Kinas kapitalistiske banker på vej mod konkurs ?

25 Februar 2008 –
PEKING Kinas kapitalistiske økonomi har haft hvad de borgerlige medier i de kapitalistiske vest-stater kalder “fantastiske vækstrater på over ti procent 5 år i træk”.
Men sammenlignet med de økonomiske vækstrater i det socialistiske Sovjet i 1920’erne og 1930′ erne som i gennemsnit lå på 19% i perioden 1927-53 – bortset fra krigsårene 1941-45 – er Kinas kapitalistiske vækst i disse år mindre både kvantitativt og ikke mindst kvalitativt.
Først og fremnmest har resultatet af udviklingen i Kinas folkehusholdning under K.”K”.P”´s -ledelse været en gigantisk vækst i de kapitalistiske profitter” som har beriget kinesiske såvel som udenlandske kapitalister.
K.”K”.P-regeringen i Peking tjener hverken arbejderklassens eller det store flertal af fattige bønders interesser. Der er ikke tale om en demokratisk udvikling af folkehusholdningen hvor alles ret til arbejde, med andre ord : fuld beskæftigelse af alle arbejdende og skabende kræfter og dermed en vækst og forbedring af arbejderklassens og det store flertal af kineseres velfærd , kultur, uddannelse og almindelige livsvilkår. Tværtimod den USA- og EU-støttede regering i Peking har tjent inden- og udenlandske storkapitalistiske interesser.
Den økonomiske udvikling i det socialistiske Sovjet var netop kendetegnet ved en udvikling og vækst af en højere kvalitet hvor arbejderklassens ikke bare kortsigtede, men også langsigtede interesser blev sat i højsædet. Fuld beskæftigelse og produktion efter en gennemarbejdet plan for en alsidig udvikling af folkehusholdningen hvor alle kort og langsigtede behov blev taget i betragtning.
Syv timers arbejdsdag blev realiseret i det socialistiske Sovjet. For visse grupper i den tunge industri – minearbejdere f.eks var seks-timers-dagen ikke en drøm eller et krav men reel virkelighed.
7 timers arbejdsdag er endnu i 2008 ikke blevet realiseret i Danmark for arbejderklassen og andre arbejdende lag.
Hvem ved hvor mange timer kineserne arbejderne om dagen under de kapitalistiske vilkår som hersker i Folkerepublikken idag ?
Nu kommer der advarsler fra finanskapitalistiske kredse om udviklingen i Kinas statskapitalistiske banksektor. Banker som har bakket op omkring den kapitalistiske udvikling som Kina gennemgår.
Kinas Nationalbank (Peking) Kinas Nationalbank i Peking afhængig af både Kinas egen og USA´s kapitalistiske økonomi.
Denne udvikling har nemlig kunnet gennemføres gennem at bankerne har udlånt penge uden at bryde sig “låntagernes kreditværdighed”. Det har været mindre vigtigt om modtagerne af de kapitalistiske banklån kunne betale tilbage. Det vigtige har istedet været at holde den kaitalistiske “damp oppe” og sikre den fortsatte uden og indenlandske tillid til den fortsatte kapitalistiske opbygning.
Det minder en del om den såkaldte “subprime”-långivning på det kapitalistiske boligmarked i USA. Denne långivning udviklede sig til et gigantisk subprime-kreditcirkus som ingen af finanskapitalens regnedrenge har kunnet gennemskue omfanget af. Krisen i kølvandet på sammenbruddet for boligkreditmarkedet fik flere af USA’s største banker og kredit-institutioner på fallittens rand.
De bliver nu holdt oppe af omfattende statsstøtte.

Christer Ljungwall, doktor i nationalekonomi udtaler om det kapitalistiske kreditmarked i Kina:
-Man låner penge ud til forbundsfæller, man subventionerer krediter osv. I mange tilfælde har man også dårlig check på farerne. Man tager den enkleste vej,”

Banksystemet en svag punkt 

Christer Ljungwall arbejder som gæsteforsker på forskningsinstitutet for økonomi, ved Peking universitet. Han er udsendt af handelshøjskolen i Stockholm for at følge udviklingen i Kina. Lige præcis banksystemet i Kina er en ganske ukendt, men meget svag punkt mener han.

-Hos en stor del af lånen som blev givet for 3-4 år siden i forbindelse med den store investeringsboom har man dårlig check på hvem låntagerne er. Det er rutiner som man ikke er lykkedes at få styr på, siger Ljungvall.

Med banker som sidder med dårlige lån op til begge ører er Kina slet ikke så stærkt rustet som det kan se ud som.
Hvis landets udviklingstakt begynder at falde kan det være meget svært for bankerna at få sine penge tilbage. En del kan blive tvungen ud i konkurs.

Det afhænger af småsparerne
Det værste som skulle kunne ske er at kunderne mister tilliden til sin bank. De kinesiske bankers basis er nemlig småsparerne.

-Husholdningernes opsparing løber op i 18 trillioner yuan. Ligger man dertil virksomhedernes opsparing på 14 trillioner så har du en kapital som overstiger BNP for hele 2007, siger Ljungvall.
Hvis bare 10 procent af småsparerne tog sine sparepenge ud skulle der blive en alvorlig krise i Kinas banksystem. Det er farligt at tro at den kinsesiske økonomi er urokkelig, konkluderer Christer Ljungwall, doktor i nationaløkonomi.

Samtidigt er det vigtigt at tage den kapitalistiske industri-vareproduktionssektors afhængighed af udlandet i betragtning. Klarer Kinas kapitalistiske fremstillingsindustri at holde produktionstakten oppe hvis deres vigtigste udenlandske markeder bliver trukket med ned af den finanskapitalistiske krise som har spredt sig fra Wall Street til resten af verden ?
Allerede idag ved vi at store dele af arbejderklassen i Kina er beskæftiget med at producerere lavprisprodukter til amerikanske Wall Mart og andre kapitalistiske hyper-markedskæder.

Hvis USA´s kapitalistiske økonomi for alvor bliver fanget af endnu en kapitalistisk depression vil orderbøgerne hos de kapitalistiske salgsdirektører i Kina blive betydeligt tyndere i den takt som Wall Mart og de andre udenlandske aftagere afbestiller ordrer eller simpelthen erklæres konkurs.

Reklamer

One thought on “Kinas kapitalistiske banker på vej mod konkurs ?

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s