Fødevarekrisen har nået New York; en af verdens rigeste byer : Millioner overlever ved hjælp fra suppekøkkener og velgørenhed

9.maj 2008 * Hver femte menneske i New York er nu afhængigt af byens suppekøkkener og velgørenhed, selvom opimod halvdelen af disse mennesker arbejder heltid.

Lønnen er simpelthen for lav til at dække leveomkostningerne

Ifølge en undersøgelse fra Nyhedsbureauet Reuters må hver femte New York-bo søge hjælp udefra for at få mad på bordet.

   Flere hundrede millioner af Moder Jords fattige i de “underudvikede” og afhængige lande har daglig erfaring med hvad det vil sige at gå sultne i seng.
Nu hvor den kapitalistiske verdensorden befinder sig i en finanskapitalistisk spekulationskrise som har ført til en eksplosion i fødevarepriserne er det igen disse besiddelsesløse millionmasser der må betale krisen
Denne gang er den kapitalistiske krise så dyb at den nu slår mod de besidddelsesløse i en af verdens rigeste byer – den amerikanske metropol New York.

– Du køber et brød og et dusin æg – og det er alt du får for ti dollar. (ca. 50 kr) Det er helt vildt hvordan priserne stiger, siger Judy, en af mange som blev tvunget til at søge støtte, informerer Reuters.
– Når maden bliver dyrere uden at lønen stiger, så er folk nødt til søge andre steder for at stille hungeren.

Halvdelen har heltidsjob – men lønen slår ikke til

De skyhøje fødevarepriser er den direkte årsag bag den seneste tids rusning til byens mange suppe- og folkekøkkener. Og det er ikke længere kun arbejdsløse og de aller fattigste som søger hjælp.

Ikke kun hjemløse

Ifølge Anthony Butler, leder af organisationen St. John’s Bread & Life, er klientellet faktisk større end dem.  “– Det er ikke den klassiske hjemløse som kommer til os – 42 procent af dem som kommer til madstationerne arbejder 40 timer eller mere hver uge. Det er en stor kris vi har at gøre med.” – – –
Næsten en af ti amerikanere – eller 28 millioner mennesker – er i dag afhængige af statslige madkuponer (Wellfare). En “velfærdsprogram” som årligt løber op i 39 millioner dollar i de Forenede Stater.
Det er de ultraliberale økonomiske teorier som Nobelprismodtageren Milton Friedmann førte frem om at bekæmpe inflationen ved at lade massearbejdsløsheden presse arbejderklassens løn så langt ned som muligt – blandt ved at staten gennem love og indsættelse af politi og paramilitære styrker nedkæmpede arbejdernes modstand – som mest brutalt kom til udtryk o Chile under den proliberale Pinochets-junta i tiden efter den voldelige magtovertagelse,11.september 1973 og i Thatchers England efter hendes regime indledte den neolibertale kontrartevolution fra 1979. Det “frie marked” udgør den bedste styring af samfundet lød det fra Friedman, Pinochet, Reagan og Thatcher og deres kapitalistiske bagmænd m/k.  Margaret Thatcher udtrykte i firserne den kapitalistiske overklasses drøm med ordene: “Samfundet findes ikke”og “There is no alternativ” (TINA)til kapitalismen – – I USA har staten gennem love der gør det næsten umuligt for arbejderne at organisere deres faglige kamp for løn og arbejdsvilkår og gennem statslige massefyringer af strejkende arbejdere hjulpet det kapitalistiske erhvervsliv med at presse mindstelønnen ned under 7 dollar og sikret kapitalen nye rekordprofitter og en stor undertrykt arbejdskraftsreservehær.
Det er disse underbetalte millionmasser som nu må søge til folkekøkkener og velgørenhedsbidrag for at klare dagen og vejen.

Minsteløn på 7 dollar

Kaj Thomsson som kommer fra Sverige bor lige nord for New York og forsker i nationaløkonomi ved Yale University.
Han siger til den svenske avis “Aftonbladet” at problemet rammer dem som arbejder for mindstelønen hårdt. At leve på en sådan – som i det nordlige USA ligger på syv dollar i timen – er så godt som umuligt i en storby.
“– Modellen bygger på at man skal komma ind på arbejdsmarkedet og arbejde sig op, men der findes mennesker som sidder fast med lave lønninger. Enlige forældrer er et altfor typisk eksempel. De højere madpriser slår naturligtvis hårdt mod disse individer.”
Som altså nu tælles i millioner alene i New York

Tre millioner sultende i New York

New York (10.jun. 2008) 3,1 Millioner mennesker må dagligt konstatere at pengene ikke slår til for at kunne spise sig mæt. Det er de barske realiteter i en rapport fra New York Food Bank, som gennem 25 år har drevet suppekøkkener i den amerikanske finansmetropol. Priserne på dagligvare er fra 2003 til 2007 fordoblet, dertil kommer de forhøjede huslejer og benzinpriser.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s