Sverige: reallønsudviklingen bliver den dårligste i 13 år ifølge LO: Inflationen “æder” op lønstigningerne

22 feb 2008 –
STOCKHOLM Efter flere år med såkaldte reallønsstigninger vil inflationen i år “spise” hele lønstigningen op og gøre 2008 til det dårligste lønår siden 1996, ifølge LO`s økonomer. Aktuelt ligger inflationen på samme niveau eller højere end de gennemsnitlige lønforhøjelser. Det betyder at reallønnen kan ligge på minus. Det er bare at se kendsgerningerne i øjnene for de som arbejder for en løn at det bliver mest luft i lønningsposen ifølge svensk LO´:s cheføkonom Dan Andersson. “-Inflationen kommer fra omverdenen og vi kan ikke styre omverdenens prisstigninger, mener Andersson.
I hvert fald ikke under den kapitalistiske kommando-økonomi eller “fri markedsøkonomi” som fortalere for det kapitalistiske klassesamfund kalder den med et ideologisk udtryk og som idag har kommandoen over økonomien i Sverige.

Fakta om Inflationen og lønningerne i følge Sveriges Statistik (SCB):
I peroden 1997-2006 er reallønnen, nominel løn minus nflation,hvor de astronomiske stigninger på ejerboliger ikke indregnes- steget gennemsnitligt 2,6 procent pr år. Inden da havde de arbejdende i Sverige – sælgere af varen arbejdskraft – opleveet et årti hvor deres lønstigninger forsvandt ned i lommerne på den kapitalistiske handel og industri som drev inflationen op i den grad at reallønsudviklingen blev negativ. År 1976 nåede reallønen toppen ifølge SCB og “Medlingsinstituttet”. Derefter varede det 21 år inden niveauet atter var tilbage på samme som 1976. I fjor steg reallønnen preliminært med cirka 1,4 procent og i år lander det tal omkring godt en halv til en procent, ifølge forskellige prognose-regnedrenge. Udviklingen sker trods, eller takket vare, att de nominella lønstigninger i sidste års overenskomst på arbejdsmarkedet lå højere end den foregående overenskomstperiode. KILDER: LO-Tidningen; Medlingsinstitutet og SCB

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s