Frankrig: kapitalistisk banksvindel for over 40 milliarder kr.

24.januar 2008 –

Den internationale kapitalistiske finansverden rystes af banksvindel i Frankrigs næststørste bank Societe generale i størrelsesordenen 4900 millioner € eller mere end 40 milliarder kr.          

Ledelsen på Societe Generale giver en enkelt aktie-handler skylden for miliard-svindelen. Banken har angiveligt opdaget et bedrageri i dets tradingvirksomhed efter at man blev tvunget til at afskrive 2050 millioner € ;ca. 17 milliarder kr. knyttet till det amerikanske finanskredit-cirkus kaldet “subprime-markedet”. Banken pålægger denne aktie-trader for placeringstab på hvad der svarer til over 40 milliarder kr..”– Det er min pligt at informere om at bankens ledelse har oppdaget en intern svindel av betydelig størrelse, udført af en ansat i bankens finans- og investeringsafdeling, skrev bestyrelsesformanden Daniel Burton i et brev til bankens kunder i dag. Aktie-traderen, ansvarlig for traditionelle terminer baseret på europæiske aktieindeks, har taget massive, bedrageriske, positioner under 2007 och 2008, som han ikke var autoriseret til”, skriver bankens ledelse i en kommentar.De kapitalistiske ejere af Société Générale søger nu et kapital-indkud på 5500 millioner euro ~45 milliarder kr.Den udpegede svindler, syndebukken for Societeé Genersal´s milliardtab skal angiveligt ifølge banken og medierne have tilstået svindelen.Faktum er imidlertid at den anklagede ikke har tjent øre på svindelen ud over hans løn. Han er suspenderet fra sit arbejde og en proces for at opsige ham er indledt, meddeler Société Générale. Samtidigt har en en organisation for aktieejere som er eller har været ansatte i banken sluttet op bag de folk som har stævnet bankens ledelse.Organisationen kritiserar bl.a det faktum at 50 af bankens aktiespoekulanter i fjor tjente mere end bankens topdirektør og formand Daniel Bouton.De ansatte som arbejde sammen med Jérôme Kerviel er blevet pålagt “tavshedspligt om hvordan de 40 miliarder € egentlig kunne tabes.Medierne har interviewet Jérôme Kervie som udtaler:”Jeg ville bare tjene penge til min bank”
9fuu

Er den udpegede “skyldige” bankfunktionær bagmand til “århundredes kup” eller er han en “nyttig idiot” ?

spørger flere franske medier i disse dage bl.a Sandrine Cochard som er e24.no´s KORRESPONDENT i PARIS. Hun spørger om den udpegede aktietrader er en nyttig idiot 25.januar 2008 – 12:15

Er Jérôme Kerviel (den suspenderede aktietrader) alene om at have rotet bort 40 milliarder kroner? Står han bag «århundrets brekk», eller er han en nyttig idiot for ledelsen i storbanken Société Générale (SG)?Flere av redaktørene i de franske avisene går langt i at antyde at Kerviel av ledelsen hænges ud som en nyttig idiot.      

Kontrollsystemet sviktet

Le Figaro fremhever at det som beskrives som svindel avdekker et «bekymringsverdig elendig kontrollsystem». Frankrikes største finansavis, Les Echos, skriver på lederplass at avsløringen som i går rystet finansmiljøene kan sette troverdigheten til hele det franske banksystemet i fare.
Libération, en av de ledende avisene på venstresiden, skriver på lederplass at Société Générale har funnet en syndebukk, men ingen som er ansvarlig for elendigheten. Avisen etterlyser ansvar, ikke skyld.

Dækoperation?       

Netop skyldspørsmålet er noget som de ledende franske mediene nu fokucerer på. Spørsmålet er hvorfor storbanken brugte seks dager fra svindelen blev opdaget til de gik ud med chok-nyheden. Fransk finanspresse og franske eksperter stiller sig tvivlende til SGs forklaring om at det drejer sig om en vildfaren eller gal mægler.
I tabloidavisen Le Parisien citeres aktieforvalteren Alain Crouzat for at hændelsesforløbet i sagen er mistænkelig.– Société Générale skal snart offentliggøre resultatet for 2007. Dette resultat lå til at blive meget dårlige. Så kommer pludselig nyhederne om at det er én enkelt mægler som har rotet bort årsoverskuddet og at banken derfor må hente nye penge for at dække tabet. Timingen er mistænkelig, den er for perfekt, siger Crouzat, som leder Montségur Finance.

– En nyttig idiot       

– Det virker som om de seks dagene som er gått mellem banken avdekket svindelen til de gikk ut med nyheten er brugt til at finde på en forklaring, en troverdig historie.
Dette blir mistænkelig enkelt,
spekulerer avisen Télégramme på lederplass.– Banken forsøker måske at gemme milliardtab på derivat-handel og børsspekulation? spøger redaktør Jean-Louis Gombeaud i regionsavisen Nice-Matin.
– Kerviel ligger an til at blive den dyreste syndebukken siden begrepet oppstod i bibelsk tid, skriver Le Progrès på lederplass. Avisen skriver videre at SG skjuler subprime-tap i svindel-affæren – og redaktøren præciserer at han ikke tror et ord på det ledelsen i banken sier.

Hundredvis af kapitalistiske aktionærer kræver nu kompensation 
     

24 januar 2008 – Flere hundrede af Société Générales aktionærer gik i dag til domstol for at få kompensation for de milliardtab som fulgte efter den omfattende kapitalistiske banksvindel som blev optaget i banken, udtalte deres advokat till nyhedsbureauet AFP.
Banken tynges også af den kapitalistiske finanskrise som blev udløst af det kapitalistiske “subprime-cirkus” i USA i fjor. Banken er blevet tvunget til yderligere afskrivninger på 16 milliarder kr. Dette har gjort at bankens ledelse nu mener at der behøves en kapital-insdprøjtning i omegnen af 43 milliarder kr. Handelen med bankens aktier på den kapitalistiske aktiespekulationsbørs i Paris blev stoppet efter beskeden om skandalen. Da handelen blev åbnet faldt aktien med 4 procent.

“BAGGRUND: Kapitalistisk milliardsvindel i FRankrigs næststørste bank:
24 januar: Storbanken Société Générale meddeler at der er foregået svindel i milliard-klassen i deres afdeling for aktiespekulation. En enkelt spekulant – den 31-årige Jérôme Kerviel – ansat i bankens afdeling for værdipapirs-handel – udpeges som skyldig i at have gjort “utilladelige forretninger som kommer at koste banken godt 4900 millioner €” eller i omegnen af 40 milliarder kr, såvidt den hidtil største kapitalisttiske bankskandale som vi kender til. * * ** * * * * * * * 25.januar: Politiet gør husransagning i spekulantens lejlighed i en Parisisk forstad og henter dokumentation på bankens hovedkontor. Børskommentatorer i USA tror at den 31-årige kan have bidraget til det kraftig fald på verdens børser i begyndelsen af samme uge og dermed til en kraftig rentesænkning i USA, men det er kun spekulationer og endnu et forsøg på at gøre den franske banks aktiespekulant til syndebuk. __________________________* * * * 26 januar: Den mistænkte, Jérôme Kerviel, møder op hos polisen.___________ * * * ** ** * * 27. januar: 31-åringens advokat anklager banken for at lægge røgslør ud for at skjule kæmpetab som har gjort i forbindelse med den amerikanske boligkreditkrisen.
_______ * * * ** * * ** 28 januar.: Jérôme Kerviel tilstår. Hundredevis aktie-ejere stævner banken samt en enkelt bestyrelsesmedlem efter information om insiderhandel.___________ ___________ * * * **  *29 januar: Opkøbsrygter får bankens aktie at stige med over 10 procent. Bankens øverste direktør Daniel Bouton´stol vakler. __________________________       Société Générale er Frankrigs næste størstae bank og verdens største på kapitalistisk derivata-handel.(aktier til fremtidig pris). _______________ Omsætning: 185 miliarder kr._______ Kunder: 22,5 miljoner i 42 lande.
Ansatte: 130 000________________________ Grundlagt af Napoleon III 1864.
Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s