Blodbad på den kapitalistiske Wall Street-aktiebørs efter ny olieprisrekord

7.jun 2008 – 09:36 * NEW YORK (

Råolieprisen nåede nye rekordniveauer i går fredag – samtidig som arbejdsløsheden i USA´s kapitalistiske økonomi stiger hurtigere end det er set i de sidste 20 år.
Det har overrasket selv de mest pessimistiske regnedrenge og analytikere.
De kapitalistiske spekulanter på aktiebørsen i New York fik en hel del at tænke over og de reagerede med at “slagte” en række store finanskapitalistiske aktier.
Derfor faldt aktiekurserne drastisk.

Råolie-terminen for juli-leverance på New York´s råoliebørs (nymex) lukkede da prisen nåede den nye rekordnotering på 138 dollar og 54 cent pr tønde. Prisløftet på 10,75 dollar pr tønde var det største prishop hidtil på en og samme handelsdag.

Beskeden slog også hårdt mod den kapitalistiske fly-maskine-sektor. Flyproducenten Boeings aktie faldt 5,4 procent i værdi.
Som sædvanlig når profitterne for de kapitalistiske ejere er truet – er industrien begyndt at klynke og flæbe op om at “flyindustrien er truet” hvis der ikke gøres noget ( forstået som “krisehjælp i form af skattekroner og anden  erhvervstøtte fra statens og regeringers side).
Det kommer fra en industri som i årtier er blevet forkælet med fritagelse fra moms, afgifter og skatter på flybrændslet – i modsætning til brændstof til tog,busser og biler som beskattes med flere hundrede procents afgifter.

De kapitalistiske finans-aktier fik rigtige tæsk over hele linjen. Forsikringsgiganten American International Groups aktie faldt med 6,3 procent. USA:s tredje største bank, JP Morgan Chase, faldt med 4,8 procent og den kapitalistiske investeringsbanken Morgan Stanley rasede ned med 8,5 procent 

Tidligere på dagen kom der uventet dystre ciffrer om udviklingen på det kapitalistiske arbejdsmarked i Staterne. Arbejdsløsheden i USA er ikke steget så hurtigt siden 1986 som den gør nu ifølge statistiken for maj måned.
Ifølge den officielle statistik mangler 5,5 procent af de Forrenede Staters arbejdsduelige befolkning et arbejde, hvilket er det største antal arbejdsløse siden 2004.
Den kapitalistiske industri-kæmpe General Electrics aktie faldt med 3,4 procent.
Dow Jones industriindex gik ned med 3,1 procent og lukkede på 12 209,8.
Nasdaqs kompositindex (teknologiaktier) faldt med 3,0 procent til 2 474,6.

HVORFOR fortsætter olieprisernes himmelflugten 

 


Den væsentligt forklaring til den oliepriseksplosion som vi har været vidnet til siden sidste sommer da den den kapitalistiske finanskriuse brød ud i USA er kapitalistisk spekulation. Den kapital som tidligere sugede profitter ud af det kapitalistiske ejendoms- og boligmarked har nu som vampyrer kastet sig over olie, fødevarer og ædelmetaller for at tilfredstille deres umættelige profit-hunger.

” – Frygt er den største bidragsyder til den økte prisen. Hedge Fonds har spekulert i at prisen ville falle, men nu sidder selv de mest frygtløse tradere og ryster på hovedet, siger Kevin Kerr, presidenten i den kapitalistiske Kerr Trading Inernational til MarketWatch.com.

Tidligere i denne uge var det en klar oppfatning blant mange at prisen skulle ned, men de fikk seg altså en skikkelig smekk på fredag.
Af andre årsager er dollar-faldet. Eftersom den kapitalistiske verdenshandel med olie stadig opgøres i USA-valutaen ville de olieproducerende lande og olieselskaber reelt tabe ligeså meget på deres salg af olie som dollaren er gået ned siden den var oppe på over 10 kr (pr.krone) for nogle år siden. Nu er dolaren mere end halveret.
Olieproducenterne har kompenseret med at hæve prisen.
Derudover er olie-forbruget også steget – især i det kapitalistiske indien og Kina hvor den kapitalistiske over- og middelklasse har øget deres forbrug.
Aktuelt har den zionistiske apartheidstat Israel´s trusler om starte en krig mod den uafhængige stat Iran også været benzin på den usikkerhed som breder ud sig i det kapitalistiske oliemarked.
En av årsakene var en kommentar fra Israels transportminister Shaul Mofaz, som gav grobund til bekymring rundt situasjonen i Midtøsten.
Han blev citeret i israelske aviser om at et angrep på Iran synes «uunngåelig» hvis landet fortsetter sit “atomudviklingsprogram”.
Flere analytikere på Wall Street var fredag svært opptatt av konsekvensene av denne uttalelse, skriver FT.
Kilde: e24.no og REUTERS

FAKTA: 1 american barrel ( tønde)= 158,984 ~ 159 liter., hvilket betyder at når prisen er 130 Dollar/tønde bliver prisen for en liter råolje 4 kr 39 øre.(Kurs: N.kr. 7.juni) Prisen var i 1980 omkring 10 Dollar. det betyder ikke at der reelt er sket en ni-dobling siden. Fratrukket inflation og dollar-kurs korrigering er olieprisen idag faktisk ikke meget højere idag, oplyser økonomiske analytikere..
Reklamer

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s