Samtaler om flåde-stationen på Krim mellem Rusland og Ukraine

21.april 2008 *I juni indleder Ukraine og Rusland forhandlinger om den russiske flådestation i Sevastopol på Krim, som ifølge den nuværende aftale kan fortsætte til 2017. Rusland betaler 93 millioner dollar – næsten en halv milliard kr – om året i “husleje” for militærbasen, som Ukraines Præsident Jusjtjenko vil overlade til Nato.
Krim-halvøen som blev erobret af Rusland i 1783 og var helt frem til 1954 en del af den russiske Sovjetrepublik. Dette år besluttede Sovjetlederen Nikita Khrusjtjov , at overføre Krim til den ukrainske sovjetrepublik . Det var en beslutning som blev gennemført som en ren formalitet uden større debat, endsige afstemninger i det sovjetiske parti. Derfor rejser spørgsmålet om legitimiteten i Khrusjtjov´s beslutning sig naturligt. Majoriteten af de to millioner indbyggere er etniske russere.
I sidste uge erklærede formanden for Dumaens udvalg for 1*)SNG-spørgsmål at Rusland skulle kunne komme i en situation hvor kravet om at Krim skal (gen-) forenes med Rusland helt naturligt vil blive rejst – hvis Ukraine optages i den aggressive Nato-krigsalliance.
Ukraines Statsminister Julija Timosjenko erklærede i denne uge at det ikke bliver nogen ukrainsk Nato-medlemskab uden en folkeafstemning.

KIlder:Ria-Novosti 16/4

*1) S.N.G. – Sammenslutningen af Uafhængige Samfund – СНГ – Содружество Независимых Государств, – (Sodrużestvo Nezawisimych Gosudarstv)

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s