Nepal :Kongeriget på museum og den demokratiske republik udråbt

2 juni 2008 – 10:12 *
Nepals formelt afsatte konge Gyanendra er gået med til at forlade kongefamiliens nedarvede palads og afsige sine kongemagts-beføjelser. Det meddelte Nepals indenrigsminister i dag. Dermed går et 239 år gammelt kongerige i graven og verdens yngste republik er født. Der tog dog en en del tid – efter den kommunistiske valgsejr i april – for kongen og hans støtter i Nepals kontrarevolutionære overklasse at fatte at kravet om hans nedstigning fra tronen som landets overhoved er alvor.
Tusinder gik på gaden i hovedstaden til støtte for “republikkens dag”

Den nyvalgte folkeforsamling – der domineres af repræsentanter fra det revolutionære kommunistparti NKP(m) – gav kongen en tidsfrist til at forlade paladset til den 12 juni.
Og NKP(m) gjorde det klart for kongen at der venter ham en “hård straf” hvis han ikke opgiver tronen, samtidigt som Nepals kongetro militær – som i et årti forsøgte at nedkæmpe den revolutionære oprørsbevægelse med militær vold helt frem til våbenhvilen sidste år – i sidste uge opgav forsvaret af kongen idet generalerne sagde at

Hæren respekterer “folkets beslutning”
” – Hvad vi mener spiller ingen rolle, det er hvad landet mener som tæller,” sagde en hærtalsmand.

Gyanendra bliver dog ikke hjemløs. Han flytter ind i hans “privat residens” i hovedstadens nordlige forstæder, hvor han boede inden han blev konge efter et blodigt royalt familie-drama i konge-paladset i 2001 hvor flere medlemmer af kongefamilien mistede livet.
Som et symbol på at Nepal nu er verdens yngste republik, blev Kongerigets flag halet ned fra hovedstaden Katmandus største palads. Samtidigt blev den nye nepalesiske nationsflag hejset på kongepaladset som nu ska blive nationalmuseum.

Glade nepalesere øver sig i “stormen på kongepadset” med det nye republikanske banner i hænderne

Stemningen i Katmandu har været oplivet og gaderne fyldes af titusinder af mennesker blandt andre flere end 10.000 maoistiske aktivister som vil fejre dagen og, som nu er medlemmer av nationalforsamlingens største parti, marcherede gennem hovedstaden med røde flag med hammer og sejl , mens de råbte slagord mod monarkiet. Stemningen i den kongetro overklasse i Kathmandu derimod – har været trykket i dagene op til den historiske afgørelse, og spændinger er taget til efter at der blev begået flere mindre bombeaattentater i sidste uge. Politiet siger, at det mistænker “royalistiske” grupper for at stå bag angrebene. For den reaktionære overklasse er Kongen og hele kaste-systemet en legemeligørelse og inkarnationen af den hinduistiske guden Vishnu. * Og faldet for Kong Gyanendra er dramatisk: for bare to år siden havde han diktatorisk magt. Indtil da blev han opvartet af tusind tjenere i det rosa pagodelignende palads.


Det nepalesiske monarki blev formelt afskaffet i sidste uge af Nepals nyvalgte grundlovsgivende forsamling. En talsmand for parlamentet sagde, at 560 af parlamentets 601 medlemmer stemte for afskaffelsen af monarkiet ved afstemningen onsdag aften.

Den Grundlovgivende forsamling jubler efter vedtagelse af den demokratiske republiks indførelse.
Efter at det 239-årige kongedømme blev erklæret opløst og den demokratiske republik udråbt skal den nye forsamlingen skrive en en ny grundlov for landet.
575 af forsamlingens medlemmer blev taget i ed tirsdag. 26 medlemmar skal vælges i den nærmeste fremtid.

Nepal: Bagrund: Kommunistisk valgsejr i april

Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s