Massivt valgnederlag til Tysklands borgerlige regeringsparti i Hessen

28.Januar 2008

Politisk jordskælv i Tyskland:Regeringspartiet CDU tabte valg i Hessen : Tilbagegang fra 49 til 36 %: CDU skabs-racistiske valgkampagne i ruiner

* * * * * * * * * * *

Forbundskansler Angela Merkels borgerligt-socialdemokratiske regering blev i dag stillet overfor sin første virkelige valg-prøve efter regeringsdannelsen i 2005 da flere end ti miljoner vælgere i to tyske delstater, Hessen och Niedersachsen,  valgte ny delstats-landdag (parlament).
CDU fik 36,5 procent af stemmerne i delstaten Hessen mot 49 procent 2003, medeler tv-kanalen ZDF. I nabodelstaten Niedersachsen forventes CDU vinde.
r5e6u

CDU-lederne Angela Merkel og Roland Kochs bekymrede miner efter valgnederlaget.

I Hessen var CDU:s Roland Koch chef for delstatsregeringen og en af regeringspartiets CDUs  politiske “stjerner” og topfigurer. I Hessen opførte Koch sig som en konge med absolut flertal af mandaterne efter sidste valg (49% af stemmerne). I overmod kastede CDU masken i Hessen: I tiden op til valget i går førte CDU en racistisk hetz-lignende linje man skal helt op til Danmark for at finde magen til. Et nederlag for CDU ses derfor som et ekstra stort prestige-tab, også for Angela Merkel. Dels greb hun ind for støtte CDUs valgkampagne i Hessen. Dels blev det afsløret – ikke bare for den tyske offentlighed , men også for folk i nabolandene og i Skandinavien – at der bag det tyske regeringspartis “kristeligt-demokratiske” facade gemmer sig sorte racistiske kræfter der når de aner mulighed for fremgang springer ud af skabet så at sige.
Tysklands andet borgerlige regeringsparti socialdemokratiske SPD´s kandidat i Hessen er Andrea Ypsilanti, som betragtes som stående til venstre i partiet selvom hun støtter Merkel-regeringen opnåede 36,7 procent og samme mandattal som CDU. Det er dermed et åben spørgsmål om hvem der kommer at danne regering i nogen form af koalition.

DOKUMENTATION:

Merkel langer hårdt ud mod ungdomskriminalitet. Og Koch udtaler: > > > >
“Hvor meget skal vi egentlig tåle fra en lille gruppe af voldelige unge, som ofte er af udenlandsk oprindelse” * * * * * * * * *
Skarp kritik af CDU fra Jødernes centralråd i Tyskland 
ANALYSE : 28.jan 2008:

” …… kristelig-demokraten Roland Koch et klart flertal i delstatsforsamlingen, og han opptrådte som en småkonge sådan som . . . .  statsministre i viktige delstater ofte har for vane. Selv om målingene på forhånd varslede om uvejr, følte Koch sig temmelig tryg på sejren. Resultatet blev at ikke bare mistede  .  .  .  . CDU det absolutte flertall, men selv med støtte fra Fri-demokratene (FDP) vil Koch ikke kunne danne nogen ny regering.

Unge lovovertrædere.

Hvad gik der galt for en så selvbevidst og sejrsikker mand?
Koch valgte at føre en meget skarp konfrontasjonslinje i valgkampen. Han malede frem alternativer som mere mindede om himmel og helvede end om virkeligheten. Han satsede spesielt på ting som han vidste ville skabe strid. F.eks. gik han imod den mindstelønsordning som koalitionsregeringen i Berlin til slut blev enige om. Men aller viktigst var det at han valgte ungdomskriminalitet som sin viktigste sak. Ronald mente samfunnet tog med fløjshansker på unge lov-overtrædere, og særlig fremhævede han indvandrere som en negativ gruppe. Han ville sænke aldersgrensen for straffeforfølgelse og planlagde at sende de værste til arbejdslejre i Sibirien.       .   .   .  .  .  .  Forfejlet taktik  – – En sådan satsning har givet politisk gevinst i mange lande, også her i Norge hvor Fremskridtspartiet har spillet netop på kriminalitet og særlig unge og fremmedkulturelle lovbrytere. Det siste er at Unge Høyres (K.U. i Norge,INT.anm) formand foreslår lavere aldersgrense. Det ville han kanskje ikke ha gjort dersom han hadde kjent valgresultatet i Hessen. Der slo dette fullstendig feil. Velgerne ville ikke ha noen skarp konfrontasjon, og de trodde ikke på Kochs utlegninger. Kriminologer og politi og påtalemyndighet tilbakeviste påstanden om at det var unge fremmedkulturelle som sto bak de fleste alvorlige forbrytelser. Det er hvide tyskere.

Angela Merkel’s indgreb i valgkampen

Delstatsvalget i Hessen var så viktig for CDU også sentralt at forbundskansler Angela Merkel kastede sig ind i valgkampen for Koch, til trods for at han var en av de yngre, kristelig-demokratiske mænd som forsøgte at spænde ben for hende. Dette håndterte hun i sin tid meget bra. Det var Angela Merkel som stod oppreist tilbake på kampplassen. Men nå lot hun fortiden være glemt og ga Koch all mulig støtte, til og med i spørsmålet om ungdomskriminalitet. Mange mente at det demonstrerte hvor kynisk og opportunistisk Merkel egentlig er. I hvert fall viste det at hun lyttet til anklagene om at hun forsømte tysk innenrikspolitikk i forhold til verdensarenaen, der han ble en stjerne.

SPD over mot venstre ?

Selv ikke trækhjælpen fra Merkel hjalp Koch til at undgå et smertefullt nederlag. Vinneren er sosialdemokratenes Andrea Ypsilant, som ikke bare ble skjelt ut av Koch og Merkel, men også ble stukket i ryggen av gamle sosialdemokrater i kretsen omkring Gerhard Schrøder. Schrøder omtalte henne foraktelig som ”Fru XY”.
For disse eldre menn var det avgjørende at hun hele tiden hadde vært skeptisk til Schrøders drastiske reformkurs som hun mente skadet velferdsstaten.
Dessuten støttet hun den sosialdemokratiske partiformannen Kurt Beck som vant kampen mot den gamle partitraveren Müntefehring. Bech ville svinge SPD mer over mot venstre med vekt på slagordet ”sosial retteferdighet”, det vil si bevare mest mulig av velferdsstaten. – – –
Dette har gitt full uttelling i Hessen. Velgerne hadde fått nok av et reformprogram som rammet mange av de mest trengende og førte til mer byråkrati, som det såkalte ”Harz IV”, oppkalt etter en sosialdemokrat som selv er tiltalt for ulovligheter. Alle skjønner at Tyskland trenger reformer som politikerne har forsømt i flere tiår, for velferdsstaten er blitt alt for kostbar. Tyskland har nemlig verdens mest sjenerøse velferdsstat og den må slankes. Men ingen grupper vil ta innstramningene på egen kappe.

Redde for velgernes dom

Og politikerne er redd for velgernes dom i 2009. CDUs ministerpresident i Niedersachsen, Christian Wulf, skjønte dette og la opp til en helt annen valgkamp enn Koch. Den var ikke konfrontatorisk. I Niedersachen stod dessuten sosialdemokratene fast på den gamle Schrøderlinjen og det straffet seg.

Venstrepartiet kommer inn

Men verken SPD eller CDU er glade for at venstrepartiet Die Linke, med den tidligere socialdemokratiske formand Oscar Lafontaine som chef, kom inn i de to delstatsforsamlinger, for første gang i Vest-Tyskland. Det gjør det nesten umulig å regjere Hessen slik utsiktene nå ligger an.Men venstrefløyen i SPD vil nok leke enda mer med tanken på et samarbeide på riksplan med Die Linkle slik det er i enkelte delstater, blant annet i Berlin. For storkoalisjonen mellom SPD og CDU/CSU betyr valgresultatet i helgen mer trøbbel.NRK´s Jan Otto Johansen

rrgRoland Koch brugte kameraet på mobiltelefonen for at tage et billede af pressefotografene da han søndag møtte opp for å avlegge stemme i delstatsvalget. Kochs parti CDU led et klart tilbakeslag ved dette valget,

Originaltelegram: Venstreparti fram i tyske delstatsvalg

Berlin (NTB-DPA-AP): Det nye tyske venstrepartiet Die Linke er en klar vinner etter søndagens to delstatsvalg, mens det konservative regjeringspartiet Kristeligdemokratene (CDU) er taperen. Den tyske statsministeren Angela Merkels CDU gikk tilbake i begge de to valgene. Værst gikk det i Hessen, der CDU havnet omtrent likt med sosialdemokratiske SPD. CDU raste fra 49 til under 38 prosent. Ingen gruppering har klart flertall, og det ligger an til mye politisk hestehandel for å stable på beina en levedyktig koalisjon i Hessen, som omkranser Frankfurt.
I Niedersachsen lige nord for Hessen gikk CDU også tilbake, men ikke like mye. Dermed så partiet ut til å være sikret fortsatt regjeringsmakt sammen med koalisjonspartneren, det liberale fridemokratiske partiet FDP. En klar valgvinner er det nye parti Die Linke, som ble dannet som en udløner af protesterne mod SPDs angreb på arbejderklasssens velfærdsrettigheder Hartz IV-reformen for et par år siden som da tilhængere af PDS – efterfølgeren til DDRs regeringsparti – og utilfredse sosialdemokrater (la Fontaine og andre ). “Die Linke” fikk 7,1 prosent av stemmene i Niedersachsen, og kom dermed inn i delstatsforsamlingen for første gang. Die Linke kom også så vidt over sperregrensen på 5 prosent i Hessen, som blir karakterisert som et gjennombrudd i partiets bestrebelser på å få fotfeste i vest. Sosialdemokratiske SPD gjorde det bra i Hessen, men måtte nøye seg med 30 prosent av stemmene i Niedersachsen, en tilbakegang på over 3 prosent siden forrige valg. Mange SPD-velgere kan ha gått til Die Linke. (©NTB)27 januari 2008 – ——- Den tyska förbundskanslern Angela Merkels parti CDU förlorade viktiga röster i delstatsvalet i Hessen i dag. Regeringpartiet CDU risikerer at tabe magten over Hessen, hvilket da yderligere undergrave den “store koalition” – den socialdemokratiske-kristelige CDU-SPD-koalitionsregering som regereer forbundstaten Tuyskland.I nabodelstaten Niedersachsen forventes CDU:s regeringschef Christian Wulff segra utan problem. ——-

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s