USA: ingen krise for Microsoft: vil købe Yahoo for 248 milliarder kr

1 februar 2008

  At der ikke mangler kapital i USA´s kapitalistiske økonomi selvom der tales om en finansiel krise – f.eks visse dele af den kapitalistiske bolig- og kreditsektor og for bilbranschen (krisen for Ford og GM ) – viser nyheden om at den kapitalistiske software-gigant Microsoft nu forsøger at overtage internet-bjæssen Yahoo ved at lokke med et overbud på $44,6 milliarder dollar ~248 milliarder kr.     

   Det er langt over de 25,6 milliarder dollar som er prisen på samtlige Yahoo-aktier på Nasdaq-børsen.Yahoo-aktien steg med næsten 50 procent da handeln på den Nasdaq-børsen åbnede . Yahoo ejes for tre fjerdedel af institutioner.Yahoos styrelse har endnu ikke taget stillning til over-budet fra Microsoft, erklærer Yahoo i et pressemeddelse.“Bestyrelsen vil undersøge forslaget nøje og intensivt for at se om det stemmer med Yahoos strategiske planer og om det har Yahoos aktionærers bedste for øje;” skriver virksomheden. Faktum er at Yahoo-ejere og aktionære vil tjene milliarder på Microsofts opkøbsforsøg. Yahoo-bagmændene Jerry Yang og David Filo fælles aktieindehav vil alene løbe op i 3,75 milliarder dollar, svarende til cirka 20 milliarder kr hvis de accepterer Microsofts bud

Monopolisering i medie- og internetbranchen    

Om Microsoft lykkes med at skaffe sig kontrol over Yahoo gennem et kapitalistisk overbud bliver det den største overtagelse i i computer og mediebranschen siden fusionen mellem de kapitalistiske film- og medie selskaber Time Warner Inc og America Online Inc.(AOL) for nogle år siden. AOL købte i 2001 Time Warner for $124 milliarder ~248 milliardr kr. for at skabe en monopolkapitalistisk Internet og medie-gigant. Året inden – i år 2000 – opkøbte det britiske telefonselskab Vodafone Plc Tysklands største mobil-telefon koncern Mannesmann AG for $175 milliarder. For den kapitalistiske verdensorden kapitalistiske virksomheder og deres stater er jagten efter den maksimale profit og stadig større uddeling af aktieudbytter til de kapitalistiske ejere blevet et “narkomanisk” behov som tvinger flere og flere af disse monopolgiganter ud i stadig større fusioner med rationaliseringer, massefyringer og yderlige manipulation og dominans på det kapitalistiske marked. Det er sikkert også derfor at Justitsministeriets “anti-trust”-udvalg i Washington er “interested” i at se på følgerne for den såkaldte “kapitalistiske konkurrence” – eller “antitrust implications” – som udvalgets talskvinde Gina Talamona udtalte om en Microsoft-Yahoo fusion. Også Neelie Kroes, Kommissær for “konkurrence-forhold” i EU – som holder 20 millioner borgere ufrivilligt ude af det kapitalistiske arbejdsmarked for at sikre “konkurrrence og prisstabilitet” , udtalte at hendes kommission også vil granske den planlagte fusion mellem Microsoft og Yahoo. EU-kommissionen har haft et øje på Microsoft i flere år – uden at for alvor true koncernens monopol-stilling, som opretholdes gennem opløb af alt som kan true koncernens interesser på det kapitalistiske computermarked.Med overtagelsen af Yahoo stræber Microsoft at slå til mod internetgiganten Google som anses udgøre en alvorlig trussel mod Microsofts kapitalistiske interesser. Det er den bagvedliggende dagsorden efter fusionen med Yahoo.

FAKTA om Yahoo og Microsoft
•Yahoo :Grundlagt i 1994 af Stanford University-studenterne Jerry Yang og David Filo, under navnet “Jerry’s Guide to the World Wide Web.• I slutningen af 1990`erne blev Yahoo en av de ledende søgemaskiner på internettet.• 2004 købte Yahoo den europæiske pris-portal Kelkoo.• 2005 købte Yahoo foto-portalen Flickr“.• Virksomhedens omsætning var i fjor omkring 6700 millioner dollar. Microsoft har opimod 80.00 ansattte mod Yahoo’s 14.000. I denne uge meddelte Yahoo-ledelsen at 1.000 ansatte skal fyres,eller omkring 7 % af arbejdsstyrken. Andre fusioner,opkøb oh monopoliseringer i den kapitalistiske internet-verdenen:• Google købte videotjenesten Youtube for 12,5 miljarder kr i oktober 2006.• Ebay købte ip-telefonibolaget Skype for cirka 18 miljarder kr i oktober 2005.• Microsoft købte annonceteknik-selskabet Aquantive for cirka 30 milliarder kr i maj 2007.• Yahoo købte søgeteknikvirksomheden Overture Services for cirka 12 miljarder kr 2003.  

Kilder:  

Bloomberg.com > > :Microsoft byder $44,600 milliarder for Yahoo  * * * * * * * New York Times > > : Microsoft Bids $44.6 Billion for YahooMicrosoft-bud under lupp

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s