ER Wall Street på vej mod et kapitalistisk sammenbrud som i 1929 ?

17.marts 2008
Er USA på vej på vej mod endnu en økonomisk “depression” som den der fulgte i kølvandet på krakket i på den kapitalistiske aktiebørs på Wall Street i New York i 1929 ? –
Poor mother and children, Oklahoma, 1936 by Dorothea LangeKapitalismens i krise i 1930´erne : Millioner af arbejdsløse tvinges ud i hjemløshedens og fattigdommens jagt efter arbejde på landevejene “>
USA;1936: Kapitalismens krise, arbejdsløshed, fattigdom, sult og hjemløshed sender milioner af mennesker ud på landevejene på jagt efter arbejde, brød og tag over hovedet . * * * * * * * * * * * * * * * *

Unemployed men queued outside a depression soup kitchen opened in Chicago by Al Capone, 02-1931 - NARA - 541927
Kø udenfor et suppekøkken i Chigago 1931. Som en følge af den kapitalistiske krise som udløses af krakket på den kapitalistiske aktiespekulationsbørs på Wall Steeet i New York i oktober 1929 mister millioner af mennesker deres arbejde og muligheden for at forsøge sig og deres familier.. . . . . At “something is rotten in the States”; for nu at fejlcitere den gode Mr. Shakespeare; skæres ud i pap hver eneste dag : En af Staternes ledende aviser skriver at den kapitalistiske statsrente forventes nedsættes med yderligere en procent i morgen tirsdag.
Det betyder – alt andet lige –  billigere lån – øget købekraft i verdens mest overforbrugende kapitalistiske land – Det sker samtidig som det kapitalistisk erhvervsliv samler profitter i Joakim von And´ske dimensioner som de bl.a investerer i olie, guld og kaffe ja alt andet end produktion, byggeri, “subprime”udlåning” og andre “ikke-profitable” investeringobjekter.

En sænkning af den kapitalistiske statsrente (FED´s udlåningsrente ) vil samtidig betyde et fald i kursen på dollar – fordi kapitalen flygter fra en kriseramt valuta. Med mindre Kina/Japan og/eller de arabiske olieshejker træder ind for at støttekøbe deres  allieredes –  “oliens og verdenshandelens”s faldende valuta.
Hvis US-dollaren fortsætter faldet vil priserne på olie og alt andet som bliver handlet i dollar fortsætte opad, fordi de råvareproducerende lande ikke ønsker at betale regningen for det synkende amerikanske skib.

Risikoen eller chancen – alt efter om man ønsker at redde det kapitalistiske klassesamfund ud dets generelle krise som nu ser ud til at overgå i endnu en dybere “depression” bliver større hver eneste dag der går.
At de Forenede Staters nu står overfor den værste økonomiske krise siden Anden Verdenskrig advarede
den tidligere nationalbankchef Alan Greenspan i dag om, idet han sagde :

“Det her er den alvorligste finansielle krise jeg har oplevet i min livstid”.

Ord fra en mand som ikke er nogen grønskolling.
Jan Nylander – som er økonomisk journalist på SVT ; Sverges største nyhedscenter, udtaler at det er “hele verdensøkonomien som står på spil. Det som bekymrer mest er at den amerikanske nationalbank nu blev tvungen til at gå ind og redde en af USA:s største banker Bear Stearns”.
For selvom den kriseramte bank blev opkøbt af konkurrenten JP Morgan var en forudsætning for købet at FED; den amerikanske nationalbank, og dermed i sidste ende de amerikanske skatteydere, stiller op og står for regningen til slut.”
Han kommer også ind på at der er store ligheder med den svenske kapitalismes krise i 1992-93:

“Affären är komplicerad men går något förenklat ut på att den amerikanska centralbanken lovar att ta hand om den krisdrabbade bankens sämsta lån medan JP Morgan tar över bankens friska delar för en spottstyver.
Likheten är därmed stor med den fastighets- och bankkris som Sverige hamnade i under 90-talet.
Den blev udløst af en spekulationsbubbla hvor prisen på ejendomme , og lejligheder nåede astronomiske højder inden boblen sprak.
Og da priserne på det kapitalistiske ejendomsmarked faldt samtidigt som Sverige hamnade i en lågkonjunktur slog det hårt mot bankerna.
Risk för långvarig kris
Flera av storbankerna hade gått omkull om staten inte hade gripit in och det upprättades en speciell bankakut där staten i slutändan fick rensa upp och stå för förlusterna. Det är det som den amerikanska centralbanken nu tvingas göra.
Den svenska fastighetskrisen blev långvarig och risken är uppenbar att så också blir fallet i USA. Det som började med att USA:s finansinstitut lånade ut pengar till fattiga, som egentligen inte hade råd att köpa sina bostäder, har nu utvecklats till en fastighetskris som sveper över hela landet och drabbar alla.
Konsumtionen kan minska
Amerikanska ekonomer spår nu att att huspriserna fortsätter att falla. Det leder i sin tur till att de flesta amerikaner känner sig fattigare och drar in på konsumtionen.
Dermed er USA på vej ind i endnu en kapitalistisk lavkonjunktur. Flere økonomer tror att USA allerede er der men att det endnu ikke kan aflæses i statistiken. Går USA in i en djup långvarig lågkonjunktur slår det hårt mot resten av världsekonomin.
Hoppet ställs till räntesänkningar
Hoppet ställs nu till att den amerikanska centralbanken än en gång ska lyckas rädda situationen genom att sänka sina styrräntor, precis som den gjort under de senaste kriserna. Därmed kan man kanske sparka i gång ekonomin. Nylander slutter med at slå fast at “problemerne dog er så meget større denne gang.”

Hvor det ender ved ingen – den sidste kapitalistiske krise og “depression” – i 1930’erne – endte i Anden Verdenskrig hvor det kapitalistiske erhvervslivs og de regimer de bragte til magten i den euro-japanske Antikominternpagt, krævede ‘Lebensraum”, markeder og billig arbejdskraft i Tjekkoslovakiet,Polen, Sovjetunionen,Jugoslavien,Grækenland, i Afrika og i Kina og andre lande på det asiatiske kontinent.

Læs mere om den politiske økonomi i ARBEJDE og KAPITAL på nyhedsbloggen :INTERPRES:>>>>>>>>>>>>>>>
En af USAs største investeringsbanker på falittens rand

USA: En billion kr pumpes- for anden gang i år – ind i det finanskapitalistiske system gennem-salg af-statsobligationer

Olie priset oppe på 108 dollar pr tønde/

Skriv en kommentar