes lønseddel.

De højeste lønninger noteres i det Schweiziske finanscentrum Zürich hvor høje lønninger og lave skatter opvejer dyre varer og service, noterer UBS.
Uden at tage hensyn til lønniveau og “skæve valutakurser” har Oslo, Zurich og København de højeste leveomkostninger i UBS undersøgelsen.
Oslo, Zurich og Copenhagen have the highest prices of the 73 cities in our international comparison. Including rent (and energy), which accounts for roughly one quarter of the cost of living for an average Western European household,
New York,Oslo and Geneva have some of the highest living expenses in the world.
Undersøgelsen blev gennemført i marts 2009 i 73 byer verden rundt . Priserne på 122 varer og serviceydelser indgik i “indkøbskurven” .

LeveomkostningsINDEKS Ifølge UBS:(New York=100)
. . . . . . . . . UDEN bolig . . . Med Bolig
Oslo . . . . . . .112.5 . . . . . . . . . .88.1
Zürich . . . . . .108.4 . . . . . . . . . .84.7
København . . . . 108.4 . . . . . . . . . .81.8
Geneve . . . . . .106.8 . . . . . . . . . .85.5
Tokyo . . . . . . 102.0 . . . . . . . . . .85.3
New York . . . . .100.0 . . . . . . . . . .100.0
Helsinki . . . . . 94.5 . . . . . . . . . . 74.4
Wien . . . . . . . 93.5 . . . . . . . . . . 68.9
Paris . . . . . . .93.3 . . . . . . . . . . 76.6
Dublin . . . . . . 92.7 . . . . . . . . . . 76.3
Luxembourg . . . . 90.6 . . . . . . . . . . 69.8
Stockholm . . . . .87.0 . . . . . . . . . . 65.5
Peking . . . . . . 57.4 . . . . . . . . . . 42.5
Moskva . . . . . . 55.6 . . . . . . . . . 50.4

Som det kan læses af tabelllen over leveomkostningerne, altså prisniveauet, er New York dyrest , når “huslejen” – prisen for at bo herunder strøm og opvarming, tages med i betragtning. Det Kapitalistiske Ruslands hovedstad; Moskva som i 2007 blev udråbt til verdens dyreste by at bo i for udenlanske forretningsfolk, diplomater og andre er betydeligt billigere for de fastboende moskvitter. I UBS´s undersøgelse ligger prisniveauet i Moskva på halvdelen af New Yorks. Iøvrigt er prisniveauet i Peking; det Kapitalistiske Kinas hovedstad nu højere en i Moskva, ifølge UBS. Mens lønniveauet i den kinesiske hovedstad ligger på 13.8 i UBS-rapporten er den gennemsnitlige bruttoløn i Moskva mere en dobbelt så høj ( 30.9).

TOP Fem . Indkomster/Lønninger
1. Zürich
2. Genève
3. New York
4. Dublin
5. Luxemburg

UBS kommentar om “Price Levels” (prisniveauet): >> > > > > > > > > > >
Oslo, Zurich and Copenhagen the most expensive cities
Oslo, Zurich and Copenhagen have the highest prices of the 73 cities in our international comparison. Including husleje/rent (and energy), which accounts for roughly one quarter of the cost of living for an average Western European household, New York, Oslo and Geneve have some of the highest living expenses in the world. Residents in the Swiss cities of Geneve and Zurich pay around 20% more on average for products, services and accommodation than their peers in other Western European

– – – Kilde: Se hele UBS-rapporten, over lønninger, skatter og arbejdstid for 14 erhverv i 73 af verdens storbyer.

Af de undersøgte byer på jorden er den gennemsnitlige real-løn, dvs den købekraft der er tilbage på lønkontoen efter at skatter og afgifter er betalt, højest i Zürich. Her lyder gennemsnittet på 22,60 dollar i timen, omkring 130 kroner. Også andenpladsen på denne “verdensrangliste”, sammansat af Forbes, findes i Schweiz, nemlig Genève hvor indbyggernes middelløn er 20,40 dollar i timen.

Det som også er værd at bemærke, er at et menneske i alpelandet, hvis hun har legalt arbejde og tjener middellønnen eller derover, får mere for sin løn end i andre byer. Renset for lokale priser får Zürichboerne mere for sine penge end i nogen anden af de undersøgte storbyer.

Totalt finns 14 av de 20 byer med højest løn i Europa. Detta lyder ganske vist bedre på papiret end i virkeligheden, for undersøgelsen har for det første; været meget europa-fikseret , idet man har kigget på et uforholdsvis stor antal byer i Europa. Dessuden, med hensyn til att USA kun har fire byer på listen, forklares resultatet med at dollar-kursen under tiden for undersøgelsen blev billigere overfor €uroen.

Samtlige nordiske byer foruden Stockholm findes med i toppen, hvor København ligger på en ”smigrende” femteplats. Dog er realiteten at den danske hovedstad har den største forskel i verden mellem brutto- og nettoløn, en effekt af at Danmark har verdens højeste skattetryk incl. en direkte skat på alle varer på 25 % (moms), hvilket gør at realønnen i Danmark er betydeligt mindre end de høje timelønninger giver indtryk af. Derudover er madpriserne i Danmark, ifølge EU’s egne opgørelser , 57 procent dyrere end gennemsnittet af priser i de kapitalistiske EU-stater. Dansk Supermarked, som ejes af den statsstøttede monopolgigant AP Møller (Mærsk), som kontrollere en betydelig del af fødevaremarkedet gennem Bilka, Føtex og Netto afviser dog EU´prisundesøgelse som “decideret vildledende”. Men koncernen vil dog ikke afvise at man har store profitter på fødevarermarkedet.
Oslo og Helsinki ligger på syvende respektive ottende plads, mens svenske byer lyser ved deres fravær. Delvis en konsekvens af den lave kurs på svenske kroner pga den stadige statssubventionerede devaluering af den svenske valuta.

Forbes: The World’s Best-Paid Cities

Hele listen over lønninger og levekomstninger i verdens storbyer

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s