Kina: Fødevarer 22 % dyrere på et år

13.maj 2008 – *

PEKING Inflationstakten steg igen i april i Kinas kapitalistiske økonomi, ifølge officielle beregninger. Fødevarepriserne lå 22 procent højere end for et år siden, mens stigningen i forbruger-priserne som helhed var 8,5 procent, en del mere end mange analytikere og regnedrenge havde spået.

Inflationsfaren fortsætter med at bekymre kineserne. Efter en lettere afmattning i marts tog pris-stigningstakten fart igen i april, ifølge officielle data som blev offentligjort samme dag som det ødelæggende jordskælv som ramte de indre dele af Kina.
kl

I gennemsnit lå forbrugerpriserne 8,5 procent højere i april end et år tidligere, hvilket var noget mere end mange “eksperter og regnedrenge” havde forud-spået. Det er det næsthøjeste inflationstal som er er registreret de sidste tolv år, kun overtruffet i februar måned , også i år forbrugerprisindekset steg med 8,7 procent.

Den ekstra høje inflationstakt i februari kan delvis forklares med effekter af den voldsomme snestorm i januari-februari. I marts afmattedes forbrugerprisstigningen til 8,3 procent, men i april steg dette tal igen, ifølge Kinas nationale statistik-kontor.

Det som er mest alvorligt er at fødevare-priserne fortsætter at stige kraftigt.
Det udhuler levevilkårerne for flertallet af kinesere – lavtlønnede arbejdere og bønder yderligere – for ikke at sige : skærer den ned mod minimum eller under.
I april var fødevarepriserne som helhed 22 procent højere end for et år siden, sammenlignet med 21 procent i marts. Svinekød var 68 procent dyrere i april end for tolv måneder siden og grønsager har gået 14 procent op i pris. Nu vokser spørgsmålet om hvor meget kornpriserne i den kinesiske detaljhandel vil stige fremover, efter at kun at have gået op marginelt hidtil i år.

Hidtil er det næsten udelukkende fødevarepriserne som har drevet det kinesiske forbrugerprisindeks. Øvrige varer steg bare med 1,8 procent i april. Men spørgsmålet er om andre varer på det kapitalistiske marked – ikke mindst en række industriprodukter – vil blive fordyret fremover efter alle prisstigninger på råvarer, energi og andre tilsatsvarer.

Som et forvarsel om flere prisstigninger blev det i fredags meddelt at Kinas producentprisindeks steg med 8,1 procent på årsbasis fra april i fjor til nu i april . Efter den besked erklærede den nye vice-statsminister Wang Qishan at staten behøver gribe ind for bremse investeringer i husbyggeri og fabriker. Samtidigt skal stigningen i pengemængden dæmpes og strømmen af udenlandske kapitalistiske investeringer skal kontrolleres hårdere for at begrænse mulighederne for at score kortsigtige profitter, oplyste Wang Qishan i fredags ifølge nyhedsbureau AP.

Det optrappede pres på priserne i Kinas kapitalistiske økonomi har fået adskillige økonomer til at efterlyse en hurtigere forhøjelse af den kinesiske valuta ; Yuan`ens vekselkurs for at dæmpe importudgifterne.
Men en dyrere Yuan vil gøre kinesiske varer i udlandet dyrere. Især det på det amerikanske marked vil kinesiske produkter blive dyrere da dollaren samtidigt falder i værdi. Kinas Nationalbank har bevidst holdt Yuan´en nede for at sikre afsætning for kinesiske varer i udlandet. USA´s og en af verdens største supermarkedskæder Wal-Mart – får hovedparten af deres varer produceret i Kina og har dermed både kunnet score store profitter og dumpe priserne i deres supermarkeder i Staterne.
Dermed er lønningerne i den industrielle vareproduktion på verdensplan blevet trykket ned. På den måde medvirker Kinas regering til et internationalt skruebrækkeri og løntrykkeri.
Igår reagerede Kinas nationalbank med at forhøje reservekravet for landets banker med 0,5 procent sådan at de nu skal holde 16,5 procent af den indsatte kapital i reserve.

I marts erklærede statsminister Wen Jiabao at Kinas inflationsmål for i år er 4,8 procent. Men det bliver svært at klare, kommenterer statistik-kontorets chef-økonom Yao Jingyuan i søndags, ifølge avisen China Daily.

Inflation rammer især de fattigste lag i det kinesiske klassesamfund
Nogle eksempler på prisstigningstakten i Kina i april (prisniveauet samenlignet med samme måned ifjor). Stigningen i procent, ifølge Kinas nationale statistik-byrå:
• Svinekød: 68 procent.
• Madolie: 47 procent.
• Stål: 41 procent.
• Råolie: 38 procent.
• Kul: 21 procent.
• Friske grønsager: 14 procent.
• Forbrugerprisindex (inklusive mad): 8,5 procent.
• Forbrugsvarer (eksklusive mad): 1,8 procent.

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s