Island:Finanskapitalistisk sammenbrud nærmer sig

12.Februar 2008

 

“Frygt for gigantisk islandsk kollaps stiger”

skriver de kapitalistiske erhvervsaviser idag

Med bimlende alarmklokker og de røde flag hejst er Island rykket helt op på dagsordenen hos den internationale spekulations- og finanskapital.

Udviklingen nærmer sig et bristepunkt, efter den islandske krone i går indledte endnu et massivt styrtdyk over for euro , mener flere kilder, dagbladet Børsen har talt med.

Et stort kollaps i en af Islands største investeringsselskaber er ikke usandsynlig, og interessen samler sig om selskabet Exista, der er tæt på at have mistet hele egenkapitalen.

Exista har investeret tungt i blandt andet islandske og nordiske finansielle institutioner som Kaupthing Bank og Sampo Group, der har mistet værdi under kreditkrisen. Exista selv afviser kritikken og kalder begge investeringer for »langsigtede, strategiske investeringer«.

Exista er et af Islands største selskaber målt på den aktuelle markedsværdi på omkring 12,5 mia. kr. Men ifølge beregninger, som Nordea har foretaget for Børsen, er selskabet tæt på at være teknisk insolvent – et finere ord for bankerot..

Egenkapitalen er i det seneste regnskab opgjort til 17,7 mia. kr., men korrigeret for kursfaldene på børsnoterede aktieposter samt goodwill er der reelt blot 1 mia. kr. tilbage i egenkapital.

Exista er hovedaktionær med en post på 23,7 pct. i islandske Kaupthing Bank, der ejer den danske erhvervsbank FIH.

Kilde: Dagbladet Børsen

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s