Kapitalismens Kina :Partichef dømt for svindel på 33 miliarder Yuan

6.april 2008 *

Chen Liangyu, tidligere formand for det regerende “Kinas Kommunistiske Parti” – KKP´s afdeling i storbyen Shanghai, blev fredag dømt til 18 års fængel for korruption – den højest opsatte kinesiske partileder som er blevet straffet for denne forbrydelse i et årti. – – –
drty – – – – –
Den 61-årige Chen blev dømt for at have taget imod bestikelse og misbruge sin stilling, rapporterede nyhedsbureauet Nye Kina. Men domen, i en domstol i Tianjin i det nordlige Kina, ses også generelt som et led i præsident Hu Jintaos stræben efter at befæst sin magt, både gennem at fremstå som en stærk modstander af den voksende kapitalistiske korruption gennem at få tilbageværende tilhængere til den tidligere stats- ogh partileder Jiang Zemin ud af magtens korridorer.

Korruptionsskandalen omkring Chen Liangyu rystede Kina i midten af 2006, da det viste sig at værdier på mange milliarder var forsvundet ud af Shanghais pensionsfonder gennem kapitalistisk underslæb. Milliarderne var i stedet blevet investeret i ejendomme. Landets statslige revisions-værk meddelte i marts at 33,9 milliarder yuan ( ca. 22 milliarder kr), var forsvundet – ti gange mere end hvad man først trodde.

En snes straffede

Også den en dag lange retssag mod Chen blev gennemført i marts. Tidligere har eflere end 20 andre tjenstemænd og forretningsfolk blevet dømt til hårde straffe for indblandning i milliardsvindelen. Ifølge anklagen blev den tidligere partichef anklaget for magtmisbrug i forbindelse med skandalen og for at have taget imod 2,39 millioner yuan i bestikkelse. Udover fængselsestraffet dømtes han til at betale 300 000 yuan i bøder . – – –

Chen skal ifølge tidligere rapporter have indrømmet et “vist ansvar” for det omfattende kapitalistiske underslæb og korruption men ikke indrømmet sin skyld.

Den nærmeste store kapitalistiske korruptionssag iblandt Kinas politiske magthavere som blev afsløret – indtraf i 1990´erne. I 1995 blev hovedstaden Pekings borgmester Chen Xitong afsat fra sin post og dømt til 16 års fængsel.

“Shanghai-banden”

Da Chen Liangyu “private forretninger” blev stadig mere synlige under 2006 var han også medlem af regeringspartiet KKP´s politbureau, hvor mere end 20 af Kinas mægtigste politiker sidder. Hans sag udløste en ommøblering i partiledelsen i Shanghai, hvilket også spejlede sig i præsident Hus åbenbare lyst til at blive fri for den såkaldte “Shanghai-bande” . Udtrykket dækker over de højtstående politikere som i lighed med Chen var loyala mod ekspræsident Jiang.

Chen Liangyu blev partichef i Shanghai i slutningen af 2002 efter en kortere tid som borgmester i storbyen. Under hans tid gennemgik byen en voldsom kapitalistisk økonomisk udvikling og lykkedes blandt andet skaffe værtsskabet for den kommende verdensudstillning i 2010 til byen. Hvor mange millioner det kostede i bestikkelse og smørelse af valgkomiteen er endnu ikke kendt for redaktionen.

Kilder: asianews.it

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s