“Vi fejrer ikke Israels 60 årsdag ” – deklaration underskrevet af svenske jøder

15.maj 2008

Den 30 april offentligjorde The Guardian (UK) en deklaration som er underskrevet af 100 fremtrædende britiske jøder om årsagerne til hvorfor de ikke fejrer Staten Israels 60 årsdag:

Her viderebringes en bearbejdet og oversat version, underskrevet af 16 svenske jøder (Andre versioner af udtalelsen er er offentliggjort i USA og Canada)

“I løbet af maj måned vil jødiske organisationer verden over fejre 60 års-jubileet for Israels grundlæggelse. Det er forståeligt med tanke på de århundreder af forfølgelse som kulminerede i Holocaust. Vi er jøder som – trods dette – ikke vil være med til fejringen af dette. –
Det er nu på høje tid at indse at det ene folks drøm er blevet begge folks mareridt, at også erkende den andens fortælling. Et andet folk har måttet betale prisen for europæisk antisemitisme og Hitlers folkmordspolitik. De palæstinensiske forfatter Edward Said betonede at : Al Nakba , den palæstinensiske katastrofe 1948 ( . . . . ) som var en følge af Israels dannelse, er for palæstinenserne lige så traumatisk som holcaust er for jøderne. – – Den israelske Plan Dalet sattes i værk i løbet af april 1948, samme måned som den berygtede massakre i Deir Yasin og granatangrebet på civile palæstinensere på markedspladsen i Haifa. Plan Dalet førte til ødelæggelsen af palæstinensiske landbyer og fordrivelsen af den hjemlige befolkning til nabolandene. Vi ønsker ikke at fejre. –
I juli 1948 blev 70.000 palæstinensere drevet fra sine hjem i Lydda og Ramleh midt i sommerens hede uden mad eller vand. Hundrevis døde. Det blev kendt som Dødsmarchen. Vi ønske ikke at fejre.
Sammenlagt blev 750.000 palæstinensere flygtninge. Cirka 400 byer blev raderet ud af kortet.Og den etniske udrensning sluttede ikke der. I 1956 blev tusinder af palæstinensere (israelske statsborgere) udvist fra Galilæa (الجليل).
Og flere tusind dertil da Israel besatte Vestbanken og Gaza.. Ifølge International Lov (Folkeretten) , og FN´s resolution 194, har krigsflygtninge enten ret til vende tilbage eller at få økonomisk kompensation. Israel har aldrig accepteret denne ret.
Vi ønsker ikke at fejre. –
Vi kan ikke fejre et jubilæum for en stat som er grundlagt på terrorisme, masssakre og annekteringen af et andet folks jord.. Vi kan ikke fejre et jubilæum for en stat som bedriver etnisk udrensning, som bryder internationale love, som bedriver en frygtelig kollektiv afstrafning af den civile befolkning i Gaza og som foretsætter at formene palæstinenserne menneskelige rettigheder. Vi vil fejre når arabere og jøder lever ligestillede og i fred i Mellemøsten”

UNDERSKREVET af

* HENRY ASCHER, Læge

* INGALILL ASPELIN, Fhv. Bibliotekar

* JORGE BUZAGLO, Docent i nationaløkonomi

* ANJA EMSHEIMER,Gymnasielærer

* DROR FEILER, Komponist ,musiker,kunstner-

TIGRAN FEILER, Journalist

* LISA GRAN’ER,Journalist

* LENNART GROSIN, Docent i pædagogik

* DAVID HENLEY, Børnelæge

* ROBERT LYONS, Universitetlektor

* JAKUB SREBO, Civilingeniør

* GIL TARSCHYS, Lærer

* ZOLTAN TIROLER, Chefredaktør

* MAJ WECHSELMANN, Filminstruktør

* JULIANA WEISS, leg Psykolog

* VERA ÖNNER, Fhv Bibliotekar.

Deklarationen som blev bragt i den engelske avis TheGuardian har vakt opsigt i Israel og bliver i ledende kredse stemplet som “antisemitisk” – altså jødefjendtlig.
Det afviser professor Haim Bresheeth – en af underskriverne

“- Jeg forstår ikke , hvorfor underskriverne bliver anklaget for antisemitisme og for at støtte terrorisme. Ingen af dem, der har skrevet under, støtter at skade civile eller sagesløse ofre på begge sider,” siger Bresheeth til det israelske dagblad Ynetnews.
“- Den virkelige terror er den, som Israel har udøvet mod palæstinenserne i 40 år, en stærk stats terrorisme mod en relativ svag organisation. Vi tvinger palæstinenserne op i et hjørne, hvor de kun kan vælge angreb, ” siger Haim Bresheeth.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s