Siemens: Systematisk kapitalistisk korruption for over 11 milliarder kr. afsløret

29.apr. 2008
Samtidig som storkapitalisterne bag tyske selskaber som Siemens, Volkswagen, Daimler kræver længere arbejdstid og lønnedgang – udmøntet i Hartz IV-loven – for tyske arbejdere afsløres den ene korruptionsskandale efter den anden. Denne gang er det Siemens-direktørerne der er blevet afsløret-

En intern undersøkelse i den tyske industrigigant Siemens viser ikke overraskende at selskapet har overtrådt lovgivningen i mange lande – samt Siemens´ egne interne regler. I mange tilfælde er det avdekket ren korrupsjon.
Det fastslår det internationale advokatfirma Debevoise & Plimton i sine konklusjoner, som blev offentliggjort tirsdag aften.

Korrupsjonsskandalen skal ifølge Debevoise & Plimton ha et omfang på over 11 milliarder norske kroner, skriver Süddeutsche Zeitung.

Skjulte pengebinger

Undersøkelsen gjelder perioden 1999 til 2006 og dokumenterer bestikkelse og hvitvasking av millliardbeløp. Ulovlighetene er blant annet gjennomført ved at avdelingsledere har opprettet et system av skjulte pengekasser med svarte penger.

– De anførte punktene viser ikke kun direkte korrupsjon, men også mange tilfeller av uregelmessigheter som omgår internasjonal kontroll, heter det i rapporten.

Anklagene mot tidligere Siemens-topper er mange i rapporten. Den nuværende ledelse forventer at den tyske anklagelemyndighet tar seg av oppfølgingen.
Også i Norge

Den tidligere norske Siemens-ansatte Per-Yngve Monsen avslørte i 2005 at Siemens Business Services (SBS) skulle ha overfakturert Forsvaret for kontrakten FISBasis.

Økokrim gav 11. desember 2007 SBS – som er egen juridisk enhet innen Siemens AS – en bøde på 9 millioner kroner for forsettlig bedrageri i forbindelse med overfakturering.

Før denne bøde blev presentert, hadde Siemens betalt vel 75 millioner kroner tilbake til Forsvaret.
I kølvannet av denne saken ble Siemens-direktør Frank Almaas permittert med umiddelbar virkning etter at han ble siktet for korrupsjon. Også Siemens’ tidligere administrerende direktør Hans Lødrup og selskapet selv er siktet.
Bakgrunnen er en golftur til Alicante i Spania i 2004, der Siemens skal ha betalt for fire personer i Forsvaret. Beløpet skal være rundt 17.400 kroner.
24.apr 2008
I første kvartal av forretningsåret 2007/08 betalte Siemens til sammen 127 millioner euro eller godt og vel 1 milliard kroner for konsulenttjenester og forbedring av kontrollsystemer. Dermed er den samlede regningen for slike tiltak oppe i over 1,5 milliarder euro.
Det tilsvarer 12 milliarder kroner, og det vil ikke stoppe der, opplyste Siemens foran konsernets generalforsamling i München torsdag.

52 milliarder i profit i 1-kvartal 2008

Samtidig kan konsernet notere seg for en fortjeneste på nesten 6,5 milliarder euro eller 52 milliarder kroner i kvartalsperioden.

Skandalen om «smøring» av Siemens-kunder, som også har forgreininger til Norge, har skapt spådommer om en skikkelig oppvask på torsdagens generalforsamling. Det var likevel ventet at toppsjefen Peter Löscher ville få beholde jobben.

Sjefene gik

Tidligere har flere av konsernets fremste ledere, blant dem den karismatiske skikkelsen Heinrich von Pierer som styrte Siemens-skuta fra 1992 til 2005, måttet gå fra borde. USAs børstilsyn SEC har kalt korrupsjonen i Siemens «den største slike affæren noensinne».

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s