Spillet om Kaukasus´s naturrigdomme forsætter:

16.nov 2007

Spil uden halvleg i Kaukasus

The great game – “Det store spil” mellem de kapitalistiske stormagter USA, EU og Rusland om fremtidens energiresourcer, økonomiske og militære positioner fortsætter uden ophold. Det sidste er at EU har indgået avtal med Turkmenistan om att “studere” mulighederne for gastransporter gennem det Kaspiske Hav ud til andre europæiske lande via Azerbajdzjan-Gruzja (Georgia). EU lover godt betalt , siger Andris Piebalgs som er EU:s energikommissær. Betalt af EU´s skatteydere.
Fra russsisk side tager man det roligt på oplysningen. EU:s gasbehov forventes stige til 700 milliarder kubikmeter år 2015. Hele den turkmenske produktion er 70 milliarder kubikmeter, hvorav Gazprom idag køber 45 miljarder, 8 miljarder eksporteres til Iran og resten forbruges lokalt. (Turkmenistans reserver er 2-7 billioner kubikmeter.)
Men energi-spørgsmålet, USA´s og EU´s forsøg på at tegne nye streger på det geopolitiske kort over Kaukasus og omkring det Kaspiske Hav er uden tvivl benzin på den imperialistiske rivalisering og turbulens i området. Efter Præsidentvalget i Gruzínská republika (Georgien/Gruzja) den 5 januari sætter oppositionen spørgsmålstegn ved stemmeoptællingen, mens presidentvalget i Armenien den 19. februar anses for meget uforudsigeligt. Azerbajdzjan og Gruzja ruster febrilt med amerikanskt støtte, samtidigt som store dele af den russiske militære potentiale i Kaukasus koncentrerats till Armenien. Et muligt skærningspunkt bliver atter igen Nagorno Karabach hvor spændingen stiger.
Følgerne af valget i den autonome delrepublik Kosovo i Serbien, hvor det styrende PDK står på klare chauvinistiske positioner og måske vil udråbe selvstændighed fra Serbien – støttet af 35-40 procent af de afgivne stemmer med 40 procents valgdeltagelse – med støtte fra Washingtons og Bruxelles, kan blive fulgt op af en umiddelbar opsplitning af Gruzja (Georgia) i mindst tre forskelige stater.
Kilde: vzgljad

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s