“Bear Stearn” -en af USAs største investeringsbanker på falittens rand

14 Marts 2008 –
NEW YORK (Bloomberg) – At den finanskapitalistiske krise i USA er af et omfang som ingen af finanskapitalens regnedrenge havde forudset blev fredag bekræftet, da det kom frem at endnu en bank: Finansinstitutionen Bear Stearn – en af de Forenede Staters største banker for spekulation på det kapitalistiske aktiemarked – var på vej til at gå konkurs inden bankens kapitalistiske spekulanter blev reddet gennem statsstøtte fra Nationalbanken FED og storkapitalen bag JP Morgan som har skudt nødkapital ind i fallitboet Bear Stearn.
Bear Stearns kapital var groft sagt spekuleret væk, forsvundet ned i “subprime”-spekulations-sumpens dybe hul på det kapitalistiske boligmarked.
Dermed bekræftes det igen at USA synker stadig længere ned i en kapitalistisk recession – som kan udvikle sig til en egentlig system-krise
Spekulanterne på den kapitalistiske aktiebørs på Wall Street reagerede hysterisk – med udsalg af deres aktieposter. Børskurserne faldt kraftigt.
Aktiekursen på fallitboet Bear Stearns gik ned med hele 46 % , næsten halvdelen af Bear Stears aktiekapital er forsvundet i spekulationstågerne på Wall Street.
Den kapitalistiske investeringschef Nick Sargen forsøgte fredag at forklare:

“Det bekymrende her er ophobningen af afsløringer, som helt klart ryster investorernes tillid. Tanken om ’Hvem er de næste, der ryger?’ får markedet til at sidde på stolekanten. Man lapper ét sted, og så går der hul et andet,” – – – — – – – — – kilde:Bloomberg News

Det blev dermed den tredje dag i træk, at de amerikanske aktier falder.
Aktiekapitalisterne fik ellers en statslig opmuntring , da FED; USA´s Nationalbank tirsdag meddelte, at den ville poste yderligere 200 milliarder dollar – omkring 1000 milliarder eller en billion kroner – ind i det kapitalistiske finansmarked, men det fik ikke smilet frem hos de forkælede kapitalistiske spekulanter – selvom den kapitalistiske stat – bistået af monopolbanken JP Morgan – forsøgte at “kommandere” markedet og de kapitalistiske aktiekurser opad med billionstøtte – men tværtimod så de kapitalistiskle investorer den statslige billion-indsprøjtning som endnu en bekræftelse på omfatningen og dybden af krisen på det kapitalistiske bolig- og finansmarked som nu indvirker på det kapitalistiske samfunds blodåre – der hvor profitterne så at sige bliver realiseret – i det produktive system.
Krisen fortsætter og fordybes og investeringsbanken Bear Stearns reelle konkurs bekræfter krisen.
Og aktiekurserne er ikke det eneste, der daler i USA for tiden: Dollaren satte igen i dag ny bundrekord, ligesom salget i den kapitalististiske handel faldt i februar med 0,6 % ifølge offentlig statistik
Samtidig bevæger inflationen sig i den anden retning , ligesom arbejdsløsheden i USA også er stigende. Den kapitalistiske kommandoøkonomis mareridt med stigende inflation og arbejdsløshed, samtidigt – kaldet stagflation nærmer sig i horisonten /afgrunden. Det peger altsammen i retning af, at verdens største kapitalistiske kommando-økonomi nu reelt er i recession.
Efter statslige billionstøtte til den kapitalistiske finansverden i form af udpumpning af 2 x 200 milliarder dollar alene i de sidste par uger virker Præsident Bush’s tale i New York i fredags (14,mar) : om at :

“På et frit marked vil der være gode og dårlige tider : Sådan fungerere markeder. Det går op og ned . . . . står vores økonomi nu over for hårde tider “

virker som tale fra det forkælede overklassebarn han er ; “Far og Mors dreng” der aldrig selv har skaffet sig et arbejde, ikke ved hvad det vil sige at være i økonomisk nød endsige stå på gaden uden en arbejdsplads og som hverken aner hvad et frit kapitalistisk marked betyder for arbejderklassen i form af arbejdsløshed og fattigdom og som ikke vil forstå at statsindgreb med billionstøtte til de “kriseramte” storkapitalister intet har at gøre med “frit marked”, men er et kapitalistisk statsindgreb for at sikre de kapitalistiske profitter – mens arbejderklassen betaler med stigende arbejdsløshed, hjemløsheden, inflation, sociale nedskæringer og stigende militærudgifter.

Georg Walker Bush blev valgt ind i de Hvide Hus i 2001 – ikke af folket, men af et flertal af dommerne i USA´s Højesteret, med finansiel støtte fra inflydelsesrige kapitalgrupper i både våbenindustrien og oliebranchen.

TRE DAGE SENERE …….. mandag den 17.marts meddeler finanskapitalisterne bag storbanken JP Morgan at de køber den kriseramte konkurrent Bear Stearns, for hvad der svarer til cirka 1,2 milliarder kr. – en ren foræring: Kursen på Bear Stearn ´s aktier på Wall Street-børsen var fredag femten – 15 gange – højere end den discountpris som JPMorgan-kapitalisterne “fik” aktierne for. Inden krisen for Bear Stearns var aktiekursen 50 dollars – 25 gange højere end hvad JP-Morgan betalte for samtlige aktier + koncernen´s ejendomme og andre værdier –
Købet – som delfinansieres gennem Bushregeringens finanskapitalistiske krisepakke hvor den amerikanske nationalbank forærer finanskapitalen nye milliarder gennem rentesænkninger – redder konkursboet Bear Stearns fra at gå fallitt . Bear Stearns topdirkektør sagde at opgørelsen er den “bedste løsning under omstændighederne”.

JP Morgan betaler hvad der svarer til to dollar pr aktie, hvilket er langt under kursen, på 30 dollar da New York-børsen lukkede fredag.
Dermed beriges finanskapitalisterne bag JP Morgan med hjælp af regeringsindgrebet.
Inden krisen slog til mod Bear Stearns blev aktien handlet for omkring 50 dollar.

Finansanalytikere på JP Morgan, Bear Stearrns og andre finanskapitalistiske selskaber kom inden den statslige rentesænkning med åbne “trusselsbilleder” om at en konkurs for Bear Stearn ville have “udløst en finanskapitalistisk nedsmeltning på kreditmarkedet.”, “et krak værre end 1929” og andre “dommedags”-lignende trusler fra den kriseramte kapitalisme´s topledere.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s