Kina : De rige køber sig til flere børn

10.maj 2007 *

Det kapitalistiske Kinas rige velhavende middel- og overklasse betaler sig fri af den lovpligtige et-barns politik.

PEKING (IPSNews/Xinhua)– På husvægge i de kinesiske byer ser man opslag af typen “færre fødsler, højere kvalitét på nationen”. Men i det nye urbane Kina udfordrer stadig flere regeringens regler for at kontrollere folketallet.

Det var under den prokapitalistiske leder Teng Hsiao-p’ing (Dèng Xiǎopíng) at Kina i slutningen af 1970’erne indførte sin kontroversielle etbarns-politik . Ifølge reglerne udskrives der saftige bøder til par som føder flere end et barn. Regelen har med brutal effektivitet holdt folketallet nede , men i Kina er især den kapitalistiske overklasse nu blevet så rig i kraft af profitterne fra udbytningen af arbejderklassen og finanskapitalistisk spekulation gennem disse år at mange familier i byerne i dag har råd til at betale for at få mere end et barn.

Tjenstemænd som arbejder med familieplanlægning advarer nu mod dennne udvikling. Chefen for den nationale befolknings- og familjekomité, Zhang Weiqing, sagde i denne uge at antalet rige kinesere som har flere end et barn stiger lavine-artet. Ifølge en forskningsrapport fra komittéen vælger næsten ti procent af landets rigeste at få hele tre børn, eftersom store familier traditionelt forbindes med rigdom og lykke i Kina.

Udover at det bekymrer myndighederne så skaber babyboomen blandt de rige vrede blandt resten af befolkningen – som oprøres over at de som har penge og magt kan forbigå love og regler.

Bøden for par som får flere end et barn varierer mellem forskellige regioner. I de rige kyst-provinser, som Guangdong i det sydlige Kina, bliver der udskrevet bøder på omkring 152 000 kr. pr barn. Kinesiske medier har eksempelvis rapporteret om en Guangdong-familie som betalte 600 000 kr for at “udvide sin familie” udover lovens rammer .

Denne tendens kommer på et tidpunkt hvor spændingerne vokser mellem landets rige og fattige. En ny undersøgelse gjort af dagbladet China Youth Daily viser at mere end 60 procent af de adspurgte var af den opfattelse at det var uretfærdigt at de rige kunne slippe udenom etbarnsloven, ved at betale bøderne som det koster at få mere end et barn.

Den strikte etbarnspolitik har holdt befolkningvæksten nede i Moder Jords folkerigeste land, og den er også blevet kritiseret for at være krænkende. Kritiken har blandt andet handlet om de kvinder som bliver tvunget til at abortere, om tvangssteriliseringer og om den systematiske abortering af pigefostrer.

De kinesiske familieplanlæggere har de seneste ti år arbejdet for at slippe fri af dette makabre image – hvor pigefostre så at sige bliver smidt i skraldespanden inden fødslen.
Under den sidste halvdel af 1990´erne er reglerne blevet læmpet. Blandt andet så har visse familier på landet fået tilladelse til at føde yderligere et barn om deres første-fødte var en pige eller om børnene var handikappede på den ene eller anden måde.

På den kinesiske landsbygd – hvor flertallet af kineserne stadig lever – er den traditionelle forkærlighed for drengebørn stadig udbredt, blandt andet af praktiske årsager. Det minimale sociale offentlige hjælpesystem dækker i dag bare indbyggerne i byerne. Derfor er landsbygd-befolkningen ofte afhængigt af at deres barn forsørger dem på deres ældre dage.

De rige familier i byen vil i mindre udstrækning vælge at få flere børn for at sikre sin fremtidige forsørgelse. De bekymrer sig istedet for at børn uden søskende bliver selvoptagede, respektløse og dovne. I Kina kaldes den yngre generationen som er vokset op uden søskende iblandt for “de små kejsere”.

Omarbejdet og oversat artikel af Antoaneta Bezlova
IPSnews-Peking

Andre artikler om etbarnpolitiken:

Protester mod etbarnspolitikken

Et-barnspolitiken under kritik

Skæv kønsfordelning bekymrer kineserne

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s