USA: Handelsunderskud på 333 milliarder kr i november måned 2007

11.januar 2008

Det amerikanske handelsunderskud steg til 63 milliarder dollar, eller 333 milliarder norske kroner, i november.  

Underskuddet er overraskende stort, siger cheføkonom i Handelsbanken, Knut Anton Mork, til E24.no.Han peger på et andet problem for USAs kapitalistiske økonomi :– Det slår mig at eksporten standser op. Det skulle den ikke gøre nu med den billige dollar, siger han.Dermed udgør statistikken endnu et tegn på svækkelsen af amerikanske økonomi, tror Mork.

Olien løftede importen

Stærkt øget import og dyr olje var med til at løfte den totale import til et meget højere niveau end forventet, melder det amerikanske handelsministerium, ifølge Reuters. Dette resulterede i et overraskende højt underskud på de Forenede Staters handelsbalanse, til tross for at eksporten lå på rekordniveau for niende måned i træk.

Underskud på over 300 milliarder kr bare i løbet af en måned udgør ikke umiddelbart noget problem for USA så længe dollaren er efterspurgt som verdensvaluta bl.a til køb af olie. Fra Nationalbankens seddeltrykkeri trykkes nye milliarder af dollarsedler til at dække underskuddet.
Handelsgapet gjorde et hopp opp 9,3 prosent til sitt høyeste nivå siden september 2006, fra et revidert estimat på 57,8 milliarder dollar i oktober. Oljeimporten var rekordhøj, og denne stod for import til en verdi av 34,4 milliarder dollar, ifølge handelsdepartementet. Oljeprisen var i november nesten 53 prosent høyere enn året før. Men er det kun dyrere olie der er årsag til det store underskud ? Mork er ikke med på at hele svaret ligger i oljen.
– Først trodde jeg at det bare var dyrere oljeimport som stod for stigningen, og i så fall ville det ikke været så vældigt alvorligt. Men det ser ut til at være mere end det, og dermed er det også mer alvorlig, mener Mork. Totalimporten av varer og tjenester kom på 205,4 milliarder dollar, opp tre prosent fra måneden før. Til trods for at oljen utgjorde mye av dette, var veksten også sterk i den ikke oljerelaterte importen. Denne endte på 138,6 milliarder dollar.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s