Danmark som skandinaviens bordel nu hvor Norge forbyder kapitalistisk prostitution

Danmark er magnet for prostituerede” skriver avisen Politiken
Danmark bliver Nordens ‘Red Light District’, fordi landet snart er det eneste sted i Norden, hvor sexkøb – kapitalistisk prostitution er lovligt, frygter kvindeorganisationer.

De udenlandske prostituerede strømmer til Danmark, der snart har Nordens mest liberale love og holdninger på det kapitalistiske prostitutionsmarked. Om få måneder vedtager det norske Storting at forbyde køb af sex, ligesom Sverige allerede har gjort det. I Finland er det delvist forbudt.

I forvejen har Danmark oplevet en stigning i antallet af især udenlandske prostituerede.

»De nye EU-lande sender kvinder ind i Danmark, ligesom globaliseringen har gjort det billigere at transportere kvinder fra Østen og Afrika«, siger Dorit Otzen, der er leder af Reden i København.

Flere udenlandske prostituerede
Reden havde sidste år 247 flere besøgende end året før.

Andelen af udenlandske kvinder er samtidig steget 20 procent og udgør nu 38 procent af Redens besøgende. I de officielle statistikker vurderes det, at de udenlandske kvinder udgør mindst halvdelen, svarende til omkring 2.500 mennesker.

Også Rigspolitiet vurderer, at der siden 2002 er kommet flere udenlandske prostituerede, men at situationen nu er stabiliseret.

Farligere at være byggeleder
Dorit Otzen fortæller, at der gik ti dage fra, at Rumænien blev medlem af EU, til at rumænske kvinder prostituerede sig selv på Vesterbro.

Det er nemlig sværere for politiet at smide borgere ud af landet, når de kommer fra et EU-land.

»Det er meget farligere at være byggeleder, end at være ruffer og alfons, for bygningsarbejderen har fagforeninger som vagthund. De prostituerede har ikke nogen«, siger Dorit Otzen.

Vi bliver Nordens bordelbaggård
Reden er sammen med 21 andre organisationer med i initiativet ‘Forbyd sexkøb nu’.

»Når initiativet er vigtigt netop nu, så er det fordi, Norge er på vej med et forbud«, forklarer Hanne Helth, talsperson for initiativet. Hun henviser til, at erfaringer fra Sverige viser, at kvindehandlen stagnerede, da den kapitalistiske prostitution blev forbudt (Loven om forbud mod køb af sex.

Ifølge det norske justistsministerium vil Norge beslutte det samme i løbet af et par måneder, og et norsk forbud vil så træde i kraft per 1. januar 2009.

»Så er det klart, at man kan frygte, at menneskehandlere vil øge deres aktiviteter i Danmark, og at vi dermed ender som Nordens bordelbaggård. Derfor bør vi handle nu, før det er for sent«, siger Hanne Helth.

Slap holdning i Danmark

Det er Dorit Otzen enig i.

»Der er ingen tvivl om, at bagmændene vil trække til Danmark. Det er almindelig markedspolitik; hvorfor skal man vælge et marked, hvor man risikerer at blive sat i fængsel, så hellere tage et land, der har en slap holdning, og det har Danmark«, siger hun.

Derfor vil initiativet have indført et dansk forbud mod køb af sex.

Prostitution er allerede skjult

Hanne Helth giver ikke meget for argumentet om, at et forbud blot vil skjule prostitutionen, men ikke reelt forhindre den. Hun mener, at prostitutionen tildels allerede er skjult, og henviser til, at 80 procent foregår indendørs eller via escort.

»Man skal samtidig huske, at hvis sexkøberne skal kunne finde de prostituerede, så kan politiet og socialarbejderne det også«, siger hun.


Ekspert: Prostitution er et fattigdomsproblem

Det er fattigdom, der får kvinder til at prostituere sig. Og myter fastholder problemerne omkring kvinder i prostitution, vurderer kvinde- og kønsforsker.

Kvinder prostituerer sig for at klare sig økonomisk.

Prostitution er altså i langt de fleste tilfælde et fattigdomsproblem.

Det forklarer Birgit Petersson, lektor og afdelingsleder for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Institut for Folkesundhedsvidenskab.

Kvinder bruger kroppen
Mens mænd ofte begår kriminalitet for at overleve fattigdom, bruger kvinder i langt højere grad deres krop til at tjene penge, når de er i nød, forklarer Birgit Petersson.

Og 95-98 procent af de kvinder, som prostituerer sig, gør det, fordi de er fattige, vurderer Birgit Petersson.

Den vurdering falder i god overensstemmelse med den kortlægning af prostitutionen i Danmark, som Socialministeriet lavede i 2006.

Rapporten ‘Prostitution i Danmark’ konkluderer, at over 80 procent af de kvinder,som prostituerer sig i Danmark, gør det, fordi de har økonomiske problemer. Et klart tegn på prostitutionens kapitalistiske karakter, også i Danmark,

Den ‘lykkelige luder’ er en myte
Birgit Petersson understreger samtidig, at den gruppe begrebet ‘den lykkelige luder’ dækker over, er utrolig sjælden. Hun forklarer, at de ressourcestærke kvinder i prostitution, de såkaldte ‘luksusprostituerede’, er meget få.

»Det er rigtigt, at nogle prostituerer sig frivilligt, men det er forsvindende få«, siger Birgitte Petersson.

Myten er problematisk
Birgit Petersson mener, at myten om ‘den lykkelige luder’ er særdeles problematisk, hvis man vil problemerne med prostitution til livs og hjælpe de kvinder, som er fanget i prostitution.

»Det er forargeligt, at man bruger den ressourcestærke luder som argument i debatten om prostitution. Dermed fornægter man den måde, prostitutionen har fungerer på, nemlig som overlevelsesmekanisme for kvinder, der har brug for hjælp«, siger hun.

Hun forklarer mytens udbredelse med, at der er mange mænd, der har interesse i den, fordi den legitimerer, at de går til prostituerede og køber sex.

Mænd kan jo bare onnanere
En anden myte, som er med til at opretholde omfanget af prostitution, er forestillingen om, at mænd har en helt særlig seksualitet, der kræver, at de jævnligt har sex. Og også den er problematisk, mener Birgit Petersson.

»Mænd kan jo tilfredsstille sig selv ved at onanere. Forestillingen, at mænd er nødt til at gå til en prostitueret kvinde for at få sexuel tilfredsstillelse, indeholder et undertrykkelseselement, som fastholder problemerne omkring prostitution«, siger Birgit Petersson.

Pengemangel holder kvinderne fast
Hvis man vil hjælpe de prostituerede kvinder, er man nødt til at sætte ind med socialt arbejde og give dem andre muligheder.

Det kan for eksempel gøres ved at hjælpe dem til at hjælpe sig selv helbredsmæssigt og uddannelsesmæssigt, mener Birgit Petersson.

En undersøgelse fra Malmø påpeger, at mange af de prostituerede kvinder, som forsøger at komme ud af prostitution, vender tilbage, fordi de ikke har økonomi til at klare og hælpe sig selv.

Undersøgelsen fulgte over 300 prostituerede kvinder i Malmø fra 1974 til 1990.

To ud af tre af kvinderne holdt pause fra prostitutionen, mens mere end otte ud af ti af dem vendte tilbage igen på grund af pengemangel.

Læs videre: Mandlige kändisser siger nej til købesex
Ny kampagne sætter fokus på købesex. Ifølge statistikkerne har 15 procent af danske mænd haft sex med prostituerede.

Reklamer

One thought on “Danmark som skandinaviens bordel nu hvor Norge forbyder kapitalistisk prostitution

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s