“Frie valg “the american way”: Regningen lyder på 1000 millioner dollar for den rekord-dyre valgkamp

6. feb 2008 – 17:47

Valget i verdens største kapitalistiske stat, De Forenede Stater ser ud til at blive rekorddyrt    

Som om det ikke allerede var astronomisk dyrt. Såkaldte almindelige mennesker med normale indtægter skulle ikke have en chance for at blive hørt eller gennemføre en valgkamp i samtlige delstater uden milliard-støtte fra en del af USA´s kapitalistiske overklassefamilier og deres virksomheder. Men valgkampen i USA blive endnu dyrere i år , rekorddyr. For første gang i USA´s historie ser det ud til at de politiske kandidater kommer op over 1 milliard dollar i valgbudget. Eller mere end 5 milliarder kr. Advokater, velhavende pensionister og de kapitalistiske børsspekulanter på Wall Street dominerer som bidragsgivere i det amerikanske præsidentvalget. Inden dørerne til valg-lokalerne overhovedet var åbnet havde kandidaterne fra de to borgerligt-kapitalistiske partier “Demokraterne” og Republikanerne”  fået over 585 millioner dollar; omkring tre milliarder kr i private bidrag – og samtidigt brugt 482 af disse millioner til køb af kapitalistisk reklameplads i aviser,radio, tv og andre medier og til ansætelse af en stab af folk til at gennemføre valgkampagnen. dtr *

Traditionelt set topper “advokater” og “pensionister” listen over ”industrier” som bidrager med de største beløb. Så også denne gang, de bidrog med godt 46 respektive 38 millioner dollar under 2007. Derefter kommer den kapitalistiske sikkerheds- og investeringsindustri tæt fulgt af ejendomsmarkedets kapitalister.

Totalt set får “Demokraternes” kandidater Hillary Clinton og hendes partibrødre Barack Obama og andre en smule flere penge til sine kampanjer end “Republikanerne”; 319 millioner dollar mod knap 264 miljoner for “republikanerne”. Et ting er sikkert; er der nogen kapitalistisk branche som individuelt kan se frem imod at have en ”gældsat” politiker på chef-posten i det Hvide Hus er det finans- og bank-sektoren. Deres ansatte er de som har bidraget med de største beløb i dette års valgkampagne med både Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley, Lehman Brothers og Merrill Lynch blandt de største givere.

Ellers har de kapitalistiske lobbyister været stærkt kritiserede i år. Clinton er den som har fået mest fra dem, 823 000 dollar hidtil. Barack Obama, som ikke tager imod bidrag fra lobbyister der er registrede på overnationalt forbundsplan, har alligevel fået indsamlet 86.000 dollar fra uregistrerede ansatte i lobbyselskaber, familiemedlemmer til aktive lobbyister og lignende. Den største individuelle finansielle bidragsyder er , Angelo Tsakopoulos med fru Sofia, som har bidraget med 251 600 dollar. Angelo Tsakopoulos er en kapitalistisk “ejendomsudvikler” fra Californien som fik meget opmærksomhed efter at han blev stævnet af den amerikanske Environmental Protection Agency, EPA, fo overtrædelse af miljø-lovene da han anlagde landbrugsmark. Mr.Tsakopoulos, stævnede derefter USA´s regering og hans sag blev nåede helt op i Højesteret hvor han blev frikendt. Foruden til “demokraterne” har han også givet bidrag til blandt andre California State University i hjembyen Sacramento. I øvrigt kan nævnes at de kvindelige vælgerre ser ud til at fordele sin støtte ligeligt mellem Obama och Clinton mens krigsveteranernes penge fremfor alt går til kandidater som er imod krigen i Irak. 1,4 miljoner dollar kommer fra amerikanere som har forladt landet. De aktuelle ciffrer er registreret fra indsamlinger under hele 2007. I undersøgningen kopples giveren sammen med den virksomhed han eller hun arbejder for, børn og ikke-ansatte ægtefæller kopples sammen med det indkomstbringende familiemedlem. Bortset fra 1 procent af de penge som strømmer ind kommer fra individuelle givere hvilket gør politiske grupper til en minoritet blandt donatorerne. Bare bidrag på over 200 dollar (~ 1000 kr) registreres. Allerede inden en eneste stemme var lagt havde kandidaterne til præsidentstolen i det Hvide Hus både indsamlet og spenderet flere penge end ved syv af de sidste otte præsident-valg. Kun i den sidste valhkamp i 2004, blev der indsamlet flere penge, opgiver Center for Responsive Politics, en upartisk og uafhængig undersøgelsesgruppe som har set nærmere på pengene i amerikansk politik siden 1983. M.B.  

I en kommentar af den adjungerede professor ved University of California i Berkeley -Hans-Henrik Holm stilles spørgsmålet om “valgkampen er demokratisk i USA ?” Som vi ved præger “penge og reklamebudskaber” en stor del af den amerikanske valgkamp. Han mener derfor at USA har brug for reguleringer, hvis den politiske debat skal tilbage på sporet. Professor Holm nævner dog ikke amerikanernes problemer med at tælle stemmer – som bekendt blev USA´s præsident Bush ikke valgt gennem en optælling af stemmer i præsidentvalget i år 2000, men gennem en afstemning blandt dommerne i USA´s Højesteret.
Men at USA`s problemer er omfattende illustreres også af at Holm i kommentaren fremhæver en af “USA’s førende juridiske professorer og tænkere” Ronald Dworkins som i bogen ”Er demokrati muligt her” (i USA)? direkte stiller spørgsmålet om valgkampen i USA i strid med menneskerettighederne ?

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s